10 Soruda Riskli Gebelik

Riskli gebelikler normal seyrinde devam etmeyen doğumu doğrudan etkileyecek gebeliklerdir

Riskli gebelikler, anne adayının hastalık öyküsünde mevcut risklerin gebelikte etkisinin görülmesi, bebeğin gelişim sürecini genetik bozukluklardan dolayı normal seyrinde devam ettirememesi gibi durumların görüldüğü gebeliklere verilen addır. Riskli gebeliklerde risklerin önemine göre farklı gebelik takibi yapılmalıdır. Gebelikte belirlenen riskler, tolore edilebilir veya önlem alınabilir olarak iki kısımda incelenerek gebelik süreci takibi yapılmaktadır.

10 Soruda Riskli Gebelik

Riskli gebelik anne adayının daha önceden hastalığının olmasında, ilaç kullanımı sırasında gebe kalmış olmasında, gebelikte bazı hastalıkların meydana gelmesinde ya da bebeğin sakatlık, hastalık riskinin olması halinde söz konusu olur. Gebelikler normal seyirle ilerlerken, herhangi bir aşamasında anne ya da bebekte sorunlar oluşabilir. Ancak sorunların ne zaman olacağı belli olmaz. Gebelik ve doğum hala çözülemeyen olayların yaşandığı bir dönemdir. Hangi faktörlerin bunda etkili olduğu konusunda hala bilinmeyenler vardır. Bir de riskli gebelik söz konusu olunca, yakın takip edilmesi gereken bir süreç yaşanır.

Riskli gebelik hangi durumlarda olur?

  • Çoğul gebelikler ve ileri yaştaki kadınların gebeliği
  • Kadının daha önceki gebeliğinde bebekte gelişim geriliği, preeklampsi, erken doğum, ölü doğum ya da doğumdan sonra bebek ölümü gibi sorunlar yaşaması halinde
  • Önceki doğumlarda bebekte kromozom anomalisi, sakatlık gibi sorunlar olması halinde
  • Kadının gebelik öncesinde depresyon ilaçları kullanmış olması, alkol ve sigarayı aşırı miktarda kullanması halinde
  • Kadında yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalığı, şeker hastalığı, hipertroidi, nefropati gibi sistematik hastalıkların olması halinde, gebelik riskli olarak kabul edilir.

Normal gebelik riskli gebelik haline dönüşebilir mi?
Gebelik normal olarak ilerlerken bebeğin hareketlerinde azalma olması halinde, yapılan muayenede rahimde kanaması olması, anne adayının tansiyonunun yüksek çıkması, ellerin ve ayakların fazla şişmesi, kan değerlerinde bozulma, kan uyuşmazlığı tespiti gibi unsurlar gebeliği riskli gebelik konumuna getirir. Ayrıca ultrason tetkiklerinde çoğul gebelik tespiti yapılması ya da bebeğin normalden ağır kilolu olması halinde de riskli gebelik olarak değerlendirilir. Annenin daha önceden tedavisi yapılmış bir hastalığından kaynaklanan sorunlar yaşanırsa da, gebelik normal seyrinden riskli hale geçebilir. Gebelikte annenin ve bebeğin yaşamını riske sokabilecek etkenler tespit edilirse, mutlaka riskli gebelik sınıfına alınmalıdır.

Riskli gebelik neden oluşur?
Riskli gebelik kadının 18 yaşından küçük olması halinde ya da 35 yaşından büyük olması halinde oluşabileceği düşünülen bir olgudur. İdeal gebelik yaşı bu yaşların arasındadır. Erkek içinde aynı durum söz konusudur. Erkeğin 40 yaşını geçmesi gebeliği riskli hale getirebilir.

Riskli gebeliğe zemin hazırlayan etkenler arasında anne ve babanın düşük eğitim seviyesine sahip olması, kültürel yapının yetersizliği de bulunur.

İş yaşamında ağır koşullar altında çalışan anne ve babanın, aynı zaman kimyasallar ve radyasyona maruz kalması halinde riskli bir gebelik oluşabilir.

Gebelik öncesinde anne adayında sistematik hastalıkların olması, düşü kilolu ya da fazla kilolu olması ya da boyunun 150 cm altında olması halinde riskli gebelik olarak değerlendirilir. Akraba evliliğinin olması, kadının hastalıkları nedeniyle ilaç kullanmak zorunda olması, geçirmiş olduğu ya da geçirmediği bazı enfeksiyon hastalıklarının olması riskli gebelik için zemin hazırlar. Alkol ve sigara kullanma alışkanlığını bırakamayan anne adaylarında, tekrarlayan düşükler yaşayanlarda, önceden ölü doğum yapmış olanlarda riskli gebelik oluşabilir.

Riskli gebelikte anne adayında oluşabilen sorunlar nelerdir?
Gebelikle oluşan yüksek tansiyon, preeklampsi toksemi, eklampsi gibi sebeplere bağlı olarak gebelik zehirlenmesinin oluşması, erken doğum riskinin olması, gebelik şekerinin ortaya çıkması, erken dönemde suyun gelmesi, rahim kanamalarının olması, rahim ağzı yetmezliğinin bulunması gibi sorunlar yaşanabilir.

Riskli gebelikte bebekte oluşabilen sorunlar nelerdir?
Riskli gebeliklerde bebekler açısından çoğul gebeliklerin olması, bebekte gelişim geriliğinin olması, sakatlık olması, bebeğin suyunun az ya da gereğinden fazla olması, bebekle annede kan uyuşmazlığının olması gibi sorunlar yaşanabilir.

Riskli gebelik neden takip edilmelidir?
Gebelikten önce sağlıklı olmasına rağmen, kadında 24 haftadan itibaren gebelik şekerinin çıkması, 30 hafta itibarıyla gebelik zehirlenmesi olması, 11-14 haftalarda ölçülen bebeğin ense kalınlığının yüksek çıkması, 16-20 haftalarda bebekte tespit edilen down sendromu gibi bulgular anne ve bebek açısından yaşamsal risk oluşturabilir ve doğumu riskli hale getirebilir. Bu sorunların erken aşamada belirlenmesi çok önemlidir. Bu yüzden riskli gebelikler normal gebeliklere daha yakından takip edilmelidir. Düzenli takip sorunların azaltılmasına ve bu yüzden ortaya çıkabilecek risklere engel olabilir.

Riskli gebelik takibi nasıl olur?
Öncelikle gebe kalma kararı alan çiftlerin sağlık sorunları bakımından değerlendirilmesi gerekir. Kadının daha önceki gebelikleri, yaşanan sorunlar, düşükler, ölü doğum gibi etkenler incelenir. Kadında tümör varlığı, miyom, polip gibi oluşumlar araştırılır. Anne karnındaki bebekte herhangi bir anomali tespit edilse bile, bunların çoğu rahim içinden tedavi edilebilmektedir.

Riskli gebelik takibini kim yapmalı?
Riskli gebelik takibinde risk faktörlerinin fazla olması halinde, tek doktorun takibi yetersiz kalabilir. Farklı branşlardaki doktorların ekip halinde çalışmasıyla gebelik takibi yapması daha uygundur. Kadın doğum doktoru bu çalışmayı diyetisyen, fizik tedavi uzmanı, dahiliye uzmanı, göz doktoru gibi branşlardaki doktorlarla birlikte yürütmelidir.

Riskli gebeliklerde düşük nasıl önlenebilir?
Gebe kalınmadan önce düşük riski oluşturabilecek hastalıklar kontrol altına alınmalıdır. Özellikle kan şekeri düzenlenmeli, fazla kilolar verilmeli gerekirse bir diyetisyenle ideal kiloya inilmelidir. Anne adayı sağlıklı beslenerek gebe kalmalıdır. Ayrıca kadının alkol ve sigara alışkanlığı varsa, bunları bırakması için uzman desteği alması gerekir. Bu etkenler riskli gebeliklerde düşüğe engel olamasa da, riskler azaltılmış olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.