Adet Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Adet dönemi öncesi yaşanan belirtileri öğrenerek adet öncesi sendromunun önüne geçin!

Adet dönemi belirtileri fiziksel belirtiler ve duygusal belirtiler olarak iki farklı kategoride incelenir. Adet öncesi dönemde kadın vücudundaki hormon değerlerinde birtakım değişimler meydana gelir. Bu değişimler duygu dalgalanmalarına neden olur. Vücuttaki şişlik gibi fiziksel değişimler de bu dönemde kişinin daha gergin ve stresli olmasına neden olabilir. Belirtilerin ciddi boyutlarda seyretmesi durumuna ise Adet Öncesi Sendromu denilir.

Adet döngüsü her kadında ortalama 28 günde bir yaşanan süreçtir. Bu sürecin 21 ila 35 gün arasında gerçekleşmesi de normal kabul edilir. Progesteron ve östrojen hormonlarının etkileşim halinde salınmasıyla birlikte adet döngüsü düzenlenir. Kadın vücudunda her ay düzenli olarak yumurtalıkların çatlamasıyla birlikte yumurta hücresi açığa çıkar. Bu esnada rahim duvarı, rahmi gebeliğe hazırlamakta olduğu için kalınlaşır. Eğer bu yumurta hücresi bir sperm hücresiyle döllenemez ve gebelik gerçekleşemezse kalınlaşan rahim duvarı adet kanamasıyla birlikte dışarı atılır. Bu süreçte vücutta bazı değişiklikler meydana gelir. Özellikle adet öncesinde bu belirtiler yoğun yaşanabilir. Adet olduktan bir iki gün sonra ise belirtiler azalarak yok olur. Adet öncesi belirtiler eğer şiddetli bir şekilde yaşanıyorsa hafif egzersizler yapmak faydalı olacaktır. Ayakları sıcak tutmak da adet dönemi öncesinde ve adet dönemi esnasında önem taşıyan bir konudur. Sıcak banyo yapıp hafif müzikler dinlemek de adet öncesi belirtileri hafifleten aktivitelerdir.

Peki, adet öncesi belirtileri nelerdir?

Adet dönemi belirtileri hormonal (duygusal) ve fiziksel olarak iki gruba ayrılır.

Hormonal (Duygusal) Belirtiler

  1. Sinir, stres, endişe, asabiyet
  2. Depresyona meyil
  3. Konsantrasyonda eksilme
  4. Sosyal yaşantıdan uzaklaşma isteği
  5. Yorgun ve bitkin hissetme
  6. Cinsel istekte azalma ya da artma

Fiziksel Belirtiler

  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • Kabızlık
  • Uyku hali ya da uykusuzluk
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Karın bölgesinde şişlik meydana gelmesi
  • Gün içinde susama isteğinin artması
  • Eklem ağrıları

Adet döngüsü adet kanamasının başladığı ilk gün başlamış olur. Adet kanaması ise yumurta döllenmemişse gerçekleşir. Rahim duvarındaki kalınlaşmış tabaka adet kanamasıyla dökülür ve dışarı atılır. Adet döngüsünün 5. – 6. günlerinde bu kanamada azalma görülür. Gitgide azalan adet kanaması ortalama 7. – 8. gün tamamen biter. Döngünün 8. – 13. günlerinde ise rahim duvarında tekrar kalınlaşma meydana gelir. Yumurta kesesi büyür ve kadın vücuda olası gebelik durumu için hazırlanmaya başlar. 28 günde bir gerçekleşen adet döngüsünün ortalama 14. günü yumurtlama gerçekleşir. Bu dönemde kadın vücuda gebeliğe en yatkın dönemdedir. Yumurtlamadan sonraki 4 gün boyunca yumurta fallop tüplerinde ilerleyerek rahme ulaşır. Bu süreçten sonra eğer yumurta döllenmişse 28. gün östrojen ve progesteron hormonlarında yükselme devam ederek gebelik oluşur. Eğer yumurta sperm hücresiyle döllenememişse 28. gün tekrar adet kanaması başlayarak adet döngüsü tamamlanmış olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.