Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?

Adet Gecikmesi, hastalıklar ve vücuttaki ani değişiklikler sonucu ortaya çıkan durumların habercisi olabilir.

Adet gecikmesi, mevsim geçişleri, kullanılan ilaçlar, psikolojik durum, farklı şehirlere yolculuk, aşırı yorgunluk ve kadın hastalıkları gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Adet gecikmesi yaşayan kadınlar yapılacak olan jinekolojik muayeneler sonrasında kesin tanı ve tedavi süreci ile bu rahatsızlıktan kurtulabilmektedirler.

Kadınların her ay stres yaşamasına neden olan ve ağrı kesicilerle sürekli olarak müdahale edilmeye çalışılan adet gecikmelerinin birden fazla sebebi bulunuyor. Sizler için bu yazımızda adet gecikmesinin nedenleri hakkında bilgilerimizi sunmuş olacağız.
Birçok kadında adet gecikmesi durumu gebelik olasılığının olduğu düşüncesini akla getirmektedir. Aktif bir şekilde cinsel hayatı olan kadınlarda bu durum görülebilir fakat farklı nedenlerden de bahsetmek gerekecektir. Hamilelik dışında adet gecikmesinin nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Stres: Birçok sağlık sorununa neden olan stres, adet gecikmelerinin de ana sebeplerinden biridir. Aşırı stresli olunan dönemlerde vücut hamilelik için uygun bir durumda olmadığınızı bilir ve yumurtlamayı sağlayan hormonu azaltır. Yumurtlama olmadığında adet döneminde de gecikme yaşayacaktır. Yoğun iş hayatı, farklı bir yere taşınmak ya da sevdiğiniz birini kaybettiğiniz için üzüntü yaşadıysanız adet gecikmesi rahatlıkla görülecektir.

İlâçlar: Günümüzde birçok rahatsızlık için kullanılan ilâçlar kimi zaman yan etki göstermektedir. Yeni bir ilâca başladıysanız ya da kullandığınız bir ilâcın dozunu arttırdıysanız uzmanınıza danışmalısınız. Adet kanamasının oldukça hafiflemesi ya da hiç olmaması gibi durumlar bu ilâçların yan etkileri arasındadır. Kullanılan ilâçlara yeni başladığınız dönemlerde de ilk adet döngüsü düzensiz seyredebilir. Kemoterapi ve antidepresan ilaçlar da adet düzensizliğine yol açabilmektedir.

Hastalık: Stres gibi, hastalıklar da adet düzensizliğine neden olabilmektedir. Yumurtlamanın gerçekleşmesi gereken bir dönemde hastalık geçirmiş olan kadınlar adet düzensizliğiyle karşı karşıya kalabilmektedir.

Yoğun Egzersizler: Gelen olarak sporcularda görülen bu durum sonucunda adet gecikmesi yaşanabilmektedir. Aşırı yoğun bir şekilde spor egzersizleri yapan kadınlar da oldukça sık görülebilir.

Kilo Değişimleri: Yeme bozukluklarında adet kanamaları durabilmektedir. Bu yüzden kadınların sağlıklı ve dengeli beslenmesi çok önemlidir. Vücut kitle indeksiniz 18’in altında ise adet kanamaları kesilebilmektedir. Fazla kilolu kadınlarda da bu duruma sıklıkla rastlanmaktadır.

Yaş Kriteri: Adet görmeye yeni başlayan kızlarda, ilk döngülerde gecikme yaşanabilir. İlerleyen zamanlarda fark edilebilen bu durum sonrasında kanamalar hafifler ve ağrılar da azalır.

Seyahat Aktiviteleri: Günlük alışkanlıklarınızda yaşayacağınız değişikliklere vücudun alışması zamana alabilir. Bu yüzden gece ve gündüz saat dilimlerinde hormon düzeylerinde yaşanacak gelişmeler adet düzenini de etkileyebilmektedir. Bu yüzden alışılagelmiş aktivitelerinizi yaparken yaşayacağınız ani program değişiklikleri ve seyahat durumları, adetlerde düzensizliklere neden olabilir.

Adet Gecikmesinin Tanı ve Tedavisi
Adet gecikmesi yaşayan kadınların hormonal tedavi yöntemiyle bu duruma çare aradıkları bilinir. Bunun yerine cerrahi müdahale ve tıbbi ilâçlarda kullanılmaktadır. Metabolizmaya göre değişen durumlarla beraber bazı kadınlarda sadece bir tedavi yöntemi uygulanabilirken, bazılarında ise birden çok tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Uygulanacak olan bu yöntemler tamamen uzman bir doktorun kontrolünde gerçekleşir ve jinekolojik bir muayene de gerekecektir. Adet gecikmesinin nedenleri ve tedavisi genel olarak bu şekilde ele alınabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.