HAMİLELİKTE BEBEĞİN SUYU FAZLA İSE NE YAPMAK GEREKİR?

Amniyon Sıvısı Neden Artar?

Amniyon sıvısının normalden fazla olması durumuna “polihidramnios” denir. Sıvının miktar artışı bebeğin kilosunun artması ile yükselir. Bu durumda ne yapmak gerekir?

HAMİLELİKTE BEBEĞİN SUYU FAZLA İSE NE YAPMAK GEREKİR?

Amniyotik sıvının gebelik süresinde birçok konuda önemli rol oynadığı birçok durum söz konusudur. Olması gereken amniyotik sıvı yaklaşık olarak 32. gebelik haftasında en üst düzeyde olur, 36.haftada 1 litre olan sıvı sonrasında 42. haftaya kadar sabit bir şekilde azalmaya başlar.

Tıbbi olarak karşılaşılan en sık anormallik suyun az  veya çok fazla olmasıdır. Tıbbi anlamda en çok endişe uyandıran durum bebeğin amniyotik sıvısının az olmasıdır; ancak bebeğin amniyotik sıvısının fazlalığı en az azlığı kadar hayati öneme sahiptir ve dikkat edilmediği takdirde anne ve bebek açısından istenmeyen durumlara söz konusu olur. Yaklaşık olarak gebeliklerin yüzde birinde aşırı amniyotik sıvı varlığı tespit edilmektedir.

NEDEN YÜKSELİR?

Amniyon sıvısının normalden fazla olması durumuna “polihidramnios” denir. Sıvının miktar artışı bebeğin kilosunun artması ile yükselir.  Gebelik ilk haftalarında 20 ml olan sıvı miktarı, son haftalar da tepe noktası olan 1 litreye yakın miktara ulaşır. Doğuma yaklaşan son haftalar da biraz azalır 800 ml olarak doğuma kadar sabit kalır.

Nedenleri arasında nedeni bilinmeyen sebepler,

-Gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı,

-Fetal anomali,

-Fetusun yutmasını engelleyen sindirim sistemi hastalıkları (yemek borusu, bağırsak tıkanıklıkları,

-Santral sinir sistemi anomalileri, yutmayı engelleyecek yüz anomalileri, kas-iskelet sistemine ait anomaliler,

-Kalp yetmezliği, kalp anomalileri,

-Solunum sistemi problemleri,

-Kromozom anomalileri, 

-İkizden ikize transfüzyon sendromları,

-Kan uyuşmazlığı ile giden sistemik hastalık.

Tedavide, diyabet hastalarında kan şekeri kontrolü sağlandıkça normale dönecektir. Kalp ritim bozukluğuna bağlı gelişen sorunlarda ritim bozukluğunu düzeltici ilaçlarla tedavi sağlanabilir. Bunun gibi kalıtsal yada oluşmuş tüm kronik hastalıkları işaret eden durumlarda ilaç tedavileri ile sonuç almak mümkündür. Polihidramniosa gelişme geriliği veya fetal anomali eşlik ediyorsa veya ciddi boyuttaysa olan durumlar için amniosentez de yapmak gerekir. Bu işlem ile kesin sonuç verilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.