Amniyotomi (Su Kesesinin Açılması) Nedir?

Mekonyum Şüphesiyle Su Kesesi Kontrolü

Gebelik döneminde anne karnındaki su kesesi doktor tarafından açılabilir. Çoğu zaman mekonyum şüphesi doğduğunda yapılan amniyotomi işlemi farklı nedenlerle de yapılabilir.

Amniyotomi (Su Kesesinin Açılması) Nedir?

Hamilelikte anne karnındaki bebek rahimde amniyon denilen sıvı dolu bir kese içerisinde yer alır. Bu kese amniyon zarıyla çevrilidir ve içerisinde bulunan sıvı da amniyon sıvısıdır. Amniyotomi doğum yapacak olan anne adayının karnına müdahale ederek su kesesini açması anlamına gelir. Doğumdan önce su kesesi açıldığında anne adayında kasılmalar da başlar. Ancak bazı durumlarda doktor tarafından söz konusu kesenin açılması gerekebilir. İşte bu işlem amniyotomi olarak adlandırılır.

Amniyotomi Neden Yapılır?

Doğum yapacak olan kadında su kesesinin açılması birkaç nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Başlıca amniyotomi nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Doğumu Başlatmak

Gebelikte su kesesinin açılması bazı maddelerin salgılanmasına neden olur ve bu kese açıldığında doğum da başlar. Doktor tarafından çeşitli nedenlerle doğumun artık başlatılması kararı verilebilir. Bu durumda amniyotomi uygulanır ve hekim su kesesini açarak sıvıyı boşaltır. Böylece doğumun başlaması için gereken girişim gerçekleştirilmiş olur.

Doğumu Hızlandırmak

Doğum sürecinde su kesesinin açılmasından sonra doğumun tamamlanması daha hızlı olur. Yine bebeğin ya da annenin durumuna bağlı olarak doktor tarafından doğumun hızlandırılması kararı verilebilir. Bu durumda da amniyotomi yapılabilir. Örneğin anne adayındaki kasılma yeterli değilse yüksek olasılıkla bu işlem yapılacaktır. Benzer nedenlerle de hekim tarafından bu yönde karar verilebilir.

Bebeğe Ulaşmak

Bazı durumlarda bebeğe erişmek gerektiğinde de bu işlem gerçekleştirilebilir. Ülkemizde pek uygulanmasa da bebeği izlemek amaçlı kafa derisine monitör yerleştirilmesi işlemi için amniyotomi yapılmaktadır.

Mekonyum Şüphesi

Anne karnındaki bebek bilindiği gibi kaka yapmaz. Ancak bazı sıkıntılar yaşadığında bebeğin ilk olarak bunu belli etmeye yönelik kaka yaptığı bilinir. Bu madde mekonyum olarak adlandırılır. Maalesef amniyon sıvısında mekonyum olup olmadığı anlaşılamaz. Tek yol amniyotomi yapılması ve sıvının berraklığına bakılmasıdır.

Amniyotomi Nasıl Yapılır?

Bu işlemde ucu kanca şeklinde olan, plastik malzemeden üretilmiş bir alet kullanılır. Steril şekilde olan alet ile su kesesi açılır. Anne adayı bu esnada hiçbir acı ya da ağrı hissetmez. Sadece bu sıvı vajinadan akarken bir ılıklık hissedilebilir. Doğuma dek hafif bir şekilde amniyon sıvısı akmaya devam edebilir. Bu işlem yapıldıktan sonra anne adayında kasılmalar daha şiddetli olabilir.

Amniyotomi Riskleri Var mıdır?

Her müdahale gibi bu işlemin de bazı riskleri bulunur. Bu işlemin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için rahimde az da olsa açılma meydana gelmiş olması gerekir. Ayrıca bebeğin kafasının çok yukarıda olmaması lazım. Eğer bebeğin kafası yukardaysa amniyotomi işlemi esnasında bebeğin kordonu da sıvıyla birlikte dışarı çıkabilir. Her ne kadar çok ender görülse de bu durum acilen sezaryeni gerektirmektedir. Amniyotomi işleminin bir diğer riski de enfeksiyon kapma ihtimalidir. Amniyon zarında bir açıklık meydana geldiği için bebeğin enfeksiyon kapma ihtimali de doğar.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.