Anal Atrezi

Atrezi Nedir?

Atrezi Bebekler dünyaya gelirken vücudun bazı bölgelerinin oluşmamasına verilen isimdir. Bu durum genel olarak ameliyatlar sayesinde çözüme kavuşur.

Anal Atrezi

Anal Atrezi Nedir?

Anal atrezi özellikle küçük yaştaki çocuklarda görülür ve yeni doğumlar sırasında meydana gelir. Bahsetmiş olduğumuz bu durum bebeklerde anüsün oluşmasına engel olduğu için zaman içerisinde ciddi anlamda problemleri sebep olacaktır. Bebeklerde anüsün meydana gelmemesi anne karnındayken fark edilmesi zor olan durumlar arasında yer alır. Özellikle ülkemizde son zamanlarda çeşitli genetik problemlerden dolayı bahsetmiş olduğumuz bu durum çok daha sık bir şekilde meydana gelmeye başladı. Yeni dünyaya gelmiş olan bebeklerde anüs tam olarak oluşmadığı için dışkı yapma konusunda ciddi anlamda sıkıntılar meydana geliyor. Anüs atrezi olarak bilinmekte olan bu durum eğer bebek dünyaya geldikten sonra kısa süre içerisinde tedavi edilmezse çok daha büyük problemlerin meydana gelmesinde hatta ölüm ile sonuçlanabilecek sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Eğer siz de bebeğiniz ile ilgili olarak herhangi bir şekilde dışkı yaparken zorlanma veya anüs boşluğunun oluşmaması gibi bir durum ile karşılaşacak olursanız hiç vakit kaybetmeden doktorlara giderek destek almanızı tavsiye ediyoruz. Bu hastalığın büyük problemler meydana getirmesine engel olmak için kısa süre içerisinde müdahalede bulunmak gerekiyor. Çünkü insan vücudu içerisinde beklemekte olan dışkı, zaman içerisinde toksin maddeler yüzünden vücuda zehir etkisi yapacak ve hücrelerin ölümüne sebep olacaktır. Bu bekleme süresi yeni dünyaya gelmiş olan çocuklar da yaklaşık olarak bir hafta civarındadır.

Ameliyat

Anal atrezi meydana gelecek olursa hiç vakit kaybetmeden tedavi yöntemlerine başlamanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle bebeklerde daha sık görülmekte olan bu sorunlar, dışkının yapılmasına büyük oranda engel olduğu için kısa süre içerisinde ameliyat ettirilmelidir. Günümüz teknolojisi sayesinde bahsetmiş olduğumuz bu ameliyatları oldukça kolay bir şekilde uygulamak mümkün. Tabii ki özellikle küçük yaştaki bebekleri ameliyat ederken oldukça hassas davranmak gerekiyor. Çünkü küçük yaşa sahip olan bireyler çok daha kolay bir şekilde enfeksiyon kaparak hastalıkların meydana gelmesine zemin hazırlayabilir. Ameliyatlar genel olarak tek seansta bitiyor. Fakat bahsetmiş olduğumuz bu tek seansta biten ameliyatların hepsi tüm bireyler için geçerli değildir. Her ne kadar büyük bir böyle bir tek bir ameliyatta gerçekleşiyor olsa da bazı kişilerde gerekli olan ameliyatların birkaç defa uygulanması gerekebilir. Ameliyata giren küçük yaştaki bebeklerin yaklaşık olarak beş gün boyunca doktorlar tarafından gözetim altında tutulması gerekiyor. Bu gözetim süresi boyunca herhangi bir şekilde yeniden enfeksiyon meydana gelecek olursa doktorlar tarafından kolay bir şekilde müdahale edilebiliyor. Bununla beraber anne ve babalar için de ameliyat sonrasında üzerlerine düşmekte olan çeşitli görevler vardır. İsterseniz kısaca ameliyat olan bebeklerin anne ve babalarının nasıl davranması gerektiği hakkında kısaca bilgiler vermeye başlayalım.

Ameliyat Sonrası Neler Yapılmalı

Ameliyat doktorlar tarafından başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra ilk olarak bebeğin beslenmesi oldukça büyük önem taşıyor. Bebeklerde dışkı yapmak anal atrezi meydana geldiği zaman oldukça zor bir işlem olduğu için genel olarak sıvı gıdalar ile beslenmek gerekiyor. Ülkemizde ameliyat sonrasında uygulanmakta olan yöntemlerden bir tanesi şırınga ile bebekleri beslemek oluyor. Bu yöntem sayesinde sürekli olarak katı dışkıların oluşmasına mümkün olduğu kadar engel olunuyor. Ameliyat sonrasındaki bir haftalık dinlenme süreci içerisinde ameliyat olan kişi ne kadar az dışkı yaparsa, sağlıklı bir şekilde iyileşmesi için o kadar yardımcı olabilir. Bazı bireylerde şırınga ile besleme konusunda sıkıntılı durumlar meydana gelebiliyor. Herhangi bir şekilde böyle beslenmeye alerjisi olan biri ile karşılaşacak olursanız doktorlar tarafından genellikle tamamen damar besin verilme gibi yöntemler tercih ediliyor. Böylece ameliyat olmuş kişiye öncelikle hastane şartlarında serumlar bağlanıyor ve böylece besin maddeleri damar yolu ile vücuda girmiş oluyor. Bu yöntem sayesinde hem gerekli olan besin maddeleri vücuda çok daha kısa süre içerisinde alınmış oluyor hem de dışkı oluşması çok daha büyük oranda engellenmiş oluyor. Çünkü kan içerisine verilmiş olan besin maddeleri hiçbir şekilde sindirim kanalından geçmediği için kalın bağırsak ve anüsle herhangi bir şekilde ilişki kurmuyor. Genel olarak damar içerisinde besin maddeleri emiliyor ve fazla olanlar da idrar yolu ile dışarı atılıyor. Bu sebeplerden dolayı kan yolu ile ameliyat olmuş kişiler beslemek çok daha mantıklı bir seçim olacaktır.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Bahsetmiş olduğumuz bu problem ile ilgili olarak ameliyat yapılırken doktorlar tarafından oldukça hassas davranılması gerekmektedir. Uygulanması gereken ameliyat işlemleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde sadece anüs boşluğu oluşmazken bazılarında ise kalın bağırsağın son bölümü de oluşmamış olarak doğumlar gerçekleşebilir. Eğer sadece anüs boşluğu yoksa doktorlar tarafından basit bir ameliyat işlemi sonrasında gerekli olan boşluk açılacak ve dışkı için gerekli olan şartlar sağlanmış olacaktır. Bunun yanında ise yeni dünyaya gelmiş olan bebeklerde kalın bağırsağın gelişimi sırasında çeşitli problemler olmuşsa ve buna bağlı olarak kalın bağırsak anüs ile birbirine bağlanmıyorsa çok daha ciddi ameliyatlar gerekecektir.

Ameliyat Sonrası Riskler

Anüs bölgesi ömür boyunca sürekli olarak yüksek oranda mikrop taşıyan dışkı gibi maddeler ile karşı karşıya kalacağı için ameliyat sonrasında enfeksiyon kapma gibi durumlar oldukça sık bir şekilde meydana gelebilir. Ameliyat olduktan kısa bir süre sonra vücudunuz enfeksiyon kaparsa çok olursa fazla vakit kaybetmeden doktorlar tarafından tedavi olmanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle küçük yaştaki bebeklerde bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için ameliyat yapılmış olsa bile enfeksiyon kapma ihtimali oldukça fazla. Ameliyat olduktan sonraki ilk 15 gün bu konu oldukça önemlidir. Çünkü bebeklerin büyük bir bölümü bahsetmiş olduğumuz bu ilk 15 gün içerisinde enfeksiyon kapıyor ve çeşitli hastalıklar ortaya koyuyorlar. Eğer 15 günlük bu süreci başarılı bir şekilde anlatabilirsiniz bundan sonraki dönemlerde enfeksiyon kapma riskini çok daha az olacaktır. Bununla beraber ameliyat olduktan sonra dışkı yaparken vücudunuzun çok zorlamamanızı tavsiye ediyoruz. Zaten yeni ameliyat olmuş bölgeler hassas olacağı için herhangi bir şekilde zorlama sırasında tekrar yırtılma gibi durumlar ortaya koyarak yeniden ameliyat gerektirebilir. Bu durumlardan mümkün olduğu kadar uzak durmak için dikkatli davranmak sağlığımız açısından önemlidir  Küçük yaştaki çocuklar vücutlarının ne kadar zorlayıp zorlamayacağı hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olmadıkları için genellikle dışkılama işlemi yaparken onların yanında olmanız ve nasıl davrandıklarını izlemeniz çok daha sağlıklı olacaktır.

 

1 Yorum

  • yarı karamsar dedi ki:

    Merhaba bilmiyorum kopyala yapıstır mı yaptınız onu bile yapmıs olsanız teşekkür ederim…Yazınız biraz daha bilgilenmeme sebep oldu. Ben bu rahatsızlık ile dunyaya gelmiş bireyim. suan 34 yasındayım ve hastalıgım toparlanabilmiş sayılmaz ogunun sartlarına bakıldığında ve sigorta kuyrukları doktor hasta ilişkileri düşünüldüğünde halime şükür etmem gerekir ama bu durum ile yaşamak biraz zor ilerki yıllarda bağırsağın dışarıya acılan anüs kısmındaki bogum şeklindeki kaslar düzenli calısmıyabiliyor ve anlayabildiginiz gibi ihtiyacını cogu zaman tutamıyabiliyorsun sosyal hayat yaşam mücadelesi icerisinde büyük bir engel ne kimseye bahsedebiliyorsunuz ne evlenebiliyorsunuz ne kalabalık ortamlara girebilme cesaretiniz var fakat sözümü yeniliyorum cogu engelli insanlara baktıgınız da kendi halinize binlerce şükür ediyorsunuz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.