Anne Karnında Bebeğin Öldüğü Nasıl Anlaşılır?

Gebelik döneminde istenmeyen ve acı veren gelişmelerden biri de bebeğin anne karnında eşitli nedenlerden dolayı ölümünün gerçekleşmesidir.

Kimi zaman anne adayları bebeklerinin hareketlerinin kesildiğini fark edebilirler. Anne karnında hareketleri kesilen bebeklerin durumlarına ultrason altında bakılır ve kalp atışları ölçülür. Eğer kalp atışları görülmüyor ise ölüm teşhisi konabilir.

Gebelik serüveni kendi içinde çok farklı duyguları yaşatan olaylar ile öne çıkar. Mutlulukların ve heyecanların olduğu bu dönemde, bazen en acı haberler de alınabilir. Anne karnında bebeğin öldüğünün anlaşılması da bu acılı anlardan birini ortaya çıkarır.

Anne Karnında Bebek Ölümü Nasıl Tanımlanır?

Anne karnında bebek ölümü olarak tarif edilen durum, genel olarak hamileliğin 20. haftasının sonrasında görülür. Gebelik süresince bebeğin 500 gram ve fazlasına ulaşması durumunda da bu tür bir ölüm halinden söz edilebilir. Kısacası, 20. hafta ya da 500 gramlık sınır değere ulaşıldıktan sonra bebek canlı olma halini yitirirse, anne karnında bebek ölümünden bahsedilebilir.

Nasıl Şüphelenilir?

Bahsedilen haftalar sonrasında bebeğin hareketli hali ortadan kalmış ise anne adayı şüphelenip doktora gidebilir. Çünkü sürekli hareket eden ya da zaman zaman bir şekilde tepki veren bebeğin birdenbire hareketsiz kalması yeteri kadar şüpheli bir durumdur. Bu tür zamanlarda yapılacak ilk iş zaman kaybetmeden doktora gitmektir.

Nasıl Anlaşılır?

Anne karnında hareket etmediği için doktora gelen hamile kadınlar, doğrudan ultrason muayenesine tabi tutulurlar. Eğer muayene sırasında bebeğin kalp atışlarında bir hareket görülmez ise doktor bebeğin öldüğü teşhisini koyabilir.
Her ne kadar ultrason muayenesi ve kalp atış tespiti ile bu durum anlaşılabiliyor gibi görünse de, erken gebelik haftaları veya ikinci üç aylık periyotlarda bu durum kolayca tespit edilemeyebilir.

Anne adayı ilk zamanlar ve erken dönemler bebeğin öldüğünü fark etmeyebilir. Ne zaman ki haftalar ilerler ve bebek hareketli yapısından hareketsiz yapıya geçerse o zaman şüpheler artacaktır.

Anne Karnından Bebek Ölümü İçin Anne Yaşı Etken Midir?

Her ne kadar bu konu hakkında net bir cevap olmasa da, belli başlı risk faktörlerinden söz etmek mümkündür. Anne adayı 15 yaşından küçük ya da 0 yaşından büyük ise bebeğin anne karnında ölüm riski diğer hamile kadınlara göre daha yüksektir.

Bebeğin Öldüğü Kesin Olarak Anlaşılabilir Mi?

Bazen muayeneden muayeneye fark olabileceği için bebeğin ölümü ile ilgili teşhis iki farklı doktordan alınabilir. 3 dakika zaman farkı ile renkli doppler ultrason kontrolü gerçekleştiren ayrı iki doktor, kalp atışı tespit edemezler ise ölüm teşhisini koyarlar.

Anne Karnında Bebek Neden Ölür?

Konu hakkında uzun yıllardır çalışmalar yapılmaktadır. Ancak bütün sebepler henüz keşfedilmemiştir. Bugüne kadar bulunan bazı nedenler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Kalıtsal genetik bozuklukların olması
  • Yüksek tansiyon görülmesi
  • Kromozomal bazı hastalıklar
  • Preeklampsi ve eklampsi
  • Kordon sarkması ya da kordonda düğüm oluşması
  • Annedeki kalıtsal sıkıntılar
  • Kan uyuşmazlığı (ileri seviyede etkilenmiş)
  • Çeşitli enfeksiyonlar

Anne Karnında Bebek Ölümü Gerçekleşirse Hangi Testler Yapılır?

  • Kan grubu ile antikorlar
  • Sifliz, rubella ve diğer konjenital enfeksiyon testleri
  • Lupus antikoagülani
  • Rutin biyokimya
  • ANA, RF vb. immunolojik testler
  • Faktör 5 Leiden mutasyon testi
  • Trombofili panelini içeren tüm testler
  • Antikardiolipin antikor testleri
  • Antfosfolipit antikor testleri
  • Maternal ilaç kullanımı araştırmaları
Ölü Doğum Sonrasında Gerçekleşmesi Gerekenler Nelerdir?

Bebeğin göbek kordonuna bakılır, damar sayısı incelenir, plasenta detaylı şekilde araştırılır, bebeğe otopsi yapılır, bebeğin vücut röntgen grafisi hazırlanır, kültür incelemesi ve kromozom analizi gerçekleştirilir. Tüm bu incelemeler ise bebeğin neden canını yitirdiği ile ilgili bilgi ve fikir vermek için yapılmaktadır. Buna bağlı olarak asıl ölüm nedeni de belirlenebilir.

Anne Karnında Ölen Bebek Belirtileri

Anne karnında bulunan bebekler; aşırı stres, ağır kaldırma, geçirilen ağır hastalıklar, bilinçsiz ilaç kullanma veya buna benzer nedenlerle ölebilir. Anne karnında bebeklerin ölmesi sonucundaysa bazı bulgular ortaya çıkar. Eğer bebeğin hareketleri başladığı zamandan sonra ölüm gerçekleşirse; bebeğin hareketlerinin hissedilmemesi, annenin bebekle kurduğu bedensel bağda zarar olduğunun hissedilmesi bebeğin ölmüş olduğunu gösterebilir.

Benzer şekilde, eğer bebeğin hareketleri henüz başlamamışsa; annede bulantı ve kusma olaylarının artması, ani bayılma halleri ve zehirlenme ile eş değer olan belirtiler ortaya çıkar. Bunlara ek olarak; annenin ten renginde solmalar, halsizlik halinde artış ve iştahın bir anda kapanması da bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir.

10 yorum

  • Filiz C. dedi ki:

    Öncelikle çok kötü bi durum , okudukça duygusallaşıyor insan çünkü bir can taşıyorsunuz ve o size bağlıyken ömrünü yitirebiliyor.Gebelik dönemlerinde dikkat çok önemli o yüzden.Çünkü bazen bilinçsizce hareketler sonucu düşük olabiliyor.Aynı şekilde dengeli beslenme ve tıppi yöntemlere başvurmak hamilelik sürecinde en iyisi.

  • Busra A. dedi ki:

    Anne adaylari hamilelikleri donemi icerisinde cok hassaslasir ve bebegin en ufak hareketini dahi hissedebilirler. Gebeligin ilerlemesiyle beraber doktor kontrollerine sık sık gidilir. Bebegin anne karninda genetik ve zamansiz komplikasyonlardan sebeb bebek olumu gerceklese bilir. Anne bebegin hareketini hissetmediginde hemen dr basvurmalidir.

  • melek celik dedi ki:

    Bende bebeğinin karninda oldugunu hissediyorum ve doktora gitmektende korkuyorum aile sorunlarımız var ve bende buna hep da bilim kendini sinir edip hep ağlıyorum bide akintim sadece kan geliyo kimseye söyleyemiyorum bebegin karninda ölmesi anne adayına nasıl belirtiler veriyo lütfen cevaplayin çok korkuyorum ..

  • edanur dedi ki:

    bebeğin inşallah yaşıyoe melek hanım

  • nurcan dedi ki:

    ben bugün itibariyle 17 haftalik bebeğimin karnımda öldüğünü öğrendim allahım hiç bir anne adayına yaşatmasin bu duyguyu

  • Janset dedi ki:

    Özel değilse paylaşırmısım neden öldü?

  • Seçil dedi ki:

    Maalesef ben de bugün 10 haftalık bebeğimin kalbinin durduğunu öğrendim. Yaşım 43 ve hiç çocuğum yok. Çok canım yandı.

  • Yeliz dedi ki:

    Nurcan hanim neden oldu ?

  • Tuba dedi ki:

    Selamun aleyküm kardeşlerim, bende 13 haftalık hamileyim iki gündür tuvalete gidince hayız kanının renginde akıntı geliyor acaba benimde bebeğime birşey olmuş mudur ?, eşim ve eşimin ailesi yüzünden 3 aylık hamileliğim hep ağlamaklı geçti bebeğim için Allahtan hayırlısını diliyorum beni bu halde babamın evine gönderdiler Allaha duam onlar ne hale soktularsa beni fazlasını değil aynısını Rabbim onlara da yaşatsın hepsini Allah’a havale ediyorum dua edin kardeşinize Ramazan ayının hürmetine

  • serpil dedi ki:

    lekelenme şeklinde kanama 6.haftada basladi ve suan9. haftaya girecegiz düşük riski oldugunun gostergesimidir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.