Anne Karnında Bebeğin Yan Durması (Transvers Situs)

Bebeklerin anne karnında duruş pozisyonları incelendiğinde,kimi bebeklerin anne karnında yan durduğu görülebilir.

Anne karnında her an hareket halinde olan bebekler, temel olarak ise baş aşağı şekilde pozisyon alırlar. Bu duruşa vertex prezentesyon ismi verilir. Ancak kimi zaman ise bebeklerin yan yattıkları pozisyonlar görülebilir. Bu tür pozisyonlara ise transvers situs adı verilir.

Anne Karnında Bebeğin Yan Durması (Transvers Situs)

Bebekler anne karnında elbette ki hareket ederler. Özellikle de gelişimlerinin belli bir bölümünü tamamladıktan ve daha sonrasında da doğum zamanına az süreler kaldığından itibaren bu hareketlilik artar. Bebeğin sürekli hareket etmesi ise çeşitli duruşların görülmesine neden olur. Örnek olarak normal duruş olarak kabul edilen baş aşağı olma pozisyonu, anne ve babaları panikletmek yerine rahatlatır. Çünkü vertex prezentesyon olarak isimlendirilen bu duruş doğum sırasında kolaylıklar da sağlar.
Fakat kimi zaman çeşitli sebeplerden dolayı bebeklerin anne karnında duruş değiştirdikleri, özellikle de yan şekilde durabildikleri gözlemlenebilmektedir. Transvers situs olarak bilinen anne karnında yan durma pozisyonu, bebeğin kafası ile ayaklarının rahmin soluna ya da sağ tarafına uzanmış şekilde olması ile açıklanabilir.

Anne Karnında Yan Durma
Bebeğin anne karnında yan durması 2 şekilde gerçekleşir. Bunlar ise bebeğin sırt kısmının aşağıda veya yukarıda olması ile ilgilidir. Ana rahmi içinde yan şekilde bulunan bebeğin bazen kolunun ilk olarak rahim kanalına girdiği de gözlemlenebilir. Hatta kimi zaman da omuz kısmı önden gidebilir. Bebeklerin anne karnında yan durmaları ise 300’de 1 ihtimal olarak seyreder.

Bebekler İçin Doğum Pozisyonu Ne Zaman Alınır?
Bebeğin geliştikçe hareket kabiliyeti artarken, gebelikteki 37. hafta itibariyle bebeğin her pozisyonu alabildiği de görülebilir. Yani bebek, anne karnında türlü şekillerde durabilir. Ancak 37. haftadan itibaren bebekler doğum pozisyonlarını almaya başlarlar.

Bebeğin Anne Karnında Ters Durması Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerin ana rahminde ters pozisyonda durmaları el muayeneleri sayesinde ortaya çıkmaktadır. Eğer uzman doktor gerek duyarsa, bebeğin pozisyonu için ultrason da yapılabilir. Ancak eğer bebek yan durmuş ise, bu pozisyona etki etmek için hiçbir müdahale yapılmaz. Bundan dolayı da doğumun gerçekleşmesi beklenmelidir. Eğer doktor normal doğuma karar verir ise, bebek bu şekilde de dünyaya getirilebilir.

Anne Karnında Yan Duran bebek Normal Doğum İle Dünyaya Getirilebilir Mi?
Bebeklerin anne karnında yan durmaları, her ne kadar net olarak normal doğumu etkilemese de, çoğu zaman için doğuma kadar duruşunu değiştirmeyen ve yan durmayı sürdüren bebeklerin normal şekilde doğum yaptırılması mümkün olmayabilir. Anne adayı da bu tarz durumlarda sezaryen ile doğum yaptırılır.

Makat Geliş Nedir?
Anne karnında ters duran bebekler, bu pozisyonda makat geliş olarak isim alırlar. Burada iki kavram karıştırılmamalıdır. Eğer bebek ters duruyor ise makat geliş, yan duruyor ise yan duruştur. Yan duruşta kafa ve popo rahmin sol ve sağ taraflarına gelir.

Yan Duruş İçin Risk Faktörleri
Her ne kadar bebeğin anne rahminde yan durması çok kritik bir sorunu oluşturmasa da, daha rahat ve daha sorunsuz bir doğum yaşamak isteyen anne adayları bu konudaki risk faktörlerini de öğrenmek isterler. Bu faktörler ise şöyle sıralanır;

  • Eğer bebek prematüre ise
  • Anne daha önce çok fazla doğum yapmış ise
  • Bebeğin suyunun gereğinden fazla olması halinde
  • Plasentanın alçak olması durumunda
  • Rahimde anomali halinde

Benzer Konular:

Bebeğin Anne Karnında Ters Durması Olayı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.