Anne Sütünün Bebek İçin Faydaları

Anne sütü bebek için temel besin kaynağıdır

Bir bebeği anne sütüyle beslemek anne için büyük kolaylık sağlar. Maddi ve manevi olarak annenin bebeğini rahatça büyütmesine yardımcı olur. Anne sütünün yerini tutacak başka bir besin bulunmamaktadır. Bebeğinizi anne sütüyle beslerseniz, fiziksel ve ruhsal gelişimini en iyi şekilde destekleyebilirsiniz. Anne sütü parasal karşılığı olmayan, annenin bebeğine sunacağı en güzel hediyedir.

Anne Sütünün Bebek İçin Faydaları

Anne sütü bebeğin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilecek tek doğal gıda maddesidir. Bunun yerini doldurabilecek başka bir gıda maddesi yoktur. Anne sütünün içeriği bebeğin büyümesiyle orantılı olarak değişerek, onun sağlıklı büyümesine yardımcı olur. İçeriğindeki besin maddeleri mamalara, formül sütlere oranla vücut tarafından daha kolay emilir ve daha faydalı olur. Anne sütünün bebeğe aktardığı antikorlar bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağladığı için, anne sütüyle beslenen bebekler hastalıklara karşı doğal olarak korunur. Bu koruma etkisi bebeğin ileri yaşlarında da etkili olur. Uzmanlar bebeklerin ilk altı ayda sadece anne sütüyle beslenmesini önerirler. Böyle beslenen bebekler yaşam boyunca daha sağlıklı bir süreç geçirirler.

Bebeğin anne sütü emmesiyle güven duygusu gelişir, daha rahat bir bebeklik geçirir. Bebeğin doğar doğmaz emzirilmesi, özellikle kolostrum denilen ilk ağız sütünü emmesi sayesinde, mekonyumun yani ilk kakasının atılmasını sağlanır. Bu bebeğin anne karnında sindirdiği maddelerin dışarı atılması demektir. Yani anne sütü bebeğe doğar doğmaz faydalı olmaya başlar.

Anne sütünün bebek için faydaları nelerdir?
Anne sütü sayesinde bebek gelişimi daha sağlıklı olur: İlk 6 ayda sadece anne sütüyle beslenen bir bebek, D vitamini dışındaki her türlü vitamini almış olur. Anne sütünün sindirimi kolaydır. Emzirme sonrasında anne sütündeki yararlı besin maddeleri daha kolay kana geçer. Bebeğin gelişimi için gerekli olan yağ asitleri de anne sütünde fazlasıyla bulunmaktadır. İçerdiği minerallerin bağırsaklarda emilimi kolaydır. Vücuttaki kalsiyum emilimi anne sütündeki laktoz, A ve C vitaminleri sayesinde daha fazla olur.

İlk ağız sütü bebeğin hastalıklardan korunmasını sağlar: Doğumdan itibaren 72 saat içinde salgılanan ilk ağız sütüne kolostrum denir. Bu sütün antikor içeriği oldukça yüksektir. Bu etkiyle bebeğin bağışıklık sistemini geliştirir ve enfeksiyonlardan korunmasına yardımcı olur. Ayrıca bebekte ishalin önüne geçer. Uzmanlar bu sütün mutlaka bebeğe verilmesini önerirler.

Bebeklerdeki obezite riskini azaltır: Anne sütü steril yapıya sahiptir. Bununla beslenen bebekler daha sakin bir gelişim gösterirler. Bebeğin sonraki yaşamında fazla kilolu olmasına engel olur. Obeziteyi engellemekte anne sütünün faydası araştırmalarla belirlenmiştir. Dolayısıyla fazla kilo nedeniyle gelişebilecek şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi sistematik hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.

Bebeklerde kolik sancısını azaltır: Anne sütünün bebek için faydaları arasında kolik sancısını azaltma d vardır. Kolik karın ağrısı, gaz sancısı gibi bebekleri rahatsız eden sorunlara yol açar. Anne sütüyle beslenen bebeklerde bunun yanında ağız ve diş sağlığı, çene gelişimiyle alakalı sorunlarda daha az yaşanır.

Bebeklerde kronik ve metabolik hastalıkların gelişimini engeller: Lenfoma, çölyak, egzama, astım, Tip1 diyabet gibi hastalıklardan korunmalarını sağlamak için bebekler anne sütüyle beslenmelidir. Araştırmalar anne sütüyle beslenmiş bebeklerde bu hastalıkların daha az görüldüğünü belirlemiştir.

Bebeğin zeka gelişimi için anne sütü verilmelidir: Doğumdan itibaren yeteri kadar anne sütü almış olan bebeklerin daha yaratıcı, daha zeki ve yetenekli olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla anne sütünün zeka gelişiminde önemli bir etkisi olduğu söylenebilir.

Anne sütünün bebek için faydaları çok fazladır. Her annenin sütü bebeğinin beslenmesine yetecek miktarda olur. Bebeğin gelişimi için bir anne herhangi bir olumsuz etki olmazsa, yeterince süt üretebilir. Bu sadece tek bebeklerde değil, çoğul gebeliklerde de geçerlidir. Bu yüzden annelerin beslenmesine dikkat etmesi, stresten uzak kalması, huzurlu bir yaşam sürmesi önerilir. Bu sayede daha fazla miktarda ve kaliteli süt üretimi yapabilir. Sütteki yağ içeriği ise, annelerin genetik özelliklerine göre farklı olabilir. Tüketilen yiyecekler nedeniyle anne sütünün tadı değişse bile, kalitesi her zaman aynıdır. Anne sütünün bebeğe sağladığı faydaları bu etken etkilemez. Ancak bebeğin sütün tadını beğenmemesi gibi bir etkiyle, bebek sütü emmek istemeyebilir. Böyle bir tespit yapılırsa, annenin beslenmesini gözden geçirmesi ve buna önlem alması önerilir. Bu süreçte sütün sağılarak bebeğe verilmesi de denenebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.