Anneden Kaynaklanan Emzirme Engelleyen 12 Problem

Emzirmeyi Engelleyen Problemler

Bazı anlarda bebeklerin emzirilmesi için farklı problemler meydana gelmektedir. Bunların bazıları anneden bazıları da bebeklerden kaynaklanan problemler olmaktadır. Geneli anneden kaynaklı problemler olmasından dolayı bunların baştan sona kadar dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekir.

Anneden Kaynaklanan Emzirme Engelleyen 12 Problem

1. Memelerin Uç Kısımlarında Oluşan Sorunlar

Anneler emzirmek için memelerinin uç kısımları oldukça önemli olmaktadır. Meme uç kısımlarının düz ya da yassı olması farklı durumların ortaya çıkmasına neden olur. Emzirme ile ilgili sorunlar daha çok düz ya da küçük olmasından kaynaklanır. Annelerin memelerinin düz ya da küçük olması bebeklerin emzirilmesini engeller. Yeni doğanlar için ucu belirgin olan bir meme bulunması konusunda tüm avantajları sunmaktadır. Ve böyle memeler bebekler tarafından daha rahat emilir. Ancak dikkatli bakılacak olunursa daha çok sezaryen ile doğan bebekler doğumlarının üçüncü gününden itibaren süt üretimleri başlanmış olur. Bedenlerde bir anda oluşan yoğun derecedeki süt üretimlerinden dolayı memeler gergin bir hal alır. Ve bu durumdan dolayı meme uçlarının çıkması biraz daha zor hale gelir. Böyle farklı durumlarda annelerin meme uçlarını biraz daha ortaya çıkarması gerekir. Bunun için de meme uç kısımlarını parmakları arasında ovalaması gerekir. Bu sayede bebekler emmeye başladıklarında meme uç kısımları daha çabuk bulunması da sağlanmış olur.

Her anne adaylarının meme uçları aynı durumda değildir. Bazılarında değişiklikler gözlenerek iç kısımlara doğru dönük de olabilir. Bu yüzden böyle durumlarda bebekler annelerinin memelerini emmek konusunda zorluk çekeceklerdir.

2. Memelerin Uç Kısımlarında Meydana Gelen Çatlakların Oluşması

Bayanların meme ucu kısımlarında bir hayli zaman zaman da olsa çatlaklar meydana gelebilir. Bu emzirmek konusunda en büyük sorunlardan bir tanesi olmaktadır. En büyük sorun olarak da emzirme sırasında annelerin bir hayli acı çekiyor olmasıdır. Memelerde oluşan çatlaklar bebeklerin memeleri daha zor tutmalarına neden olur. Bu da memelerde hassasiyet olmasını sağlar ve ardından memelerde oluşan çatlaklar kendilerini göstermeye başlar.

Böylesine zorlu durumlarda bebeklerin doğru ve düzgün bir şekilde emzirilmesi de gerekir. Memelerin kısa süre içinde düzelmesi için günde iki ya da üç kere ılık su ve pamuk ile tampon yapılarak temizlenmesi gerekir. Memelerin uç kısımlarında son kalan sütlerin temizlenmesi çatlakların eksiksiz olarak düzelmesini de sağlar.

3. Memelerin Uç Kısımlarında Oluşan Ağrı

Bebeklerin emme şekilleri bir hayli önemli olmaktadır. Bazı anlarda bebeklerin emme şekilleri annelerin ağrılarına etki etmektedir. Böyle durumlarda daha çok annelerin meme uç kısımlarında çatlak oluşması da gözlenebilir. Fakat annelerin meme uç kısımlarında ağrı olması sadece çatlaklardan oluşmaz. Bunun için farklı durumlar da söz konusu olabilir. Eğer bebekler sadece annelerin meme uç kısımlarını ağızlarına alarak emiyorlarsa bu durum dahi annelerin acı çekmelerine neden olabilir. Bu da annelerin sütlerinin azalmasına neden olacaktır. Eğer bebekler sürekli emmek istiyor ve anneler bu kadar sık emmeye dayanacak gücü yoksa anneler yine acı çekebilir. Annelerin emzirmek istemiyor oluşu bebeklerin emmek için ağlaması artık kısır bir döngü haline girebilir. Bu durumda anneler bebeklerin memelerin tamamını ağzına alarak emmeye alıştırılması sağlanmalıdır. Anne doğru bir şekilde emzirmeyi öğrenirse emme konusunda acıların bir şekilde dinmesi de sağlanmış olur.

Ağrıların bir son bulması için meme başlarının da karbonat ve su karışımı ile temizlenmesi gerekir. Memeyi eğer bebek kendi bırakmaz ve zorla çekilirse damak kısımları sıkıştırarak meme uçlarının tahriş olması sağlanabilir. Bunun için bir hayli dikkatli olmakta fayda olacaktır.

Meme uç kısımlarında mantar gibi durumlar da oluşmuş olabilir. Bunun için emzirme aşamalarında meme uç kısımları dikkatli bir şekilde temizlenmeli. Uzmandan yardım alınmadan bu durumdan kurtulma gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

4. Memelerde Meydana Gelen Şişlik

Memelerde süt kanalları bulunur. Bu süt kanalları içerisinde bulunan sütler bebekler tarafından uzun bir süre emilmedi ve birikti ise memelerde şişlik meydana gelir. Eğer anne kısa süre önce emzirdiyse yine de bu durum oluyorsa bunun asıl sebebi anne bebeğin ihtiyacından fazla süt üretiyor olmasıdır. Anne bebeğini emzirdiği an biraz da olsa bu şişlik inecektir. Fakat bu şişlik geçsin diye bekleniyor olmasında rağmen üzerinden iki gün geçmesine dahi inmediyse uzman doktora da başvurulması gerekir.

Memeler içinde uzun süre kalan sütler sadece şişkinlik yaparak ağrı olmasına da değil bir yandan apse ya da kanal tıkanıklıklarına da neden olabilir. Bebekleri anneler doğru bir şekilde emzirmeyi başarırsa bu durum bir son bulacaktır. Bebekler annelerin memelerinde olan sütleri sürekli emmesine rağmen hala bitiremiyorsa fazlalık olmasından dolayı şişlik gibi durumlara engel olmak için sağılması gerekir. Aksi halde şişlik anlık olarak inse bile sağılmayan sütlerden dolayı tekrar meydana gelebilir.

5. Annelerin Meme Kanallarında Tıkanıklık Olması

Annelerin meme kanallarında tıkanıklıklar olabilir. Yani süt kanalları içerisinde olan bu tıkanıklık sütün uzun süre memede durması ve birikmesinden kaynaklı olmaktadır. Bu duruma anneler engel olmak için bebekleri doğru bir şekilde emzirmesi gerekir. Memelerde biriken sütler bebeğe fazla geliyorsa tıkanıklık önlemek için sağılması gerekir.

6. Memelerde Ve Süt Kanallarında Oluşan İltihap

Tıp dilinde mastit olarak bilinen bu durum süt kanallarının tıkalı olması ya da burada uzun süre süt birikmesinden dolayı meydana gelebilir. Eğer süt kanalları tıkalı bir durumdayken bakteri girişi olmuş olabilir. Bakteri girişinin ardından meme dokusu enfekte olabilir. Eğer memelerde şişlik, sertlik, kabartılar, kırmızı ya da kızarık bölgeler, ateşin çıkması ya da hastalık hissi belirtileri arasında bulunur.

Eğer anne memelerini tam olarak boşaltamıyorsa bu da iltihap oluşumuna neden olabilir. Memelere ağrı olduğu anlarda hafif masaj yapmak, memeyi sağmak ya da sık emzirme yollarına gidilmesi gerekir.

7. Bebeğe Sütün Yetersiz Gelmesi
Anne sütü farklı nedenlerden dolayı bebeklere yetersiz gelebilir. Eğer annenin meme sinirleri zarar görmüş, düzgün beslenmiyor, yanlış emzirme yollarını deniyorsa süt bebeklere az gelebilir. Emzirme süresini düzgün bir şekilde ayarlayamayan annenin sütü yetersiz gelir ve bu anlarda annenin göğsünde ağrı meydana gelebilir.

8. Çoğul Yapıda Olan Gebelikler
Anneler bazı anlarda çoğul gebelik geçirebilir. Bu anlarda bebeklerini düzgün ve doğru bir şekilde emzirmesi gerekir. Çoğul gebeliklerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta annenin bebeği için yeteri kadar süt üretip üretemediği olmalıdır. Bir anne bebeklerini ne kadar çok sıklık ile emzirirse memelerinde olan süt de o kadar çok artacaktır.

9. Erken Doğan Prematüre Bebek

Erken doğan prematüre bebeklerin gelişimleri için anne sütüne daha çok ihtiyaçları vardır. Anne karnında tam olarak gelişimlerini tamamlayamamış olmaları anne sütü ile tamamlamaları gerektiğini göstermektedir. Bu yapıda olan bebekler süt emerken diğer bebeklere göre daha çok emek sarf etmekte ve enerji harcamaktadır. Bebeklerin emme sırasında harcadıkları enerji adeta anneden aldıkları sütten de fazla olmaktadır. Anne bebeklerinin gelişimlerine daha iyi katkı sağlamak için sütlerini sağma yolunu tercih etmelidir. Bebeğini direk memesinden beslemek yerine bir kaptan ya da kaşık yardımı ile beslemesi gerekir. Bu bebeklerin hem daha az enerji harcamalarını hem de sütten daha çok fayda almalarını sağlar. Bebeklerin memelerden emzirilerek beslenmesi için otuz iki ya da üzeri haftalarda doğmuş olması gerekir.

10. Bazı Sağlık Sorunlarından Dolayı Bebeklerin Annelerinden Uzak Kalması

Bazı sağlık sorunları araya girerek anne ve bebeklerin ayrı kalmasına neden olabilir. Eğer bu sağlık sorunlarından dolayı anneler bebeklerini emziremiyorsa sütleri azalacaktır. Sütlerin azalmasını engellemek adına anne bebeklerinden uzak kaldığı sürece sağmalı ve sütün kesilmesine de engel olması gerekir. Anne ne kadar az sağar ya da bebeklerini emzirirse sütün kesilecek olduğunu da bilerek hareket etmesi gerekir.

11. Anne Sütünün Olması Gereğinden Fazla Olması

Anne sütü bazı anlarda bebeklere yetecek kadar olmasının yanı sıra fazlasına da sahip olabilir. Bu anlarda kadınların memeleri olması gereken durumdan daha iri ve dolgun bir görünüşe sahip olacaktır. Fakat biraz ilerleyen zamanlarda bu dolgunluk ortalama bir hafta içerisinde ortadan kaybolması da gözlenecektir. Fakat bazı anlarda annelerin memelerinin uç kısımları gergin olabilir. Bu da meme apsesi gibi durumların oluşmasına neden olabilir. Bebeklerin annelerini düzgün periyotlar ile ya da doğru yöntem ile emmiyor olmasından dolayı da meydana gelebilir. Fakat her ne olursa olsun anneler bebeklerini böyle durumlar için bir arada olsa emzirmeye ara vermemesi ve devam etmesi gerekir.

12. Annenin Çalışıyor Olması

Annenin çalışması da oldukça etkili olan durumlardan bir tanesi olmaktadır. Annelerin herhangi bir işte çalışıyor olması anne ve bebeklerin her an görüşememesine neden olur. Tabi ki bu durum annelerin bebeklerini de her istedikleri an emzirememelerine. Emzirememe konusunda aksaklıkların olması en büyük etkenlerden biri olmaktadır. Bunun için annelerin en mantıklı yol olan sütlerini sağmaları gerekir. Böylelikle düzgün bir şekilde muhafaza edilen sütler bebeklere emzirilmesi gereken anlarda verilir ve anne sütünden mahrum kalmasına engel olunur. Çalışan anneler ile bebeklerin arasında süt engelinin olmaması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.