Annenin Süt Miktarını Etkileyen Faktörler

Annenin süt miktarı neden önemlidir

Anne sütü bir bebek için en iyi besin kaynağıdır. Onların bağışıklık sistemini geliştiren, sağlıklı gelişmelerine yardımcı olan anne sütünün miktarı ve kalitesi çok önemlidir. Bu nedenle annelere büyük sorumluluk düşmektedir. Anne sütünü olumsuz etkileyecek her türlü etkenden uzak kalmaları gerekir. Anneye yakınları da bu konuda destek olmalıdır. Uzmanlar anne sütünün yerini tutacak bir besini günümüze kadar bulamamıştır. Bu yüzden anne sütünün kıymetini bilelim.

Annenin Süt Miktarını Etkileyen Faktörler

Emzirme döneminde annenin süt miktarını etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bunların başında annenin beslenme düzeni gelmektedir. Anne sütü dış etkenlerden dolayı beklenmeyen etkiler verebilir. Özellikle anne sütünün miktarı ile kalitesi bu etkenlerden olumsuz şekilde etkilenir. Düzenli emziren annelerin günde 400-1000 cc süt verdikleri bilinir. Bu miktarın beklenenden az olması halinde, anneyi etkileyen sorunların tespit edilmesi gerekir. Çünkü anne sütü bebekler için en önemli besin kaynağıdır. Bebeklerin anne sütünden mahrum edilmemesi gerekir.

Annenin süt miktarını etkileyen faktörler nelerdir?

  • Stres altında olmak
  • Bedensel yorgunluk
  • Annenin hasta olması
  • Doğumdan sonra annenin sigara içmesi
  • Düzensiz ve seyrek emzirme
  • Emzirme sırasında göğüslerin tam boşaltılmaması
  • Doğum kontrol hapı kullanılması

Emzirme döneminde annenin egzersiz yapması, sporla uğraşması süt miktarını etkilemez. Anne sütü için sıvı alımının önemi her zaman belirtilir. Ancak normalden fazla alınan sıvının anne sütüne olumlu etkisi olmaz. Yani annelerin aldıkları sıvı susuzluğun giderilmesine yetecek ölçüde olmalıdır. Beslenme ve sıvı alımı normal düzeyde olursa, süt miktarı bundan olumsuz etkilenmez. Ancak beslenmede önerilen rezene çayı gibi öneriler sütün artmasına da yardımcı olabilir.

Annenin süt miktarını etkileyen faktörler ve bunun için alınabilecek önlemler
Süt üretimi doğumdan sonra hormonal değişimlerle başlar. Annenin vücudu dışarıdan bir müdahaleye gerek kalmadan bebeğin beslenmesine yetecek miktarda sütü üretebilir. Bu kadının vücudunun verdiği doğal bir tepkidir. Ancak anne sütü yeterli gelmiyorsa, bebek yeterli beslenemiyorsa, bunun sebepleri araştırılmalıdır. Anne sütü yeterli gelmiyorsa, bebeğin düzgün beslenmesi beklenemez. Bu durum bebeğin gelişimi de olumsuz etkiler. Bir annenin süt üretiminin yeterli olması için bazı konulara dikkat etmesi gerekir. Bu hem süt kalitesini, hem de süt miktarını olumlu etkileyecektir.

  1. Annede bulunan hastalıkların değerlendirilmesi
  2. Annenin beslenme düzeninin gözden geçirilmesi ve alışkanlıklarının sorgulanması
  3. Annenin mevcut ruhsal halinin gözden geçirilmesi
  4. Kullanılmakta olan ilaçların anne sütüne etkilerinin kontrol edilmesi
  5. Alkol, sigara, uyuşturucu gibi zararlı maddelere karşı alışkanlıkların gözden geçirilmesi
  6. Annedeki meme ucu sorunlarının düzeltilmesi gerekir. Meme ucundaki yaralar, çatlaklar emzirmeyi olanaksız hale getirebilir. Bu nedenle meme başı bakımı anneler için çok önemlidir.
  7. Annenin uygun olmayan yaşam tarzı ve sosyo ekonomik durumunun düzeltilmesi
  8. Emziren annelerin kendi sağlığına dikkat etmesi, sağlıklı beslenme düzenine uyması gerekir. Bu konularda bilinçlenen annelerin süt miktarı ve kalitesi normal düzeylerde olur.
  9. Doğumdan sonra vücutta ödem olması, süt üretiminin olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu yüzden ödem oluşmaması ve giderilmesi için bir doktora danışılmalıdır.
  10. Sorunlu bir hamilelik dönemi doğumdan sonra annelerin süt miktarını etkileyebilir. Bu nedenle annelerin hamilelik döneminde de kendilerine dikkat etmesi, yardım alması, stresten uzak durması önerilir.
  11. Anne sütünü azaltabilecek nane gibi bitkilerin aşırı tüketiminden uzak durulmalıdır. Aynı şekilde asitli ve kafeinli içeceklerde anne sütünün miktarını etkileyebilir. Bu yüzden annelerin bebeklerini düşünerek bilinçli hareket etmeleri, sorumluluk duygusu içinde olmaları gerekir.
  12. Annelerin fazla kilolu olması anne sütü miktarını olumsuz etkileyebilir. Uzmanların tavsiyesi kadınların hamileliğe ideal kilo ile başlamasıdır.

Annenin süt miktarını etkileyen faktörler arasında aşırı stres altında olmaları, depresyon etkisinde olmaları da vardır. Bu yüzden emzirme sürecinde annelerin kendilerini huzurlu hissetmeleri önemlidir. Stres, endişe ve korku yaratacak etkenlerden uzak durulmalıdır. Uyku düzenine ve dinlenmeye yeterince vakit ayırılmalıdır.

Annenin süt miktarını etkileyebilecek bir etkende hatalı emzirme tekniklerinin uygulanmasıdır. Annenin bebeğini sıkça emzirmesi, doğru pozisyonda ve meme tam boşalana kadar emzirmesi önerilir. Gerekmedikçe bebeğe biberonla anne sütü verilmemelidir. Anne sütü az bile olsa, bebek emzirilmeye çalışılmalıdır. Çünkü emme refleksi anne sütünün artmasına yardımcı olacak en önemli unsurdur. Bebeğinizi ne kadar fazla emzirirseniz, anne sütü üretimi de aynı oranda artacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.