Aşılar İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Çocuğun hastalıklardan korunmasını amaçlayan aşılarla ilgili tüm merak ettikleriniz burada!

Aşı takvimleri sayesinde bebeklere ve çocuklara uygulanması gereken aşıların listesi tanımlanabilmektedir. Bu listedeki aşıların bebeğe ya da çocuğa mutlaka zamanında uygulanması gerektiği unutulmamalıdır. Bunun dışında uygulanması gereken aşılarla ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarına makalemizden ulaşabilirsiniz.

Bebek doğar doğmaz uygulanması gereken bir tek aşı vardır; Hepatit B aşısı. Bu aşı henüz anne ve bebek hastaneden ayrılmadan uygulanarak bebeğin Hepatit B virüsüne karşı korunması sağlanır. Hepatit B virüsü doğum esnasında anneden bebeğe kan yolu ile geçebileceği gibi çevredeki insanlardan hatta bakıcıdan bile geçebilmektedir. Hepatit B virüsünün neden olduğu enfeksiyon ise ciddi hastalıklara sebep olmaktadır Bu hastalıkların başında çeşitli kanserler ve karaciğer hastalıkları yer almaktadır. Bebeği tüm bu problemlerden uzak tutmak adına Hepatit B aşısının aksatılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Bu aşı bebek 1 aylık ve 6 aylık olduğunda birer doz daha uygulanarak toplamda 3 doza ulaşır.

Bebek 2 aylık olduktan sonra Hepatit B aşısının yanı sıra bir de karma aşı, BCG aşısı ve çocuk felci aşısı uygulanarak tam koruma hedeflenir. Bebeğe ilk 6 aylık süreçte uygulanması gereken aşıların sayısı fazladır. Bu sürenin ardından uygulanacak olan aşılar da azalacaktır. Ancak aşıların zamanında uygulanması gerektiği göz ardı edilmemelidir. Her uygulanan aşıdan sonra bebeğin aşı kartına aşı bilgisi ve aşı tarihi girilerek hata payı en aza indirilmelidir.

Aşılar Herhangi Bir Komplikasyona Neden Olur Mu?

Uygulanacak olan her ilaç tedavisinde ya da aşıda mutlaka az da olsa bir yan etki mevcuttur. Fakat bu komplikasyonlar hafif dereceli olduğu için uygulanmamaları durumunda ortaya çıkacak sonuca göre daha masumdur. Eğer aşılar sahip oldukları yan etkiler nedeniyle uygulanmazsa ortaya çıkabilecek hastalıkların boyutu daha büyük olabilmektedir.

Aşılar Hangi Komplikasyonlara Neden Olur?
Bebeğe ya da çocuğa uygulanan aşı sonrasında uygulama yerinde hafif dereceli kızarıklık ya da şişlik olabilmektedir. Bunun yanında bebekte ateş yükselmesi, aşı yerinde ağrı hissetmesi ve döküntü olması beklenen yan etkilerdir. Bu yan etkilerin daha az şekilde seyretmesi için doktorun önerilerine uymaya özen göstermek gerekir. Ortaya çıkabilecek olan bu yan etkilerin, bebeğe aşı uygulanmaması halinde ortaya çıkabilecek durumlardan daha hafif olduğu unutulmamalıdır.

Uygulanması Gereken Aşının Dozu Unutulursa Ne Yapmak Gerekir?
Eğer uygulanması gereken aşının günü geçerse aşı programını başa almaya gerek yoktur. Doktor tavsiyesiyle birlikte kaldığı yerden devam edilmelidir. Bu, aşının etkisini azaltmaz.

Aynı Uygulamada Farklı Aşılar Yapılabilir Mi?
Kombine adı verilen aşılar aynı uygulama esnasında yapılabilmektedir. Bu sayede gelişebilecek yan etkilerin aynı aşı uygulaması içerisinde ortaya çıkması sağlanmakta ve bu yan etkiler tek seferde yaşanmaktadır. Bir enjektör ile farklı bölgelere aşı uygulaması da yapılabilmektedir.

Çocuk Hastaysa Aşı Uygulanmalı Mıdır?
Aşı uygulaması, ishal ve ateş olmayan basit hastalıklarda yapılabilmektedir. Eğer çocuk antibiyotik tedavisi görüyorsa da aşı yapılabilir. Ancak yine de doktor onayı almayı ihmal etmeyin.

Çocuk Aşı Sonrasında Banyo Yapabilir Mi?
Ancak BCG (verem) aşısı dışında banyo yapması mümkündür. Verem (BCG) aşısının uygulama yerine 3 gün boyunca hiçbir şekilde su değmemesi gerektiği unutulmamalıdır.

Menenjit Aşısından Sonra Çocuk Menenjit Geçirir Mi?
Hayır. Menenjite neden olan çeşitli bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler arasında Hemofilus İnfluenza bakterisi en yaygın görülen bakteri olduğu için menenjit aşısı bu bakteriye karşı olarak geliştirilen bir aşıdır. Menenjit aşısı olan kişi farklı bakterilerin neden olabileceği menenjite yakalanabilir. Ancak diğer bakterinin neden olacağı hastalıkların sayısı fazla ve seviyesi ciddi olduğu için bunlardan da korunmak mümkün olacaktır.

2 yorum

  • Emel S. dedi ki:

    Gerçektende merak ettiğimiz hemen hemen herşey paylaşımınızda mevcut.Tabi sormak istediğim bi kaç birşey daha var.Bebeğimiz hastayken aşı yaptırmak ne kadar sağlıklı olabilir?Gün içerisinde birden fazla aşı vurdurmak sağlık açısından tetikleyici bir durum mudur lütfen bunlarıda paylaşırsanız sevinirim.

  • Derya H. dedi ki:

    Çevremden duyduğum kadarıyla da yeni doğan bebeklerde hepatit B aşısı önemli. Zaman zaman komplikasyonlara neden olabiliyor sanırım, aşı sonrasında gözlemleyici olmakta fayda var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.