Aşırı Adet Kanaması Nedir?

Aşırı Adet Kanaması

Adet kanamaları normal bir şekilde ortalama yedi gün sürmektedir. Bir kadın adet görmeye başladığı günden itibaren adet günlerini, zamanlarını ve döngüsünü kaydetmelidir. Eğer kaydettiği sonuçlar dışında adet kanaması artış gösteriyor ise anormal bir rahim kanaması oluyor olabilir. Bu durumda kişinin detaylı bilgi ve tedavi için doktora gitmesi gerekmektedir.

Aşırı Adet Kanaması Nedir?

Aşırı Adet Kanaması Nasıl Olur?
Adet döneminde yumurtalıklarda salgılanan östrojen ve progesteron hormonu rahmin iç kısmını kaplayan endometrium’un değişmesine sebep olmaktadır. Her ay düzenli bir şekilde adet kanamaları başlamadan önce 12 ila 14 gün sonra yumurtalıkların herhangi birisinden yumurta serbest kalır ve yumurtlama olayı meydana gelir. Yumurta, kadın kanalından herhangi birisinin içerisine girerek sperm ile döllendiği yere ulaşmaya çalışır. Böyle bir durumda döllenme gerçekleşemez ise gebelik de gerçekleşmez ve vücuttaki hormon düzeyleri azalmaya başlar. Bu azalma devam ettikçe rahim içindeki dökülmeler de başlayacaktır ve bu dökülme her ay gerçekleşen adet kanamasını ifade eder.

Adetin başladığı ilk günden, bir sonraki ayda başlayacak olan ilk güne kadar geçen zamana adet dönemi denir. Bu adet dönemleri ortalama 28 gün sürer ama bazı durumlarda 24’e inebilir veya 35’e de çıkabilir. Fakat bu dönem 35 günden daha fazla veya 21 günden daha az bir zamana denk gelir ise bu anormal bir durumdur. Adet döneminin 3 dönem ya da 6 ay boyunca görülmemesine amenore denmektedir. Bu tarz durumlarda adet gecikmesi yaşanır ise doktora başvurulması gerekmektedir.

Anormal Adet Kanamaları

  • Cinsel ilişkiden sonra oluşan kanamalar,
  • Adet dönemleri arasındaki ara adet kanamaları,
  • Adet kanamasının normalden daha uzun veya fazla olması,
  • Adet dönemi sırasında sadece damlama şeklinde lekelenmeler olması.

Aşırı adet kanaması da anormal adet kanamaları arasına girmektedir. Bu tarz durumlar her yaşta kadında olabilir. Her kadın hayatında en az bir kere bile olsa adet dönemini düzensiz bir şekilde yaşayabilir. Özellikle adet dönemini daha yeni görmeye başlamış kişilerde adet kanaması ilk iki yıl düzene girmeyebilir. Ayrıca menopoza yaklaşan kişiler de adet kanaması anormal bir biçimde değişiklik gösterebilir ki bu durumlar oldukça normaldir. Bu tarz dönemlerde adet dönemlerinin kısalması da normaldir fakat kanama aşırı fazla ise kesinlikle doktora gidilmeli ve nedeni öğrenilmelidir.

Aşırı Adet Kanaması Nedenleri
Anormal kanamaların özellikle aşırı adet kanamalarının birçok nedeni olabilmektedir. Bu sorunu yaşayan hastanın, hastalığın anlanması ve tedavi edilmesinde hastanın yaşı önemli bir rol oynar. Bu nedenle bazı durumlarda ciddi sorunlar yaşanabilirken bazılarında ise ciddi sorunlar yaşanmamaktadır. Aşırı adet kanaması yaşayan birçok kadındaki en büyük nedenlerden bir tanesi hormonal bir durumdur. Bu durum, bazı vücutların hormonları fazla veya az üretmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Bazen de troid bezindeki sorunlar ya da kullanılan bazı ilaçlar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Anormal ve aşırı adet kanamasının bir diğer nedenleri arasında da şunlar vardır:

  • Düşükler,
  • Gebelik,
  • Dış gebelik,
  • Rahim veya rahim ağzının iltihaplanması,
  • Doğum kontrol yöntemleriyle ilişkili olan problemler,
  • Pıhtılaşma bozuklukları,
  • Myomlar,
  • Polipler,
  • Kronik medikal sorunlar (şeker hastalığı, troid vb),
  • Bazı kanser çeşitleri.

Tanısı Nasıl Konulur?
Kişinin kendine gördüğü anormallikler sonucunda doktora gitmesi gerekmektedir. Daha sonradan doktorun tam bir tanı koyabilmesi için öncelikle hastanın ve hasta ailesinin sağlık geçmişini bilmesi gerekmektedir. Bunlar için:

  • Hastanın kullandığı ilaçlar,
  • Hastanın geçmişteki veya şimdiki hastalıkları,
  • Hastanın vücut ağırlığı, yeme ve spor alışkanlıkları ya da stres düzeyi,
  • Doğum kontrol hapı kullanımı sorgulanır.

Doktor, aynı süreç içerisinde hastanın adet düzenini ve geçmişini de soracaktır. Daha sonrasında fizik muayenesi olursunuz ve kan sayımı, eğer var ise gebelik testi gibi testler yapılır. Bu süreç içerisinde aşağıda belirtilen testlere de gerek duyulabilir:

  • Hormon Düzeyleri
  • Endometrial Biyopsi: Rahim içerisinden tıbbi bir aletle parça kazınması ve mikroskop altında incelenmesi.
  • Ultrason: Ses dalgaları yardımıyla pelvik organlarının değerlendirilmesidir. Bu cihaz hazne yoluyla veya karın üzerinden doğru kullanılır.
  • Sonohisterografi: Küçük, plastik bir kateter yardımıyla rahmin iç kısmı steril sıvıyla soldurulur ve bu şekilde rahim içi incelenmesi kolaylaşır.
  • Histeroskopi: Teleskoba benzer bir alet yardımıyla rahim ağzından geçilerek rahim içinin direkt gözlenmesi sağlanır.
  • Dilatasyon ve Küretaj: Rahim ağzının açıklığı genişletilir ve rahim içini döşeyen tabanakadan kazamayla ya da vakumla örnek alınarak incelenmesidir.
  • Histerosalpingografi: Rahim içine verilen kontrast maddenin röntgen sayesinde gösterilmesi.
  • Laparoskopi: Göbek kısmının hemen altından karın içerisine ince bir teleskop yerleştirilir ve karın içine bakılır.

Aşırı Adet Kanaması Tedavisi
Aşırı adet kanaması veya anormal kanamaların tedavileri, hastanın yaşı, kanamanın şiddeti, gebelik düşünüp düşünmediği gibi birçok soru değerlendirilerek yapılmalıdır. Doktorun önerdiği tedavi yönteminin sonucu ancak tedaviye başlandıktan birkaç ay sonra etkisini göstermektedir. Eğer hastada gebelik düşünceleri varsa tedavilere başlamadan önce belirli testler yapılması ve buna göre tedavi yöntemi uygulanması gerekmektedir.

Aşırı Adet Kanamasında Hormonlar
Günümüzde de birçok kişinin bildiği üzere doğum kontrol hapları adet kanamalarını düzene sokmaktadır. Doğum kontrol hapları bazı diğer sorunların da çözülmesine yardımcı olabilir. Rahim içi kalınlaşması gibi sorunların da tedavisini sağlar. Doğum kontrol haplarının kanamaları düzene sokması birkaç ay sonra başlamaktadır. İlk kullanılan aylar içerisinde adet kanamaları aynı şiddetle devam etse de ilerleyen zamanlarda gittikçe azalır. Ancak gebelik düşünen kadınlarda bu tedavi yöntemi uygulanmaz.

Aşırı Adet Kanamalarında Diğer İlaç Tedavileri
Nonsteroidal antiinflamatuar gibi ilaçlar aşırı adet kanamalarını kontrol etmektedir. Bunlar aynı zamanda oluşan aşırı adet sancılarını da gidermektedir. Bir diğer tedavisi de pıhtılaşmaya etki eder ve tedavi sağlar. Eğer hastada enfeksiyon var ise antibiyotik takviyesi de yapılacaktır.

Aşırı Adet Kanamasında Cerrahi Müdahele
Bazı hastalarda aşırı adet kanamasına neden olan myom veya poliplerin çıkartılması için cerrahi müdaheleye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu işlem hem histeroskopi yardımıyla hem de açık cerrahi ile yapılabilir. Ayrıca aşırı adet kanaması tedavisinde endometrial ablasyon da kullanılmaktadır. Lazer, ısı, endometrial ablasyon ya da dondurma yöntemleri de rahim içinin tahrip edilmesine yardımcı olur. Bu tedavi yöntemi uygulandığı zaman sorun hastadan kalıcı olacak şekilde kalkar. Fakat bu tedavi yöntemi uygulanmadan önce kesinlikle hastadan endometrial biyopsi alınmalıdır. Bu tedavi yönteminin tek dezavantajı ise, tedaviden sonra hastanın bir daha hamile kalamamasıdır.

Rahmin alınması aşırı adet kanaması tedavisinde kullanılan bir başka tedavi yöntemidir ve en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Hasta bu tedavi yönteminden sonra da hamile kalamaz. Bu nedenle hastanın bu tedavi yöntemini uygulatmadan önce bu etkenleri de düşünmesi gerekmektedir.

Sonuca varacak olursak adet gören herhangi bir kadın kendi adet düzeninde bir anormallik seziyor ise kesinlikle doktora başvurması ve doktor tarafından doğru tanının konması gerekmektedir. Çünkü bu tarz durumlarda doktor yardımı olmadan bir sonuca varılamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.