5 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz 5 Aylıkken Ayak Sesinizden Sizi Tanıyabilir!

Evet, yanlış duymadınız bebeğiniz bu aydan itibaren ayak sesinizden sizi, ufacık bir parçadan oyuncağını tanıyabilir ve mamasındaki farklı bir tadı diğerlerinden ayırt edebilir. Oyuncaklarını bulma yetisi de gelişmeye başlaması, hafızasındaki ilerlemeyi sizlere göstermeye yetecektir. İletişim becerisi gelişen bebeğinizle daha güzel vakitler geçirmeniz, onun gelişimi ve sizlerin mutlu bir annelik dönemi geçirmenize sebep olacaktır.

5 Aylık Bebek Gelişimi

Haydi, kalkın ayna başına gidelim!
Evet, aynaya gidip onun kendi görüntüsünü görerek gülümseme ve kahkahalarına şahit olalım hep birlikte.

Bebeğiniz beş aylıkken neler yapabilir?
Henüz anne, baba diyemiyor olsa bile tek heceli sesler ile yakın zamanda konuşabileceği sinyalleri vermeye başlamıştır. İçeri odadan gelen sese tepki verdiğini görebiliyor musunuz? Hatta dışarı çıktığınızda o sizin kucağınızdayken yolun üzerinde gezen bir böceği dahi fark edebilecek kadar gelişim göstermiştir. Bu dönemlerde hareket kabiliyetinin de gelişmesinden dolayı onu korkuluksuz beşiklerde yatırmamaya, yalnız başına oturmasına izin vermemeye dikkat etmelisiniz. Onun sürekli hareket etmesi, bulunduğu yerden aniden hareket etme isteği ile düşmesine yol açabilir.

Artık gelişim süreci o denli olgunlaşmasına yol açmıştır ki; annesi ve biberonu bir arada gördüğünde yemek vaktinin geldiğini hissedebilmektedir. Artık ona kızdığınızda suratındaki tatlı ifadeyi görmeniz mümkündür. Bununla birlikte ailesini, tanıdıklarını aklına kazımış, yabancıları anında fark eden bir bebeğiniz olduğun uda fark etmiş olmalısınız. Aile bireylerine (her istediği yapıldığı sürece) gayet sevgi dolu olan bebeğiniz yabancı kişileri gördüğünde olumsuz tepkiler verebilir.

İletişim kabiliyeti ve duyguları oldukça fazla gelişmiş olan bebeğiniz etrafından çok sık duyduğu kelimeleri tekrar etmeye, cıvıltı misali sesler çıkarmaya, su içerken su biberonuna üflediği havadan çıkan sesle eğlenmeye başladı bile. Genelde tüm insanların gıdıklandığı bölgeleri bebeğinizin canını yakmayacak şekilde gıdıklamanız onunla yakınlaşmanız ve onun gülücüklerini daha sık duymanıza sebep olacaktır. E tabi siz bunları yaparken o da artık size el şakası yapmaya başlayacaktır. Hatta bakın şu anda burnunuzu sıkmaya çalışıyor sanki.

Bebeklerin Oturma Şekilleri:
Artık sürekli yatmaktan hoşlanmayan bebeğiniz oturmayı daha çok sevmeye başlamıştır. Onu oturur vaziyette bırakmanız onun çok hoşuna gitse de iki yanına yastık koyarak ani yuvarlanma ve düşme durumlarına karşı önlem almanız gerekmektedir.
Hatırlatma: Bu dönemlerde göğüslerinizdeki acı ve sütün azalması gibi nedenlerden dolayı emzirme eylemlerine ek gıdayla başlamak istediğinizi duyar gibiyiz. Hemen araya girerek ilk altı ayda anne sütünden başka bir gıdanın bebeklerin beslenmesinde kullanılmamasını tavsiye ediyoruz.

5 Aylık Bebekler Nasıl Desteklenmelidir?
Diş çıkarma süreci oldukça hızlı bir şekilde ilerlemesine rağmen bu ayda da beyaz dişleri görmeme ihtimaliniz oldukça yüksektir. Diş çıkarma hazırlıklarında bebeğinize yardımcı olmak için zararsız ancak kaşınan diş etlerini rahatlatacak oyuncaklar edinmelisiniz. Bununla birlikte eli sürekli ağzında olan bebeğinizin mikroplardan uzak kalması için onu ve etrafındaki cisimleri oldukça temiz tutmalısınız.

Bu dönemlerde dönme eylemlerini rahatlıkla gerçekleştirmeye başlayan bebeğiniz, olası durumlardan korumak için kesinlikle yalnız bırakılmamalıdır.

Dipnot: Bebeğiniz yalnız kaldığında hareket kabiliyetini kısıtlamak için televizyon karşısında ve etrafı sarılarak oturur vaziyette bırakılması, onun psikolojik gelişiminde olumsuz gelişmelere ve olası boğulma, sıkışma gibi durumların görülmesine neden olabilir.

Hareketliliği ile gözünüzün önünde bir an bile yerinde oturamayan bebeğinizin evdeki keskin noktalara çarpması sonucunda zarar görmesini engellemek için ev güvenlik ürünleri kullanmanız oldukça faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.