8 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz artık işaret ve seslerle ne istediğini anlatmaya çalışıyor!

Bebeğiniz sürekli gelişim sürecinde olmasından dolayı bazı durumlarda sizi bile şaşırtabilir. Mesela bu günlerde su içmek isteyen bebeğiniz masanın üstünde duran su bardağını gördüğünde verdiği tepki ve çıkardığı seslerle bu isteğini duymanızı sağlayacaktır. Annesini uzun zaman göremediğinde telaşa kapılması da onu ne kadar sevdiğinin bir göstergesidir. Onun gözlerine bi baksanıza artık göz rengi daha belirgin değil mi?

8 aylık bebeğiniz;
Artık çıkardığı seslerdeki netlikle birlikte daha stabil olarak anlaşılabilir, geçmiş aylarda taklit yeteneği sadece hareketlerle sınırlı iken artık sesleri de taklit etmeye başlamış olması onun ne kadar hızlı büyüdüğünü görmenizde en büyük emarelerden birisidir. Bu dönemlerde de anne sütü alması, enerjisinin büyük kısmını sağlaması anlamına gelmektedir. Nesnelerle ses çıkararak, ağzına alarak onların ne işe yaradığını görmeye çalışır. Artık duyduğu sesleri tanıma düzeyi sadece aile bireyleri ile sınırlı değildir. Bir hayvanın sesini, sürekli gürültü yapan üst komşunun çocuğunun sesi dahi onun dimağında bir yer edecektir.

Bebeğiniz işaretleriyle bir şeyler anlatıyor görmüyor musunuz?
Bebeğinizin doğduğundan beri tüm hareketleri sizlere gelişim süreçleri, sağlığı gibi konularda fikir vermesi gereken belirteçlerdir. Bebeğiniz bu dönemlerde anlamsız işaretler yapıyorsa öğrendiği ve geliştirdiği bir yeteneğini kullanıyor demektir. Bu dönemlerde yine parmaklarını geliştirmeye özen gösteren bebeğinizin işaretlerle iletişim kurmasındaki en büyük etken; kullanabildiği bir uzvuyla iletişim kurma isteğidir. Sonuçta “anne su istiyorum” diyemiyor hala. Hatta sizlere bu yolla soru sorarak öğrenme kabiliyetinin de geliştiği sinyalini veriyor. Mesela işaret ettiği bir nesneye baktığında onun lisan-ı hal ile “anne bu nedir?” sorusunu anlarsanız ve ona ses tonunuza ve mimiklerinize dikkat ederek azarlama eğiliminde bulunmadan “bunun adı kalem” cümlesini kurar, hemen bir kağıt parçasına bireyler karalarsanız onun öğrenme kabiliyetini geliştirir, eşyanın işlevini öğrenmesini sağlar ve eğlenmesine de yardımcı olabilirsiniz.

Yuvarlanıyor ve esneyerek nesnelere ulaşmaya çalışıyorsa boyunu uzatmak için eğilimleri başlamış görünüyor.
Her ne kadar farkında olmasa da boyunun uzaması için esneyerek bir şeyler almaya uğraşması, oturduğu yerden sadece boy avantajını ve ellerini kullanarak bir nesneye el atması, onun bu kabiliyeti ile boyunu uzatmak için yaptığı idmanların devam ettiğini göstermektedir.

İşte Emeklemeye de Başladık!
Evet, artık emekleyebiliyoruz daha geçen ay diz kapaklarını sadece destek almak için kullanan bebeğiniz artık onları ve bileklerini kullanarak yol kat edebileceğini de anladı. Artık sürekli ayağınızın altında, masaların altında, koltuk takımlarınızın arkasında… Evin herhangi bir yerinden hiç ummadığınız bir anda sürünerek karşınıza çıkabilir
Emekleme dönemi, adım atmaya başlamadan önce bacak gelişimini sağlayacak en büyük idmanlardan birisidir. Ona emeklerken yardımcı olmalı, emeklemeye teşvik etmelisiniz. Odaya girince biberonunu vermek için gitmek yerine onun emekleyerek size gelmesini sağlamanız bu yöntemlerden sadece birisi.

8 Aylık Bebekler Nasıl Desteklenmelidir?
Bebeğinizin ellerini daha aktif olarak kullanması, onun bardak ve çatal, kaşık gibi materyalleri de kullanma merakını beraberinde getirmektedir. Onun gelişim sürecini zihinsel anlamda desteklemek ve eğitimine adım atmak için misafir geldiğinde gülümsemeyi, babası işe giderken el sallamayı, kısacası artık örf ve adetlerinizi de öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
Bu süreçte bebeğinizde geceleri ani ağlama ve korku emareleri görmeniz gayet normal karşılanmaktadır. Artık hayatın her anında heyecan ve gelişmeyi yaşadığından bu tarz durumlar gayet normal karşılanmaktadır. Gece uyku arasında ağlayarak uyanmasının sebebi, o günlerde yeni öğrendiği ancak öğrenmeden önce ona farklı gelen bir nesne, bir terim veya mimik olabilir.

1 Yorum

  • Kübra ağaçayak dedi ki:

    Her ay gelişimini siteniz üzerinden takip ediyorum. Çok faydalı olmuş. Emeğinize sağlık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.