Bebeğin Anne Karnında Ters Durması Olayı

Bebeğin anne karnında doğum pozisyonunun aksi yönünde durmasına bebeğin ters durması denmektedir.

Bebeğin anne karnında doğum süreci yaklaştıkça doğum pozisyonu olarak adlandırılan başının aşağıda olduğu pozisyonu almaması aksine başının yukarıda popo kısmının ise aşağıda olduğu şekilde durmasına bebeğin ters durması olayı denmektedir.

Bebeğin Anne Karnında Ters Durması Olayı

Bebek, anne karnında sürekli olarak hareket içerisindedir. Anne karnında yer alan amniyon sıvısı bebeğe rahat hareket edebilme imkânı sağlar. Oldukça rahat bir şekilde hareket edebilen bebek, doğma süreci yaklaştıkça son şeklini almaya başlar. Genellikle beklenen durum ise bebeğin başının aşağıda olmasıdır. Bir takım durumlarda bebek bu pozisyonu almaz, bu şekil durumlara bebeğin makattan gelmesi ifadesi kullanılır. Böyle durumlarda bebeğin başı yukarıda popo kısmı ise aşağıda olur.

Bebeğin anne karnında ters durmasının sebebi nedir?
Asıl önemli olan nokta, ultrason görüntülerinde 36.hafta ve sonrasıdır. Bu süreçten sonra bebek, son halini almaya başlar. Yapılan kontroller ile beraber bebeğin son halini alması beklenir. Bu bebeklerin ters durmalarına sebep olan durumlar ise hamilelik yaşı, bebek kaynaklı anormal durumlar, rahimde meydana gelen şekil bozuklukları ve en çok rastlanan sebep olarak da çoğul olan gebelik durumlarıdır.

Bundaki sebeplerden bazıları da; amniyon sıvısı dengesizliği olarak ifade edilmektedir. Bu sıvının gerekli olanda çok ya da az olması durumu da bebeğin anne karnında bağ aşağı alması gereken pozisyonu almamasına sebep olarak görülmektedir. Bir başka neden ise daha önce çok sayıda gebelik yaşamış ve rahmin normale oranla daha gevşek olmasıdır.

Bebeğin rahimde ters duruşu hangi hallerde daha sık görülmektedir?
Buna neden olan birden fazla etken bulunmaktadır. Fakat ikiz gebeliklerde ve pramatüre bebeklerde bu duruma çok daha yaygın olarak rastlanır. Diğer yandan ters duruş olarak ifade edilen başka bir pozisyon daha vardır. Bu pozisyonda da bebeğin başı yine yukarıdadır. Ancak bacakları da karnına doğru çekilmiş, bağdaş kurar şekilde ve yukarıdadır.

Bebeğin anne karnında durmasının olumsuz etkileri nelerdir?
Elbette ki ters duruş, hem anne hem de bebek için risk barındırmaktadır. Ters duruş halinde, bebeğin göbek bağının sarkma ihtimali çok daha fazladır. Aynı zamanda da bebek ters pozisyonda doğum kanalında ilerlerken, göbek bağına yapılan baskı nedeni ile plasentadan bebeğe iletilen oksijen de azalma yaşanır. Ayrıca pek çok durumlarda bebeğin omurgasında da hasarlar meydana gelebilmektedir. Oluşan tüm bu etkenler ise sezaryen doğum ihtimalini arttırmaktadır.

Bebeğin ters dönme riskine karşı alınabilecek önlemler:
Bu tarz bir durum ile karşı karşıya kalan anne adayının yapabileceği tek şey doğum kontrollerine dikkat etmek ve gününde yaptırmaktır. Söz konusu kontrollerde bebeğin duruş pozisyonu ile ilgili gerekli bilgi edinebilirler. Bebekler genel olarak doğum esnasındaki duruş pozisyonlarını 34.hafta ile 36.hafta arasında almaktadırlar. Eğer bebek, 36.haftaya geldiği halde halen ters pozisyondaysa, bebeğin dönmesi için bazı yöntemler uygulanır. Bunlar ses kullanma ve popo kaldırma yöntemleridir. Şüphesiz ki her şey düzgün gitse bile, yani bebek doğum esnasına kadar düzgün pozisyonda olsa dahi, bazı durumlarda doğum esnasında bile ters pozisyona geçebilmektedir. Ancak bu durum ile karşılaşma oranı oldukça azdır.

Popo kaldırma yöntemi nedir?
Popo kaldırma yöntemi uygulamadan önce, söz konusu yöntemi uygulama ile ilgili bir engel oluşturacak herhangi bir sebebin bulunup bulunmadığının incelenmesi gerekir. Bu pozisyonda anne adayı öncelikle sırt üstü yatar. Dizlerini kırarak ayaklarını yere sağlam basacak şekilde tutmaları ve ardından pelvisini kaldırarak bellerinin altına destek vermesi için minder yerleştirmeleri gerekir. Pozisyonda pelvislerini kaldırdıkları an, kalça yüksekliğinin başlarından ortalama 30 ile 40 cm daha yukarıda olmasına dikkat etmeleri önemlidir.

Tabi bu yöntem uygulandığı zaman, mide ile beraber idrar torbasının da boş olması gerekir. Bu hareketi gün içerisinde 3 defa 10 dakika olacak şekilde yapmak yeterlidir. Bebek kendisini bu pozisyonda rahatsız hissedeceği için doğru pozisyona dönme olasılığı artar. Fakat bu pozisyonun daima başarılı sonuç getirdiğini söylemek mümkün değildir. Ancak gerekli şartları sağlayan, yani hiçbir engeli olmayanlar için denenmesi gereken bir yöntemdir.

Ses kullanma yöntemi nedir?
Ters duruşları düzeltebilmek adına uygulanabilecek farklı yöntemlerden biri de ses kullanma yöntemidir. Söz konusu yöntemde işleyen mantık şu şekilde işlemektedir. Anne karnında bulunan bebek, seslere özellikle de tanıdığı seslere karşı oldukça hassastır ve tepki verir. Bebeğin hareketinin arttığı dönemlerde karnınıza bir müzik aleti yaklaştırarak bebeğinize dinletmeniz veya eşinizin sizin karnınıza kulağını dayayarak bebeğinize konuşması bebekte bir hareketlilik oluşmasına sebep olur.

Ters yönde pozisyon alan bebek, sesin geldiği tarafa doğru kafasını çevirerek dönmek ister. Bunu belirli aralıklar dâhilinde uygulamanız halinde olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Paylaşmış olduğumuz bu yöntemleri uygulayarak bebeğin pozisyon değiştirdiği birçok durum olsa da tüm bebeklerin bu yöntemler sayesinde pozisyonunu değiştireceğini söylemek mümkün değil. Bu nedenle bebeğin tüm uğraşlara rağmen pozisyon değiştirmediği durumlarda anne adayları sezaryen doğuma yönlendirilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.