Bebeğin Doğar Doğmaz Yaptırılması Gereken Aşılar

Yenidoğan aşıları ile bebeğinizi hastalıklardan korumanız mümkün!

Bebek doğar doğmaz belli aşılar uygulanmaktadır. Bu aşılar bebek vücudunun o virüse karşı bağışıklık kazanmasını sağlayarak ileriki dönemlerde daha büyük etkilerden korunmasını sağlamaktadır. Bebeklere uygulanması gereken aşı takvimine özen gösterilmesi tavsiye edilir.

Henüz dünyaya gelmiş olan bebeğe ilk olarak Hepatit B aşısı uygulanır. Hepatit B aşısı bebeğe 3 dozda uygulanan bir aşıdır. İlk doz, bebek doğduğu anda uygulanır. Bir sonraki doz bebek 1 aylıkken, son doz ise bebek 6 aylıkken uygulanmaktadır. Bebek 2 aylık olduktan sonra Hepatit b aşısının yanına birkaç aşı daha eklenmektedir. Bebeğin 2 aylık olmasıyla birlikte çocuk felci aşısı, karma aşı ve BCG aşıları da uygulanır. Bebeğe uygulanması gereken aşılar ilk 6 aylık süreçte daha fazladır. 6 aydan sonraki süreçte ise bebeğe uygulanması gereken aşıların sayısı azalma gösterir.
Bebeklere uygulanması gereken bir aşı takvimi mevcuttur. Bu aşı takvimini uygulatmadan önce doktora danışmakta fayda vardır. Çünkü özel durumlarda doktor farklı uygulamalara gidebilir. Her çocuk birbirinden farklı olabileceği için doktorun tavsiyelerine uyulması oldukça önemli bir konudur. Bebeğe uygulanması gereken aşıların takibini doğru yapmaya özen gösterilmelidir. Bu aşıların ikinci, üçüncü dozlarının uygulanacağı tarih not edilmeli ve kesinlikle aksatılmamalıdır. Düzenli bir şekilde uygulanması gerektiği unutulmamalıdır. Bebeğin aşı kartına uygulanmış olan her aşının kaydedilmesine özen gösterilmelidir. Böylece hata yapma oranını en aza indirgemek mümkün olacaktır.

Bebek Aşı Takvimi

Aşağıda bebeklere uygulanması gereken aşıların takvimi yer almaktadır. Bu takvimin doktor onayıyla birlikte bebeğe zamanında ve düzenli olarak uygulanmasına özen gösterilmelidir.

Bebeğe uygulanan aşıların azami derecede fayda gösterebilmesi için öncelikle doktorla iletişim halinde olunması gerektiği unutulmamalıdır. Çocuğun herhangi bir problemi ya da huzursuzluğu varsa bu mutlaka doktora bildirilmelidir. Bunun dışında aşı uygulamalarına zamanında gitmeye özen gösterilmesi gerekir. Periyodik aralıklarla uygulanan aşıların etkisi güçlü olacağı için diğer dozların uygulanması gereken vakit aksatılmamalıdır. Her aşı birkaç doz uygulamaya ihtiyaç duymayabilir. Tek dozla da etki gösterecek olan aşılar mevcuttur. Bebeğin hangi ayda hangi aşıyı olması gerektiğini anlamak için aşı kartını takip etmeyi unutmamak gerekir. Bebeğin aşıları herhangi bir nedenden dolayı aksatılmış olursa bu durumda doktorla birlikte yeni bir aşı takvimi oluşturulması gerekmektedir.

Hepatit B aşısı, bebeğin Hepatit B virüsüne karşı korunmasını hedefleyen bir aşıdır. HBV (Hepatit B virüsü) enfeksiyonu çeşitli hastalıklara neden olur. Bunların başında karaciğer hastalıkları gelmektedir. Hepatit B aşısı ile virüsün neden olacağı enfeksiyondan korumak mümkün olmaktadır. Bebeklerin doğar doğmaz uygulanması gereken Hepatit B aşısının bakıcıdan dahi bulaşabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple Hepatit B aşısına önem verilmektedir. Hepatit B aşısı doğum esnasında anneden de bulaşabilmektedir. Bu bulaşma kan ürünleri aracılığıyla gerçekleşir. Annenin Hepatit b virüsü açısından kontrol edilmesi mümkünken bakıcı ya da çevredeki insanların kontrol edilmesi her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle bebek doğduğunda bu aşı uygulanarak önlem alınır.

2 yorum

  • Asena D. dedi ki:

    Ilk doğumumda bahsettiğiniz bütün aşıları yaptırmamıza rağmen hastanelerden bir türlü kurtulamadık.Kızım enfeksiyon kapmıştı uzun bir tedavi sonucu toparlayabildik.Ama tabikide bebekten bebeğe değişebilir bu durum.Başlangıçtaki aşıları ihmal etmemek gerek ve sağlıklı bir gelişim süreci içinde olması için dikkatli , titiz hareket etmeliyiz.

  • Ayla O. dedi ki:

    Bebek doğduktan sonra belli dönemlerde yapılan aşılarını aksatmamak gerek. Bebeğin virüslere karşı korunması açısından önemli bir husus. Aşı kartı uygulamasıyla düzenli takip edilebilmesi için, annelere kolaylık sağlanmış olmasıda gayet güzel 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.