Bebekler İçin Menenjit Aşısı

Bebeklerde Menenjit Aşısı da Diğer Aşılar Kadar Önemli Bir Aşıdır.

Ülkemizde son yıllarda aşılamaya aileler, devlet ve özellikle birinci basamak sağlık kuruluşlarının gösterdiği özen ve bebek ölümlerinde görülen azalma göz önüne alındığında görülmektedir ki; bebeklerin aşılanması bebek sağlığı ve sağlıklı nesiller için oldukça önemli bir kavramdır. Ülkemizde bebekler doğumlarından sonra hemen aşılanmaya başlarlar ve bu durum yukarıda belirttiğimiz gibi bebek ölümlerini azaltmada oldukça önemli bir etkendir.

Aşılama, bağışıklık sistemi gelişmekte olan bebekler için enfeksiyonlara ve bulaşıcı hastalıklara karşı bebeklerin etrafında kalkan oluşturmak kadar koruyucu bir uygulamadır. Ülkemizde aşı takvimi, ülkede mevcut olan bulaşıcı hastalıklar, iklimsel ve nüfustaki ırk çeşitliliği gibi onlarca kıstas değerlendirildikten sonra uygulamaya konulmuştur. Ülkemizde son yıllarda uygulanmaya başlayan menenjit aşısı, diğer toplumlarda olduğu gibi ülkemizde de anne ve babaların rahatsızlıklarını cezbetmiş, ebeveynlerin aşıya bakış açılarından dolayı kabul görmemiştir. Anne ve baba adaylarının aşılamanın önemini anlaması için çiçek, oral polio, verem, kızamık, kızamıkçık gibi rahatsızlıkların hemen tamamının aşılama ile son bulduğunu bilmeleri gerekmektedir.

Bebeklerde Menenjit Aşısının Önemi
Ülkemizde de son yıllarda oldukça fazla üstünde durulan aşılama konusu, bebeklerde hastalık ve ölüm ihtimallerini en aza indirgemektedir. İnsanlarda ortalama 2 ila 18 yaş arasında görülen Meningokok hastalığının engellenmesi amacı taşıyan menenjit aşısı, 2.aybaşından itibaren karma, zatürre aşılarıyla birlikte uygulanmaktadır. Meningokok hastalığı 18 yaşına kadar tüm insanlarda görülebilir ancak iki yaşına kadar olan bebeklerde görüldüğünde ölümle sonuçlanmaya kadar büyük sorunlara yol açabileceğinden bebeklerde menenjit aşısı uygulanmaktadır. Özellikle ilkbahar ve kış mevsiminde sıklıkla görülen bu hastalıktan korunmak için aşı takvimi içerisinde olan Menenjit aşısını yaptırmaya özen göstermemiz gerekmektedir.

Meningokok hastalığı sadece bebeklerde mi görülmektedir?
Hayır, hatalık sadece bebeklerde değil tüm yaş gruplarında görülmektedir. Bebeklerde üst solunum yollarının henüz tam gelişmemesinden kaynaklı olarak semptom vermemesi ile vücutta daha fazla taşıyıcılık reaksiyonu görülür ve hastalık daha hızlı yayılır. Bebekler dışında solunum sistemi bağışıklığında zayıflıklar görünen kimselerde de menenjit aşısı uygulanmaktadır. Menenjit aşısı, askeri alanlara (uzun süreli kalınacak durumlarda), okullarda, toplu olarak birçok milletin var olduğu Hac gibi organizasyonlarda da uygulanmaktadır. Aşı, kas içerisine enjekte edilmektedir.

Menenjit Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?
Aşının uygulama durumuna bağlı olarak enjeksiyon bölgesinde meydana gelen kızarıklık ve hassasiyet en sık görülen yan etkilerin başında gelmektedir. Bunun dışında bitkin ve uykulu haller, ateş, kusma ve iştah kaybı da aşıdan sonra görülecek yan etkilerdendir. Aşının ülkemizde bebeklerde karma aşılarla birlikte uygulanmasından da yola çıkarak menenjit aşısının yan etkilerinin karma aşılarla aynı olduğu söylenebilir. Bundan dolayı da aşının ateş ve ishal gibi sürekli reaksiyonlar gösteren bebeklerde karma aşılarla birlikte uygulanmaması yolu tercih edilebilmektedir.

Menenjit Aşısı Hangi Durumlarda Yapılmamalıdır?
Aşının etken maddelerine alerjisi olduğu bilinen kişilere, aşı yapılacağı tarihte yüksek ateşli rahatsızlık geçiren kimselere, hastalık özgeçmişinde Gullian Barre adı verilen sinir hastalığı geçirmiş olan kişilere ve aşı tıpasında mevcut olan latekse karşı alerjisi olan kimselere menenjit aşısı uygulanmamalıdır. Aşının yukarıda belirttiğimiz durumlar dışında kalan kişilere uygulanıp uygulanmaması bebeğinizin izlemlerini takip eden doktora danışılarak karar verilmesi gereken bir durumdur.

2 yorum

  • Şengul Y. dedi ki:

    merhaba benim oğlum 3.5 yaşında ve astım hastası 3yıldır ventolin pulmicort kullanıyoruz bugün doktorumuz bize memenjit aşısını önerdi kararsız kaldım acaba astım hastası olan birinin menejit geçirme olasılıgı daha yüksek olablir mi ya da ne kadar risk taşır teşekkürler şimdiden..

  • Fatos K. dedi ki:

    Menenjit aşısı büyük önem taşıyor bence. Çünkü, menenjit rahatsızlığı sonrası kişilerde kalıcı olarak fiziksel veya akli rahatsızlıklar görülebiliyor. Aşının uygulandığı dönem kaçırılmamalı ve gerektiğinde yaptırılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.