Bebeklerde Geç Yürüme Ve Nedenleri

Bebeklerde Geç Yürüme

Bebeklerde geç yürüme; bazen genetik yapılardan bazen de beraberinde gelen sağlık nedenlerinden dolayı meydana gelmektedir. Daha vakti saati gelmeyen bebekler yaşıtlarına göre erken ya da geç yürümesi de gözlenmektedir.

Bebeklerde Geç Yürüme Ve Nedenleri

Bebekler neden geç yürür diye merak ediyorsanız ilk olarak yaşlarına ve nedenlerine dikkat etmek gerekir. Bu sorunun oluşması için birçok farklı neden de bulunmaktadır. Bebekler ortalama olarak on ikinci aylarından itibaren yürümeye başlarlar. Fakat bu durum çocukların gelişimleri ile orantılı olmasından dolayı on sekiz aya kadar da çıkmaktadır. Her bebeğin ailelerinden aldıkları genler farklı olmasından dolayı büyüme evreleri de farklı olmaktadır. Buna rağmen bebekleriniz on sekiz aylık olmasına rağmen hala yürümüyor ise bunun doktora başvurmanız gereken bir durum olması gözlenebilir. Eğer 18 ay olan bebeklerin hala yürüme işlemleri başlamamışsa bunun nedenlerinin de araştırılması gerekir. Bir sağlık sorunundan kaynaklı da olabileceği için buna uygun çözüm yollarının aranması daha doğru olacaktır. Bazen bebeklerin fizyolojik bazen de psikolojik olan nedenlerden dolayı da bu durumlar ile karşılaşması söz konusu olabilir. Bebeklerin geç yürüme nedenlerine bakılacak olur ise;

  • Bebeklerin genetik yapılarından dolayı ailesine çekerek boylarının kilolarına göre kısa ve orantısız olması
  • Bebeklerin aylarını tamamlamadan erken doğum yaşamasından kaynaklı olarak ebeveynlerin bebeklere karşı aşırı korumacı olarak davranmaları
  • Bebeklerin her an düşecek korkusundan dolayı onlara bir türlü fırsat verilmemesi ve onların kendilerine güvenleri olmayarak cesur olamamaları
  • Gelişimlerin tam tamamlanamıyor olmasından dolayı kas ve hareketlerin tam olarak gelişmemesi
  • Psikolojik sorunların meydana gelmesi çocukların yürümelerine bir nebze de olsa engel olmaktadır.

Mesela bebekler yürüme çabaları göstermeye çalıştıkları zaman anneler ya da babalar sürekli düşecek ya da bir yere çarpacak korkusu içerisine girerler. Durum böyle olunca çocuklar kendilerine olan cesaretlerini kaybeder ve sürekli bu durumlardan kendilerini geri çekerler. Bebekler biri birileri ile kıyaslanarak o erken yürüdü bu neden geç yürüdü diye düşünmek de doğru değildir. Bir kardeş bir buçuk yaşında yürürken bir kardeş bir yaşından önce de yürüyebilir. Çünkü her bebek çalışkan ya da tembel olacak diye de bir şey yoktur. Tembel diye düşündüğünüz bebekler her konuda daha temkinli oldukları gibi yürüme konusunda da temkinli olarak davranabilirler.

Emeklemek Daha Kolaydır

Emeklemek her zaman bebeklere yürümekten daha kolay gelmektedir. Bundan dolayı bebekler yürümeye başlamak yerine emeklemeye bir süre daha devam etmeyi tercih ederek geç yürümeye başlayabilirler. Bebekler bazen anne ve babaları tarafından ayakta gezmeleri ve bir yere düşerek çarpmalarına engel olmak için oturtulurlar. Bebeklerin yemek yerken ya da oyun oynarken dahi sürekli oturuyor olması da bebeklerin geç yürümesi konusunda etkili olan etmenlerden bir tanesi olmaktadır. Yürüme süreçleri içinde önemli olan noktalardan bir tanesi de anne ve babaların bebekleri için gerekli alıştırmaları yaparak onlara gerekli teşviklerin verilmesini de sağlamak olmaktadır. Eğer bebeklerin bu önemli noktalarında aileler yetersiz kalmışsa bebeklerin yürümeleri üzerinde negatif etkileri de beraberinde getirmesi söz konusu olacaktır. Eğer aile bebekleri için gerekli güvenlik önlemlerini alırlarsa ve bebeklerine yeteri kadar yürütme alıştırmaları yaparsa geç yürüme sorunlarını bir nebze de olsa ortadan kaldırabilirler. Bebeklere alıştırma yaparken gerekli teşviklerin yapılmasına dikkat edilmeli, cesaret verilirken sık bir şekilde bebeklerin övülmesinin de yapılması gerekir.

Kınamadan Uzak Kalınmalı

Bebekler yürümesi için harekete geçtikleri zaman eğer başarılı olamazlarsa onların cesaretlerini kıracak tarzda olan sözlerle ya da onların anlayacakları olduğu bakışlar ile kınayacak olunan hareketlerden kaçınılması gerekir. Siz her ne kadar daha bebek ve bunu nasıl anlayacak diye düşünüyor olsanız bile bu durum tabi ki de böyle değildir. Bebekler ailelerinin söyledikleri her hareketi ve sözleri de rahat bir şekilde anlayacaktır. Bundan dolayı yapılan bu kınamalar bebeklerin hayal kırıklıkları ile karşılaşmasına ve cesaretleri kırılarak artık yürümek için adım atmamalarına bile neden olabilir. Bebekler bu anlarda kendilerini hem güvenden hem de sevgiden eksik hissederlerse hayal kırıklıkları ile yürümek konusunu bir süre daha erteleyecekler ve emeklemeye de devam edeceklerdir. Bunun tam aksi olarak bebekler kendilerini ne kadar güven ve sevgi içinde hissederse de o kadar hızlı yürümek için oldukça çaba sarf edecektir.

Ayakkabı Doğru Seçilmeli

Ayakkabı ve bebeklerin yürümesi adeta doğru orantılı olarak ilerlemektedir. Çünkü kalitesiz de ucuz olan ayakkabılar bebeklerin ayaklarının rahatsız olmasına neden olacaktır. Bebeklerin kullanacakları ayakkabıların hem kaliteli malzemeler ile üretilmesi hem de tam ortopedik olarak satışa sunulması gerekir. Ayakkabıların yanlış seçilmesi bebeklerin tabi ki de doğru orantılı olarak geç yürümelerine neden olacaktır. Ayakkabılar sadece yürüme üzerinde de etkili değildir. Eğer ayakkabıların seçimleri yanlış olursa çocukların ayakları yamuk olabileceği gibi bacakları da çap olabilir. İlerde büyük sorunlar doğurabilecek olduğu gözler önünde tutularak çocukların kendilerine uygun ayakkabılar ile devam edilmesine dikkat edilmelidir.

Hastalıklar Başlıca Faktör

Yürüme ve hastalıklar çocukların bağlantılı olarak geliştirdiği eylemler olmaktadır. Hastalıklar çocukların beden dirençlerinin düşmesi konusunda etkili olan durumlardandır. Eğer bebekler arka arkaya ateşli ya da onların beden dirençlerini düşürecek hastalıklar geçirmiş ve bundan dolayı yürüyemiyorsa onların tam olarak iyileşmesini beklemek gerekir. Bebeklerin tam olarak iyileşmesi tekrar onların beden dirençlerinin yerine oturarak eskisi kadar güçlü ve dirençli olmalarını sağlar.

Bebekler eğer normal olmaları gereken beden yapılarına sahip değilse bunlar da farklı faktörler olarak yerini almaktadır. Çünkü bazı anlarda bebeklerin bir hayli kilolu olması onların adeta ayaklarının bedenini taşımamasına bile neden olabilir. Bebeklere onlara zarar vermeyecek şekilde yaptırılacak perhizler ile kilo vermeleri sağlanmalıdır. Kilo vermek yerine her geçen gün biraz daha kilo alan bebekler artık bedenlerini taşıyamayacak ve bundan dolayı yürümek konusunda zorluk çekeceklerdir. Tabi ki de sadece yürümek üzerinde bunlar etkili değildir. Bebeklerin sürekli sıkı ve kat kat giydirilmesi hareket alanlarının kısalmasına neden olmaktadır. Bebekler hareket etmekte ne kadar çok zorluk çekerlerse bu da onların performansları konusunda etkili olan nedenlerden olmaktadır. Bu yüzden bebekleri günü her anı içinde sıkı giydirmek ve onların hareket alanlarını kısıtlamak yerine daha uygun kıyafetler ile rahat hareket edebilmelerini sağlamak gerekecektir.

Kemik Hastalıklarına Dikkat

Geç yürüme ve kemik hastalıkları adeta birleşik olarak ilerleyen ikili olmaktadır. Eğer bebekler geç yürüyorsa bunlar kemik hastalıklarından dolayı da olabilir. Bazı bebeklerin erken doğumdan tutun gerekli besin değerlerini alamıyor olmalarına kadar birçok etkenden dolayı kemikleri gelişmiyor olabilir. Eğer bebeklerin kalça kemikleri kısımlarında deformasyon gibi durumlar gerçekleştiyse bu durum olabilir. Sadece bu da değil, ayaklarda oluşan anormallik, geçmiş zamanlar içinde fark edilmemiş ve geçirilmiş olan felçlerin yanı sıra bunların kalıntısı, bacak kemiklerinde gelişen eğrilik, kalça kısmında oluşan displazisi yani bebeklerin kalça kısımlarının normale göre daha gevşek bağ dokularının ve eklemlerinin nedenleri ile oluşan durum bebekleri geç yürümesi üzerinde fizyolojik olarak etki eden durumlardan olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.