Bebeklerde Neden Topuk Kanı Alınır?

Bebeklerden Alınan Topuk Kanının Faydaları Ve Zararları

Bebeklerden alınan topuk kanı; bebek daha çok küçükken alındığı için zararlı olabileceği düşünülse de bebeklerden alınan bu topuk kanının, bebeğe herhangi bir zararı yoktur.

Bebeklerde Neden Topuk Kanı Alınır?

Hastanelerde yeni doğan bebekler için yapılan rutin işlemler vardır. Bebeklerden topuk kanı almak bu işlemlerden birisidir. Peki, her yeni doğan bebeğe yapılan bu işlem tam olarak ne için yapılır? Bebeklerden alınan bu kanın bebeğe yararı veya zararı nedir?

Bebeklerden Alınan Topuk Kanının Faydaları Ve Zararları

Bebeklerden alınan topuk kanı; bebek daha çok küçükken alındığı için zararlı olabileceği düşünülse de bebeklerden alınan bu topuk kanının, bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Aksine bazı hastalıkları önceden tespit etmemizi sağladığı için, alınan bu kan çok faydalıdır. Bebeklerden alınan topuk kanı sayesinde bazı önemli hastalıkları önceden tespit edip, tedavisine bebeklikten itibaren başlama şansına sahip oluruz. Bu sebeple bebeklerden topuk kanı almak, yeni doğan bebeklerin sağlığı için mutlaka yapılması gereken bir işlemdir.

Topuk Kanında Araştırılan Hastalıklar Nelerdir?

Bebeklerden alınan topuk kanı sayesinde tespit edilebilen hastalıklar, eğer önceden tespit edilemez ise bebeğin ilerideki yaşamını ciddi bir şekilde tehdit edebilecek hastalıklardır. Peki, bebeklerden alınan topuk kanından araştırılan hastalıklar nelerdir?

  • Konjenital hipotiroidi: Tiroid hormon eksikliğine bağlı bir hastalıktır. Erken tespit edilemez ise cüceliğe ve zeka geriliğine yol açabilir
  • Biyotidinaz eksikliği: Biyotinidaz enzimi eksikliğine bağlı bebekte çok çeşitli nörolojik hastalıklara yol açabilir.
  • Fenilketonüri: Vücutta fenilalanin birikmesine bağlı geri dönüşümsüz beyin hasarına yol açan bir hastalıktır.
  • Kistik fibrozis: Salgı yapan bezleri etkileyip özellikle sindirim ve solunum sisteminde ciddi hasara yol açar. Özellikle solunum sistemini enfeksiyonlara açık hale getirir.

Bebeklerden alınan topuk kanı sayesinde bu hastalıkları önceden tespit edip, henüz hastalık başlamadan tedavi etme şansına sahip oluruz. Eğer bebekten topuk kanı alınmaz ve bu hastalıklar bebek büyüyünce ortaya çıkar ise tedavi etme imkanı yok denilebilecek kadar azdır.

Topuk Kanında Hastalık Çıkan Ailenin Yapması Gereken İşlemler

Öncelikle bebeklerden alınan topuk kanı bir tarama testidir. Eğer bebekten alınan topuk kanı sonucu normal ise bebeğe ek bir işlem uygulanmaz ve gönül rahatlığıyla bebek taburcu edilir. Fakat alınan kanda hastalığı düşündürtecek sonuçlar var ise test tekrar edilir ve ekstra araştırılması için aile ilgili merkezlere yönlendirilir. Bu merkezlerde, araştırılan hastalığa yönelik ek testler yapılır ve kesin tanı konulur ise bebeğe tedavisi hemen başlanır ve hastalık aileye detaylıca anlatılır. Bebeğin hastalığı gereği hayat boyu kullanması gereken ilaçlar ve tüketmemesi gereken bazı besinler konusunda aile bilinçlendirilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.