Bebeklerde Neler Gaz Yapar?

Anne Sütünde Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler

Bir diğer gaz yapan sebep de annenin beslenme şeklidir. Annenin yediği her şey süt ile bebeğe geçtiğinden dolayı anne yediklerine biraz daha dikkat etmelidir.

Bebeklerde Neler Gaz Yapar?

Gaz yemek yedikten sonra sindirme sürecinin doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Büyükler bu doğal olan süreci rahat bir şekilde tolere ederken bebekler için aynı durum söz konusu değildir.

Her bebek doğduğu andan itibaren dış dünyaya uyum sağlarken beslenme ve sonrasında sindirme konusunda da birçok yenilik ile karşı karşıya kalır.

Beslendikten sonra sildirme konusuna gelince bu konudaki yenilikler bebekleri biraz zorlayabilir.

Bebeklerin birçoğunda 4 aya kadar gaz problemi görülebilir. Bazı bebekler bu 4 ayı rahat bir şekilde geçirirken bazıları için bu dönem biraz daha sancılı olur. Bu durum ise hem bebekler hem anne ve babalar için sıkıntı yaratabilir. Gaz probleminin sadece tek bir nedeni yoktur birden çok nedeni vardır.

  • Bebek özellikle beslenirken doğru pozisyonda tutulmalıdır. Aksi takdirde bebek de fazla gaz birikir.
  • Biberon ile beslenen bebeklerde mama içilirken bebeğin aynı zamanda hava yutmamasına da özen gösterilmelidir.
  • Annenin yediği bütün yiyecekler bebeklere anne sütünden geçtiği için anne yediği yemeklere biraz daha dikkat etmeli ve gaz yapan yiyeceklerden kendini sakınmalıdır.

Bu ve buna benzer birçok durum bebekte gaza sebep olur.

Anne Sütünde Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler

Bir diğer gaz yapan sebep de annenin beslenme şeklidir. Annenin yediği her şey süt ile bebeğe geçtiğinden dolayı anne yediklerine biraz daha dikkat etmelidir. Her yiyecek her bebekte aynı oranda gaz yapmaz. Bazı yiyecekler bazı bebeklere çok dokunurken bazılarına da hiç dokunmaz işte Genel olarak anne sütünden bebeğe geçerek gaz yapan yiyecekler:

Bakliyatlar

Bakliyatlar arasında fasulye, bebeğe gaz yapan yiyecekler listesinde zirvededir. Fasulye, mercimek ve diğer bakliyatlarda bulunan refinoz adlı şeker yetişkinlerde bile gaz yaparken bebeklerde yapmaması imkânsızdır.

Brokoli ve Karnabahar

Brokoli ve karnabahar sağlıklı besinler arasında yer alsa da bebeklerde ciddi oranda gaza sebep olur. Bebekli anneler brokoli ve karnabahar konusunda biraz daha temkinli olmalıdır. Çünkü brokoli kalın bağırsaklara kadar sindirilemez.

Lahana Çeşitleri

Brüksel lahanası ve beyaz lahana da temkinli yaklaşılması gereken yiyecekler listesinde yerini alır. Emzirme döneminde olan anneler bu yiyeceklere karşı biraz daha mesafeli durmalıdır.

Kahve ve Çikolata

Kahve ile çikolata bebeğin hassas olan sindirim sistemi için oldukça zararlıdır. Bebekte ciddi bir şekilde gaz yaptığı gibi bebeğin uyku düzenini de bozar.

Acı ve Baharatlı Yiyecekler

Bu tür yemekler Midedeki asit oranını yükselterek anne sütüne yansı ve bebeği ciddi manada zorlar.

Süt ve Süt Ürünleri

Bebekler emdikleri dönem boyunca oldukça hassas olurlar. Bu yüzden süt ve süt ürünleri tüketirken de dikkat etmekte fayda vardır. İnek sütü bebeklerde gaz yapan bir diğer besindir bu dönemde emziren anneler soya sütü, yulaf sütü, ceviz sütü veya badem sütü gibi bitkisel sütler tercih edebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.