Bebeklerin Ayak Numarası Nasıl Hesaplanır?

Bebeklerde Ayak Numarası Hesaplama

Bebeklerin beden yapıları gibi ayaklarında da kemik ve kıkırdak yapısı bulunmaktadır. Her çocuğun farklı kemik ve kıkırdakları da bulunur. Her yaş ve her kişi için farklı ayakkabı numaraları bulunmaktadır. Bu yüzden bebeklerin ayak gelişimlerini engellememek adına doğru ayakkabı seçilmesi gerekecektir.

Bebeklerin Ayak Numarası Nasıl Hesaplanır?

Bebek Ve Çocuklarda Ayakkabı Numarası

Bebek ve çocukların yapıları gelişirken ayak yapıları da gelişmektedir. Tüm beden yapılarında olduğu gibi ayaklarında da kemik ve kıkırdak yapısı bulunmaktadır. Çocuklar için yanlış ayakkabı numarasının ya da modellerinin seçilmesi ömürleri boyunca ayaklarında farklı sorunların çıkmasına neden olur. Bebeklerin ayaklarında olan kıkırdak dokuların kemikleşmesi ve yağ dokularının kayıp olması buna ek olarak kasların basılan yerleri kavraması, tam olarak öğrenmesi için de dört yaşı bulmaları gerekir.

Bebeklerin ayak yapıları çok yumuşak olmasından dolayı dikkatli bir şekilde seçim yapılması gerekir. Küçük, uygunsuz ya da dar yapıda olan ayakkabılar yerine çocukların tam ayak numaralarına uygun olan ve tam oturan ayakkabıların olması gerekir. Dar olan ayakkabılar gibi bol ve büyük olan ayakkabılar da çocukların ayaklarının gelişimlerine kötü yönde etki edeceklerdir. Sadece ayakkabılar değil dar yapıda olan çoraplar dahi ayakların gelişimleri üzerinde kötü etkiler oluşturacaktır. Bebekler ve çocuklar için ayakkabı seçerken ortalama bir parmak kadar boşluk kalması önemli olmaktadır. Çocuklara evlerde ayakkabı giydirmek yerine daha çok sadece dışarıda giydirilmeli evler içinde ayakkabısız dolaşmalarını sağlanmalıdır. Ayakkabı seçimleri sırasında tabanın sert olmasına dikkat edilirken ortalama kırk derece kadar bükülmesini sağlamak da gerekir. Ayakkabıların sadece dış kısımlarının değil iç kısımlarının da özelliklerine dikkat etmek gerekir. Ayakkabı giyildiği an oyukların içine tabanların tam oturması için de farklı tümsekliklerin olmasına özen gösterilmesi gerekir.

Boyutlara Göre Ayakkabı Seçimleri

Bebeklerin ayaklarının boyutlarına göre farklı ayakkabı seçimleri de gerekir. Bunun için bebeklerin yaş aralıkları, uzunlukları ve beden yapılarının duruşlarına dikkat edilmesi ön planda tutulmalıdır. Bu anlarda topuk kısımları ile uzun parmak arası mesafeler ölçülmesi gerekecektir. Ölçüm sonucunda bebeklerin ayak numaraları tam olarak ölçülmüş de olacaktır.

0-27 ay arasında olan bebekler için küçük, orta ya da büyük beden olmalarına göre ayak numaraları belirlenir. Uzunlukları bu anlarda daha çok 11-12.4-14.2-15.5 olarak değişiklik gösterecektir. Buda çocuklarda ortalama olarak 17-24 arasında ayak numaraları değişecektir.

Tabi ki bu durum bebekler için değil çocuklar için de değişiklik göstermektedir. Çocukların da bedenleri aynı bebekler gibi small, medium, large, x large olması değişecektir. Bu çocuklar daha çok 2-6 yaş arasında olacaktır. Böyle çocuklarda ayakların uzunlukları da16.5-17.5-18.5-19.5 olarak da değişecektir. Ayak uzunlukları ve beden yapıları bu kadar farklı olarak gelişen çocukların numaraları da 25-31 arasında değişiklik gösterecektir.

Bebeklere Uygun Ayakkabı Seçimleri Nasıl Olmalıdır?

Bebeklere uygun numaralı ayakkabıların seçimlerinin önemli olduğu gibi bir yandan onlara uygun modellerin doğru seçilmesi de önemli olmaktadır. Bebekler ilk anlarda oldukça hızlı büyüyerek gelişirler. Bu durumlar sadece bedenler için değil ayaklar için de önemli olmaktadır. Bebeklik dönemlerinden ilk dört yaşına kadar olan dönemlerine kadar ayaklar adeta yetişkin bir bireyin ayaklarının yarısı kadar olur. Bu yüzden bebeklerin ilk doğdukları anlardan itibaren ayaklarının sağlıklı gelişimleri için ayakkabı seçimlerine özen gösterilmelidir. Aileler her ne kadar ayakkabıların şık ve zarif olmasına dikkat ediyor olsa bile daha çok sağlık açısından önemlerine dikkat etmek gerekir.

Bebeklerin ayak yapıları normale oranla yumuşak ve esnek yapıda olmasından dolayı normal bir şekilde basamazlar. Bazen içe doğru bazen de dışa doğru basma gibi durumlar ile karşılaşılır. Bu da anormal yapıda olan basmalardan kaynaklı olarak deforme olması gibi durumlara neden olur. Bu yüzden ayakkabı seçimleri sırasında minik ayakların gelişim süreçleri içinde kum halı gibi yerlere basması da önemli olmaktadır. Bunların çocuklar için en ufak bir sorun işaret etmesi gerekmez. Bebeklerin yere bastıkları zeminlerin ısıları, temizlikleri ya da yüzeylerin düzgün oluşları dikkat edilmesi de önemli noktalardır. Koruyucu yapıda olarak da ayakkabılar bu noktada yerini almaktadır.

Bebeklerde ayakkabı alırken dikkat edilmesi gereken durumlar da bulunmaktadır. Bunların neler olduğu incelenecek olunursa;

  • Ayakkabıların büyük ya da küçük olmamasına dikkat etmek gerekir. Fakat ayakkabıların küçük olmasından ziyade büyük olması daha iyi olabilir. Baş parmak ve ayakkabının uç kısımları arasında ortalama olarak bir cm boşluk olması gerekir. Çünkü bu durum parmakların yamuk ya da farklı gelişimlerine neden olabilir. Ön kısımlara dokunulduğu zaman ayak ile parmak arasında boşluk olmasına özen gösterilmesi gerekir.
  • Bebekler ya da çocuklar yürürken ayakların ön kısımlara doğru kaymadığına da dikkat etmek gerekir. Çünkü bu durum ayakların gelişimlerini olumsuz yönde de etkileyecektir.
  • Ayakkabıların ön kısımlarının yumuşak ve esnek olmasına da özen göstermek gerekir. Bu da ayakların daha rahat gelişimleri için önemli olmaktadır.
  • Topuk kısımları normal kısımlarına göre daha sert olması gerekir. Topuk kısımlarını tutacak şekilde olması ayak gelişimleri açısından daha önemli olarak yerini almaktadır.
  • Topuk kaymayacak şekilde olan ayakkabılar gelişim süreçlerinde önemli etkiler arasında olmaktadır.
  • Ayakkabıların gerilmelere dayanıklı olması topuksuz şekilde olmasına özen gösterilmesi gerekir.
  • Bebeklere kadar ayakkabı seçilirken üç yaşına kadar olan dönemlerde bileklerini saracak şekilde olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fakat bu yapılardan farklı olan ayakkabıların kullanılması isteniyorsa da bebeklerin ayaklarını ve bileklerini de kendilerinin hareket ettirip ettirmediklerine de dikkat etmek gerekir.
  • Bebekler için tercih edilen ayakkabıların yapım sırasında kullanılan malzemelerin kalitesine de dikkat etmek gerekir. Çünkü farklı ya da kalitesiz olan ayakkabılar bebeklerin ayak yapılarının bozulmasını ve kötü gelişmelerine neden olur.
  • Deri ya da kanvas olarak üretilen ayakkabıların tercihi ön planda olmaktadır. Bu gelişim sırasında daha kaliteli yapıda malzemeler olmalarından dolayı gelişimler olumlu yönde ilerleyecektir.
  • Ayakkabıların ayakları sıkmaması ve hava almasına dikkat edilmelidir. Çünkü hava almayan ayakkabılar ayakların yara olmasına ya da derilerin deforme olmasına neden olur.
  • Ayakkabılar ayakları sıkması sırasında parmaklar ve topuklar yamuk ve bozuk olacaktır. Bu ayaklarda olan kıkırdak yapıların kemik yapılara dönerken yanlış kaynamasına neden olacaktır.
  • Ayakkabı alınması sırasında mutlaka çocuklara ve bebeklere denenerek alınmasına dikkat edilmelidir. Çünkü denenmeden alınan ayakkabılar bebekler üzerinde olumsuz etkiler yaratmasına neden olacaktır.
  • Ayakkabıları çocuklardan çıkardıktan sonra ayakları kontrol etmek gerekir. Çünkü alınan ayakkabılar her ne kadar kaliteli gibi dursa bile çocukların ayaklarında yara gibi durumların olmasına neden olabilir. Kontroller sonucunda çocuklara uygun olup olmadıkları da daha rahat bir şekilde anlaşılacaktır.
  • Kalın ya da sağlam yapıda olan kösele ayakkabılardan ziyade ayak kısımlarını tam kavrayan ve yumuşak deriden olan ürünlerin tercih edilmesi gerekir.

Hem numaraların hem de modellerin kaliteli ve düzgün bir şekilde seçilmiş olması ayaklar için bir hayli önemli gelişimlere etki edecek ve ilerleyen zamanlarda sorun olmasına izin vermeyecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.