Bebeklerin Dişleri Nasıl Temizlenir?

Bebeklik Dişleri

İnsanlarda diş ve ağız bakımları bebeklik dönemleri içerisinde başlar. Bebeklerin kendileri bu işlemleri yapamayacak olmasından dolayı ebeveynlerin bu konuda tam anlamı ile bilinçli olmaları gerekir. Bebeklerin ağızlarına ait olan bakımları tam olarak yapabilmek için altı aylarına girdikleri an başlanması gerekir.

Bebeklerin Dişleri Nasıl Temizlenir?

Bebeklerin diş bakımları konusunda ebeveynlere büyük görevler düşüyor olmasından dolayı bilinçli olmaları dikkatleri çekmektedir. Ebeveynler altıncı ayları içerisinde gerekli olan diş bakımlarının yapılması gerekecektir. Bebeklerde ilk diş genellik ile bebeklerin altıncı aylarına girmesi ile çıkmaya başlar. Bebekler ilk dişlerini çıkardıkları anda ebeveynler üzerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerekecektir. Sadece bebeklerin ilk dişleri bu ayda çıkmaz. Bir yandan da anne adayları artık bebeklerini sadece sütü ile beslemek yerine ek gıda takviyelerine de başlayacaktır. Sadece anne sütü ile beslenme sağlanmıyor olmasından dolayı da bebeklerin dişlerinin kenarlarında tartar oluşumu ya da bakteri plakları oluşumu gözlenebilir. Bu da bebekler için oldukça önemli olan süt dişlerinin çürümeye başlamasına katkı sağlayacaktır. Süt dişlerinde meydana gelen çürük riskleri temelini ise biberon çürüğü denilen yapı oluşturmaktadır. Biberon çürükleri de dişler üzerinde büyük tehlikeleri oluşturacaktır. Her ne kadar anneler ya da babalar süt dişleri nasıl olsa düşecek diye dişlerde oluşan çürükleri pek önemsemeseler bile doktora gidilerek tedavi ettirilmesi gerekecektir. Böyle durumlar ile hem ebeveynler uğraşmamak hem de bebekleri uğraştırmamak adına dişlerin temizliklerinin tam anlamı ile yapılması gerekir. Bu noktada temizlikler bir hayli önemli olmaktadır.

Bebeklerin Biberon İle Uyumasına İzin Verilmeli Midir?

Bebekler ağlamasın ya da kendilerini yalnız hissetmesin diye ebeveynler daha çok biberonlar ile uyutma yöntemlerini tercih ederler. Her ne kadar bu durum anlık olarak çözüm yolu gibi duruyor olsa bile kesinlik ile öyle değildir. Her ne olur ise olsun ebeveynlerin bebeklerinin biberon ile uyumasına engel olması gerekir. Anneler daha çok bebeklerinin büyümesine katkı sağlaması için biberon ile ek takviye olarak verilen gıdaların içerisine şeker ya da bal gibi tatlandırıcılar katmayı tercih edebilir. Bu kesinlik ile yanlış olan bir durumdur. Gıdaların ya da biberonların içerisine şeker ve bal gibi tatlandırıcıların eklenmemesi gerekir.

Bebekler altıncı aylarından itibaren ortalama olarak diş çıkarmaya başlayacaktır. Dişlerin ilk çıkmaya başladıkları andan itibaren temizliklerinin de eksiksiz olarak yapılması gerekir. Bebeklerin ilk zamanlarda dişlerinin fırçalanması mümkün olmuyor olsa bile artık o yaşlarda geldikleri zaman dişlerin fırçalar ile temizlenmesi sağlanır. Bebekler ortalama olarak bir ya da bir buçuk yaşlarına geldikleri andan itibaren ebeveynler çocuklarının dişlerini fırçalayabilirler. Bu anlarda bebeklerin dişlerini fırçalarken diş etlerine ya da ağız içi unsurlarına zarar vermemek için özel yapılı olan diş macunu ve fırçaların kullanılmasına dikkat etmek gerekir. Böylece bebeklerin ağızlarına zarar vermeden özel fırça ve macunlar ile temizlik yapılmış olacaktır. Fakat bu anlarda bebeklerin diş macunlarını yutmasına engel olmak gerekir. Çünkü anneler ya da babalar fark etmeden macunların tadı bebeklere iyi gelebilecek olmasından dolayı yutma ihtimalleri de oldukça yüksek olacaktır. Ebeveynler bebeklerin dişlerini fırçalamayı bitirdikten sonra da ağız içlerinin tam olarak durulanmış olmasına dikkat etmek gerekir.

Bebeklerde Tek Başına Diş Fırçalama Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde diş fırçalama ilk başlarda ebeveynler yardımı ile gerçekleşir. İlerleyen zamanlarda bebekler artık üç yaşlarına girdikleri zamanlarda kendileri diş fırçalama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Üç yaşına giren bebekler ortalama olarak her gün iki kere diş fırçalama işlemlerini gerçekleştirir. Bu durum süt dişlerinin de çürümesine engel olacaktır. Çocuklar altı yaşlarına kadar süt dişlerinin tamamını çıkmasını sağlayacaktır. Ortalama olarak çocuklar on iki ya da on üç yaşlarına girene kadar süt dişlerini kullanmaya devam edecektir. Bundan dolayı bakımlarının tam olarak yapılmasına dikkat etmek gerekir.

Pedodontist Nedir?

Pedodont, diş sağlıkları konusunda 0 ve 16 yaş arasında olan çocukların dişlerini kontrol eden uzmanlık dalı olmaktadır. Bu uzmanlık alanı ile uğraşan kişiler koruyucu yapıda olan tedavileri, süt ya da kalıcı olarak bulunan dişlerde tedavileri öne sürerken dişlerde gerekli olan sıkmaları yapan işlemleri de sunmaktadır. Bu alanlarda gerekli işlemleri yaparak çocukların ağızlarında gerekli olan bakımları da tam anlamı ile yapabilmektedir.

Bebeklerde Diş Temizliği

Bebekler üç yaşlarına kadar kendilerine ait olan diş temizliklerini yapamazlar. Bunun için bebeklerde gerekli diş temizliklerini de ebeveynlerin üstlenmesi gerekir. Ebeveynler bebeklerin diş temizliklerini yaparken oldukça dikkatli olmaları gerekir. Her bebekte diş çıkma süreci değişiyor olsa bile ortalama olarak altıncı ayları içerisinde bebeklerin dişleri çıkmaya başlar. Bu yüzden bebeklerin ilk dişleri çıkmaya başladığı anlarda ebeveynlerin bebek dişleri temizliğini o andan itibaren yapması gerekir. İlk günden itibaren yapılması bebeklerin ağız bakımları açısından önemli bir rol oynamaktadır. Bebeklerin dişlerinin de normal bireyler gibi hem sabah hem de akşam olmak üzere iki kere yapılması gerekir. Çünkü bu anlardan itibaren bebekler ek takviyeler almaya başlar ve dişlerin yüzeyinde tartar oluşumlarına ek bakteri yüzeyleri de oluşabilir. Bunlara engel olmak için ailelerin günde iki kere temiz bir tülbent yardımı ile bebeklerinin diş yüzeylerini temizlemesi gerekir. Bazı bebekler dişleri temizlenirken oldukça huysuz olarak durabilirler ve bu yüzden de dişlerini temizletmeden uyumak isteyebilirler. Bebekler eğer uyumadan önce dişlerini temizletmedi ise de ailelerin su içirmeden uyumasına engel olması gerekir. Bu yüzden dişleri temizlenmemiş olan bebeklerin kesinlik ile su içmesi önemli olmaktadır.

Bebeklerde diş fırçalama işlemlerinin ortalama olarak üç yaşlarında başlaması gerekir. Çünkü ağız yapıları ortalama olarak bu yaşlardan itibaren kaldırabilecek güce sahip olacaktır. Bebeklerin üç yaşlarında diş fırçalamaları kısmında önemli olan noktalardan bir tanesi çocukların macun kullanımı olmaktadır. Hem diş macunlarının bebeklere uygun olması hem de fırçaların uygun olması gerekir. Fırçaların düzgün seçilmesi diş etleri ve diş hassasiyetleri için önemli olmaktadır. Çocuklara özel olarak üretilen macunlar onların ilgisini oldukça çok çekecektir. Ve bu yüzden diş fırçalamaktan pek de kaçınmayacaklardır. Bu noktalarda dikkat edilmesi gereken nokta ise çocukların macunları yutmasına engel olmaktır. Çünkü macunlar çocukların seviyelerine uygun olarak üretilecek olmasından dolayı tatları ve kokuları hoşlarına gidecektir. Böylece yutma ihtimalleri de artacaktır. Bu yüzden çocuklar diş macunlarına tam olarak alışana kadar ebeveynlerin çocuklarının başlarında durmaları gerekecektir. Böylece çocukların macunları yutma gibi durumları da engellenmiş olacaktır.

Çocuklarda diş fırçalama alışkanlık hallerine getirilmesi gerekir. Ve bunları ilerleyen zamanlarda değil de çocukluk zamanlarında başlanması önemli bir nokta olacaktır. Tabi ki çocukların bu alışkanlıkları kazandırmada en önemli olan etken ise anne ve babalarda olmaktadır. Ailelerin bu noktalarda oldukça sabırlı bir şekilde çocuklarına her şeyleri öğretmeleri ve onlar için çaba sarf etmeleri gerekmektedir.

Bebeklerde İlk Diş Hekimi Randevusu

Bebeklerde ilk diş hekimi randevusuna aileler ne zaman götürmelidir diye oldukça merak edilmektedir. Bebeklerin ilk defa diş hekimlerine götürülmesi için altıncı ayları içerisinde ilk dişlerini çıkarmış olması gerekir. İlk dişler sürüldükten sonra bu işlemlerin gerçekleştirilmesi de gerekir. Çocukların ağız bakımı açısından ilk diş hekimleri ziyareti önemli bir izlenim olmaktadır. Altı ayları içerisinde olan bir bebeği aileler diş hekimlerine götürmeyi oldukça erken görebilirler. Fakat bebeklerin altı ayları içerisinde oldukları zamanlarda ilk dişleri çıkmaya başlayacak olmasından dolayı pek de erken değildir. Bebeklerde çıkan ilk diş çürük olabilir. Ve bunun çürük olmaması için ve sağlıklı bir şekilde gelişmesi için, ilerleyen zamanlar içerisinde ağız içinde oluşabilecek sorunlara engel olmak adına ilk kontroller önemli bir yapıdadır. Diş hekimlerine olan ilk ziyaret içerisinde doktorlar bebeklerin diş yapılarına göre bir ağız bakımları önerecektir. Bunun ile birlikte ailelere farklı bilgilendirmeler sunacaktır.

Bu diş hekimi ziyaretinin ardından ise her altı ayda bir bebeklerin ağız sağlıkları açısından kontrollerin yapılması gerekir. Çocukların ağız bakımlarının tam olarak benimsenmiş olması ve dişlerde gerekli olan hijyenin de işlenmiş olması konusunda önemli adımlar bu noktalarda atılmış olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.