Bebeklerin Zihinsel Gelişimi İçin Neler Yapılmalıdır?

Zeka Gelişiminde Uyku Düzeninin Önemi

Bebeğin gelişimi için en önemli noktalardan birisi de uyku düzenidir. Büyüme hormonunun en çok salgılandığı saatler 22.00-05.00 aralığıdır.

Bebeklerin Zihinsel Gelişimi İçin Neler Yapılmalıdır?

Bebeklerin zihinsel gelişimi ile ilgili endişelerin ilk başladığı dönem hamilelik dönemidir. Peki, bebeklerin zihinsel gelimi için neler yapılmalıdır?

  • Hamilelik döneminde yapılan testler doğrultusunda çıkan eksikler için ek takviye alımları yapılır.
  • Annenin hamilelik döneminde alkol ve sigara kullanması bebeğin zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkiler.
  • Hamilelik süresince fazla stresli olmak bebeği olumsuz etkiler.
  • Hamileyken bebeğinizle olan iletişim bebek için olumludur.
  • Müzik dinlemek de bebeğinizin zihinsel gelişimine katkıda bulunur.
  • Yukarıdaki dış etkenler bebeğin zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir.

Zeka Geliştiren Yiyecekler

Bebeklerin zekasını en çok etkileyen yiyeceklerin başında anne sütü gelmektedir. Anne sütü bebek için yeri doldurulamayacak kadar önemlidir. Anne sütü bebeklerin en kolay sindirdiği besindir. Kansızlığı önler ve oluşabilecek hastalıkların ihtimalini düşürür. Bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmesi gerekir. 6 aydan sonraki süreçte ise ek gıda takviyesi için doğru besinler tercih edilmelidir. Yumurta, yoğurt, yeşil sebzeler, balık, kırmızı et gibi besinler en sağlıklı olanlarıdır.

Zeka Geliştiren Aktiviteler

Bebeklerin zihinsel gelişimini etkileyen bir diğer önemli faktör ise televizyondur. 0-2 yaş aralığındaki bebeklerin televizyon izlemeleri zeka gelişimini yavaşlatır. Bebeğinizin ağladığı zamanlarda onu görmezden gelmemelisiniz. Onunla ilgilenmelisiniz. Bebeğinize vakit ayırmalı ve onunla sıkça oyun oynamalısınız. Zeka geliştiren oyunları tercih etmelisiniz. Nesneleri kullanarak ayırt etme becerilerinin gelişmelerini sağlamalısınız.

Bebeğinizle konuşurken sürekli kelime tekrarı yapmalısınız ve onunla iletişim halindeyken aynı zamanda temasta bulunmalısınız. Bu durum konuşma becerisinin daha hızlı gelişmesini sağlayacaktır. Ayrıca şarkı eşliğinde öğretilen bilgiler bebeklerin hafızalarını geliştirir ve daha hızlı öğrenmelerini sağlar. Çıngıraklı oyuncaklar bebeğin sese olan hassasiyetini arttırır ve işitsel uyarıları gelişir.

Zeka Gelişiminde Uyku Düzeninin Önemi

Bebeğin gelişimi için en önemli noktalardan birisi de uyku düzenidir. Büyüme hormonunun en çok salgılandığı saatler 22.00-05.00 aralığıdır.

Diğer Etkileyici Faktörler

Bebek gelişimi çok kapsamlı bir konudur ve bu konuda en doğru bilgileri uygulamalısınız.

  • Mama ile beslenmiş bebeklerin zeka gelişimleri anne sütü ile beslenmiş bebeklerin zeka seviyelerine göre daha düşüktür.
  • Annesi ile büyüyen çocukların bakıcı ile büyüyen çocuklara göre zeka seviyelerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
  • Fazla televizyon izleyen bebeklerin zeka geriliği, öğrenme bozukluğu ve otizm gibi çeşitli hastalıklara sahip olma olasılıkları yüksektir.
  • Bebeklerin doğduğu ilk aylarda koku duyuları güçlüdür. Bu aylarda bebeğe farklı kokular koklatılarak beyin hücreleri uyarılabilir.
  • Bebeğinizin gözlerinin içine bakarak onunla konuşun.
  • Bebeğinize masaj yapın.
  • Bebeğin görme duyusunun gelişmesi için ona hareketli nesneler alın ve onunla oynayın.
  • Bebek gelişimi hakkında kitaplar okuyarak kendinizi geliştirin ve daha bilinçli olun.
  • Bebeğinizin uyuma sorunları varsa bu konuda en çok şüphelenilen durum geniz eti büyümesidir. Geniz eti büyümesi nefes tıkanıklığına yol açar. Bu durumdan şüpheleniyorsanız bir doktora başvurmalısınız.

Yukarıda verilen diğer etkileyici faktörler bebeğinizle sizin aranızdaki iletişimi güçlendirir ve onu daha bilinçli büyütmenize fayda sağlar.

Bebeklerin Boy ve Kilo Ortalamaları

Bebeğinizin kilosunun düşük olmasının arkasında pek çok sebep bulunabilir. İlk seçenek genelde bebeklerin iştahsız olmasıdır. Bunun önüne geçmek için bebeğinizin yemek yemeyi sevmesini sağlayacak alternatif yollar bulmalısınız. Diğer bir seçenek ise bebeğinizde çinko ve demir eksikliği olması olabilir. Tam tersine bebeğiniz olması gerektiğinden daha kiloluysa ona sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.