Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?

Bıngıldak Nedir?

Yeni doğan bebeklerin kafatasının üst kısmında daha birleşmemiş olan dört parçadan oluşan kafatası kemiği bulunur. Bu kemiklerin kaynamamış kısmına bebeklerde bıngıldak denir.

Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?

Yeni doğan bebeklerin tamamında kafatasının üst kısmında bir bölme bulunur. Bu bölmeye kaynamamış kemiklerden oluşmasından dolayı bıngıldak denir. Bebeklerin ilerleyen haftalar içinde kemiklerinin kaynaması başlar. Artık kemikler kaynadıkça bıngıldak yok olur ve yerini tamamen kafatasına bırakır.

Bebeklerde bulunan bıngıldak kısmının yumuşak olmasının ana nedeni doğumu daha kolay hale getirmektir. Bu kısım aynı zamanda bebeklerin beyinlerinin dış kısımlara doğru daha rahat bir şekilde gelişmesini sağlar. Bebeklerde bulunan kafatası kemikleri eğer tamamen biri birine doğru yapışık olursa kanaldan geçmesi mümkün olmazı. Bu yüzden bebeklerde bıngıldak kısmı mutlaka bulunur. Normal sağlıklı bir bebekte bıngıldak kısmı ortalama olarak 8 ve 18 aylık zaman dilimleri arasında kapanır. Artık kafatasında bulunan kemikler kaynamaya başlar ve böylece bıngıldak kapanarak yok olmaya başlar.

Bebeklerin beden yapılarına göre bıngıldak kısmı değişiklik gösterir. Büyüklükleri farklı olmaktadır. Bazılarında geniş bazılarında dar olur. Geniş bıngıldağı bulunan bebeklerde kaynama da biraz zaman alabilir. Dar olan bebeklerinki dokuz ay içinde kaynamaya başlarken, geniş olan bebeklerde iki yaşına kadar bu devam edebilir. Bebeklerde bulunan bu bıngıldak iki yaşına girilmesine rağmen hala kapanmamışsa durumda bir anormallik olabileceği için doktora başvurulması gerekir. Tabi ki sadece geç kapanmalarda değil ilk aylarda olması da farklı bir sorunu beraberinde getiriyor olabileceği için tekrar doktora gitmekte fayda olacaktır.

Bıngıldakta Bilinmesi Gerekenler

Her bebekte bulunan bıngıldak boyutu ve işlevlerine göre farklılıklar gösterebilir. Anne ve babalar bu durumdan her ne kadar korksalar bile korkmaya pek de gerek yoktur. Bilinmesi gerekenlere dikkat edildiği zaman pek sorun olmayacaktır. Bunlar;

  • Bebekler ağladığı ya da bağırdığı zaman bıngıldak kısımlarında gerilme ya da hareket meydana gelebilir.
  • Bıngıldak kısımları oldukça yumuşaktır. Bundan dolayı bazen bu kısımlarda nabız atma gibi ritimler hissedilebilir.
  • Bıngıldak kısmına yumuşak bir şekilde dokunmak her ne kadar zarar verir diye düşünülse bile zarar vermez. Bebekleri yıkarken kafatası kısmına dokunmaktan ve orayı yıkamaktan çekinmenize gerek yoktur.

Dikkatli Olunması Gereken Noktalar

Bıngıldak yumuşak ve kafatasının hemen üzerinde olmasından dolayı oldukça dikkat edilmesi gerekir. Ne kadar dikkatli olunursa ona göre faydalı olacaktır. Yumuşak bıngıldak üzerinde dikkat edilmesi gerekenler;

  • Bebeklerin kafatası üzerinde bulunan bıngıldak anneler dokunduğu zaman hissedebileceği kadar yumuşaktır. Buraya yumuşak bir şekilde dokunmak zarar vermezken, sert bir şekilde dokunmak zarar verebilecektir. Kuvvetli bir şekilde değmek bebeğin bıngıldağının çökmesine neden olabilir.
  • Bıngıldak yumuşak yapıdan oluşsa bile normal kafatası gibi durmaktadır. Fakat bu kısımlarda fazladan oluşan buruşma, çökme gibi durumlar varsa çocukta su kaybı ya da farklı reaksiyonlar olma ihtimali bulunabilir.
  • Bıngıldak her ne kadar düz olması gerekiyor olsa bile bu sürekli hem gergin hem de düz olamaz. Bunun sürekli bu şekilde olması bebeklerde menenjit gibi sağlık sorunların olabileceğine işaret eder.
  • Yanlışlıkla bebeklerin bıngıldak kısımları hasar alırsa sağlıkları üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek olmasından dolayı anında doktora başvurulması gerekir.
  • Bebeklerde bulunan bıngıldakların erken kapanması bebeklerin kafataslarının alt kısmında bulunan beyinleri için gelişimi engeller. Bunun için kapanmaya başladığının hissedildiği an doktora götürülmesi gerekir.
  • Yumuşak yapıda olan bıngıldakların ortalama olarak en geç iki yaşına kadar kapanması gerekir. Fakat aksi bir durum olurda iki yaşına kadar kapanmazsa çocuklarda gelişim geriliği var olabilir. Doktor gözetimi altında olmak da fayda olacaktır.

Bıngıldak Olmasının Asıl Nedenleri

Bebeklerde bıngıldak olmasının iki farklı nedeni vardır. Bebeklerin kafataslarının yumuşak olması annelerin doğumlarını daha kolay bir hale getirmektedir. İlk nedeni olarak bu yer alırken ikinci nedeni ise bebeklerin beyin gelişimlerinde daha iyi etki etmektir. Kafatasları sert kemiklerden oluşacak olmasından dolayı beyinlerin gelişimlerini de daha zor hale getirecektir. Fakat bıngıldak yumuşak olmasından dolayı bebeklerin beyinlerinin dış kısımlara doğru daha rahat bir gelişim göstermesini sağlar. Bebeklerin kafatasları ilk doğduğu zaman farklı bir görünüme sahip olmaktadır. Yeni doğan bebeklerin sivri bir kafaları vardır. Böylece doğum daha rahat bir şekilde gerçekleşir. Doğum kanalından geçerken bebeklerin kafalarının sivri olması aslında bıngıldak kısımlarının yumuşak ve esnek yapıda olması ile alakalı olan bir durumdur.

Bıngıldak Ne İşe Yarar?

Bıngıldak işlevleri arasında bilinmeyen noktalar vardır. Bebeklerde bulunan bıngıldaklar alın kısımlarının hemen üzerinden başlar ve ortalama olarak genişliği 5 cm kadar genişleme gösterebilir. Bebeklerin ön kısımlarında bulunan bıngıldakların ilk üç ya da dört ay içinde kapanmaması gerekir. Ön bıngıldak kısmı bebeklerin beyin gelişimi üzerinde bire bir etkili olan durumdur. Bebeklerin arka kısımlarında bulunan bıngıldak öndeki kısma göre daha az fark edilir. Arka kısımda olan ilk üç ayda kapanırken geç kapanması sağlık sorunlarına işaret edebilecek olmasından dolayı doktorlara gösterilmesi gereken nokta olmaktadır.

Bebeklerin doğarken kafatası kemiklerinin henüz gelişmemiş olması ve son halini almamış olması bebeklerin gelişimi için oldukça önemli olmaktadır. Doğum sırasında oldukça önemli olduğu gibi, gelişimleri üzerinde de etkili olmaktadır. Sert kafatası ile bir bebeğin doğum kanalından geçmesine olanak yoktur. Fakat dış dünyaya geçmesi için tek şart olan doğum kanallarından geçmek için ayrık şekilde olan kafa kemiklerinin esnek oluşu bu durum üzerinde etkili olmaktadır. Bıngıldak adı altında olan kafatası kemikleri bu noktada işlevlerine girer. Bazı anlarda kemikler biri birilerine tamamen yaklaşırken bazı anlarda tamamen üst üste bile çıkabilir. Sıkışmadan dolayı zarar görmeyecek olan kafatasları doğum kanalından geçerken oranın şeklini alır. Büyüme konusunda bire bir olarak orantılı olan bıngıldak kaynamadığı sürece beyin gelişimi üzerinde etki edecektir.

Bıngıldak Gelişimini Geciktiren Nedenler

Bıngıldak gelişimi bebeklerin beden yapısına göre değişiklikler göstermektedir. Dar bıngıldağı olan bebeklerde 8. aydan itibaren kapanma meydana gelebilirken, geniş bıngıldağı olan bebeklerde ortalama olarak iki yaşına kadar devam edebilir. Bıngıldak gelişimi üzerinde engel olan bazı nedenler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Bebeklerin beslenmesinde meydana gelen yetersizlik
  • D vitamini eksikliği
  • Hipotiroidi olarak bilinen tiroid bezlerinin yavaş ya da yetersiz çalışması
  • İskelet ve kemik yapılarının gelişiminde bozukluk
  • Hidrosefali olarak bilinen ve beyin basıncının artmasını sağlarken kafa tasının genişlemesini zorlayan durumlar bebeklerde bıngıldak gelişimini geciktirebilir. Bunun için sürekli bebeklerin kontrol altında olması gerekir.

Eğer bebeklerde bu nedenlerden herhangi biri varsa sorun ilerlemeden kısa süre içerisinde doktor gözetimi altında olunarak, sorunun ortadan kalkmasına önlemler alınabilir.

Bıngıldak Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Bıngıldak her ne kadar anne ve baba tarafından korkulacak bir nokta olarak görülse bile öyle değildir. O yumuşak nokta kısmını yıkamak ya da o kısımlara yumuşak bir şekilde el değmek sorun yaratmaz. Çünkü bıngıldak kısımları sert ve o kısmı tam anlamı ile koruyacak olan zar ile çevrili olmaktadır. Bıngıldak kısımlarını her ne kadar bombeli olarak düşünülüyor olsa bile bebeklerde düz bir şekli vardır. Sadece bebeklerin ağlaması ya da bağırmaları durumundan bıngıldak kısımlarında sivrilme ya da hafif şişmeler meydana gelebilir. Bunlar korkulacak olan noktalar değildir. Bebeklerin kafataslarında saçları olması gerektiğinden az ya da sarı olabilir. Bu anlarda bebeklerin kafalarının üst kısımlarda adeta nabız atar gibi farklı sesleri hissedebilirsiniz.

Bıngıldak kısımlarında olağan şekilde meydana gelen şekil dışı durumlar meydana gelebilir. İçe çökmüş olan ya da sürekli dışa doğru sivri çıkan halleri bulunur. Bazen bu durum bebeklerde su ihtiyacının birikmiş olmasına işaret eder. O an direk bebeklere su verilmesi gerekir. Bu durum için anında doktor kontrolü içinde olmak gerekir. Aksi halde bebeklerde beklenmeyen reaksiyonlar meydana gelebilir. Çıkıntılı yapı da olması da bebekler için anormal olan bir durumdur. Bebeklerin kafataslarının istenmeyen şekillerde iç basıncın artmasına işaret ediyor olabilir. Ve bunun için de tıbbi yapıda olan müdahale şart olmaktadır. Bu yapıda olan bebeklerde kafatası çevresi ve üst kısımları hızlı bir şekilde büyüme gösterecektir. Bu durumlar ile karşı karşıya olan bebeklerin doktor gözetimi altında olarak baş çevresi ölçümlerinin de yapılması gerekir. Bebekler için gerekli durumlar göz önünde tutularak aksi bir durum olduğu an doktor gözetimi altında olmak da fayda olacaktır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.