Bitkisel Doğum Kontrol Hapları Var Mı?

Bitkisel yöntemler ve dikkat edilmesi gerekenler

Genellikle bitkisel tedavi yöntemlerinin ilaçlardan daha faydalı olduğuna inanılır. Ancak çoğu bilimadamı yaptığı araştırmalar neticesinde bu durumun her zaman geçerli olmadığını savunmuştur. Her bitkinin kendine ait farklı özellikleri vardır. O nedenle her bitki her tedavi yöntemi için kullanılamaz. Bitkileri kullanmadan önce, içerisinde bulunan maddelerin neye iyi geldiğini ya da neye iyi gelmediğini bilmekte fayda vardır. Çünkü bazı bitkiler mevcut durum için fayda sağlarken diğer bir yandan vücuttaki farklı dengelerin bozulmasına da neden olabilir. Buda faydadan çok zarara yol açar. Ayrıca her bitkinin kullanım dozları da aynı değildir.

Bitkisel Doğum Kontrol Hapları Var Mı?

Bitkisel yöntemler ile doğum kontrol hapları hazırlanabilir mi?
Bitkisel yöntemler her durum için geçerli değildir. Doğum kontrol yöntemleri de bunlardan bir tanesidir. Doğum kontrol yöntemi bitkisel olarak sağlanamaz. O nedenle bitkisel bir doğum kontrol hapı da yoktur. Doğum kontrol hapları iki grup altında toplanabilir. Birinci grup hem östrojen hem progesteron hormonu içeren haplardır. İkinci grup ise sadece kadınlık hormonu olarak bilinen progesteron hormonu içermektedir. Doğum kontrol hapı denilince ilk akla gelen birinci gruptakilerdir. Doğum kontrol haplarının isimleri, şekilleri ya da renkleri değişse de içerikleri birbirine çok benzerdir. Bu hormonları içermeyen bir doğum kontrol hapı düşünülemez. Bundan dolayı da bitkisel olarak hapların varlığını kabul etmek oldukça yanlıştır. Çünkü doğada bu hormonları salgılayan hiç bir bitki yoktur. Doğum kontrol yöntemi sadece hormonsal bir olay olduğu için bitkilerden faydalanmak yerine farklı doğal yöntemler denenebilir.

En bilindik doğal korunma yöntemleri nelerdir?
Bu yöntemleri kullanmadan önce adet döneminin doğru bir şekilde hesaplanabilmesi gerekir. Yapılan hesaplamalar kişiye özeldir. O nedenle adet döneminde dengesizlik yaşayanlar için bu hesaplama her ay için geçerli olmayabilir. Çoğu kadın 28 günde bir adet görse de, bu süre 21 gün ile 35 gün arası değişkenlik gösterir. Çoğu uzman tarafından bu süreler normal olarak kabul edilirken bu süreden önce ya da sonra adet görme, adet düzensizliği olarak adlandırılır. Böylesi bir durumda uzman bir doktor eşliğinde korunma yöntemlerini uygulamak daha sağlıklı bir çözüm olacaktır. Düzenli adet görenlerde ise yumurtlama dönemi tahminleri daha kolay olmaktadır.

Bazal vücut ısısını takip yöntemi: Yumurtlamanın yaşandığı günler gebelik ihtimalinin en yüksek olduğu zamanlardır. Bu dönemlerde korunmadan cinsel ilişki yaşamak, yüksek oranda gebelik oluşmasına şans verir. Bu yumurtalama evresinde vücut ısısı ortalama olarak 0,2 ile 0,5 derece arası artış gösterir. Vücut ısısı kontrol edilerek doğum kontrol yöntemi sağlanmış olur.

Takvim yöntemi: Yumurtlama döneminin bir sonraki gerçekleşecek adet döngüsünden 14 gün önce olduğu düşünülür ve hesaplamalar ona göre ayarlanır. Oldukça eski zamanlardan beri kullanılan ve en bilindik doğum kontrol yöntemidir. Ancak yapılan araştırmalar koruyuculuğunun oldukça düşük olduğunu gösterir. Şöyle ki; doğum kontrol hapı kullanan 1000 kadından 1 i hamile kalırken, bu yöntemi uygulamayı tercih eden 1000 kadından 200 ü hamile kalmıştır.

Servikal mukus metodu: Rahim ağzı salgısı olarak bilinir. Bu yöntem adet döngüsü süresince mukus örneğinin gözlemlenmesine dayanır. Yumurtlama dönemi başladığında servikal salgının rengi ve kıvamı değişir. Servikal mukus adet dönemi bittikten sonra 3-4 gün fark edilir bir akıntı değildir. Bu süreyi takip eden 3-5 gün içinde servikal mukus bulanık ve yapışkandır. Yumurtlama döneminden önceki, o anki ve sonraki dönem mukus salgısı saydam renkte, ıslak ve yoğun miktardadır. Evrelerin uzunlukları kişiden kişiye değişse de belirtiler çok büyük farklılık göstermez. O nedenle servikal mukusun özelliklerindeki değişimler gözlenerek doğum kontrol yöntemi sağlanmış olur.

Geri çekme metodu: Cinsel ilişki esnasında erkeğin penisini kadının vajinasından çıkararak boşalma yöntemini gerçekleştirmesidir. Bu sayede erkek dışarıya boşalarak doğum kontrol yöntemi sağlanmış olur. Etkin bir korunma yöntemi olmadığı için hiç bir uzman böyle bir metodu uygulamayı kabul etmez. Çünkü her çift zamanlamayı doğru ayarlayamayabilir. Oldukça anlık bir refleks ile metot başarılı bir şekilde uygulanabilir.

Bitkisel doğum kontrol hapları var mı, diye merak edenler için bu açıklamaları uygun gördük. Çünkü bitkisel olarak üretilen doğum kontrol hapı yoktur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.