Blastokist Transferi

Blastokist Transferi Nedir ve Hangi Durumlarda Gerçekleştirilir?

Yumurta ve spermin döllenmesiyle zigot oluşmaktadır. Oluşan zigot bölünme yoluyla çoğalır ve gelişir. Bu durum hem normal hem de tüp bebek aracılığıyla gelişen gebeliklerde aynı şekilde meydana gelmektedir. Döllenen yumurta 5. günde içi boş bir şekildedir ve hücrelerle çevrili bir hale gelir. Böylelikle blastokist meydana gelmiş olur. Normal yolla meydana gelen gebeliklerde rahim duvarına tutulmamış olan embriyonun aldığı hale blastokist denilmektedir.

Blastokist Transferi

Trofoblast hücreler blastokistin etrafını çerçevelemektedirler. Trofoblast hücrelerin içerisinde yer almakta olan hücrelere ise embriyoblast hücreler adı verilmektedir. Blastosel ise iç kısımda yer alan boşluğa tıbbi literatürde verilen isim olarak bilinmektedir. Embriyoblast hücreler bebeğin oluşmasında etkili olan hücreler olarak işlevlerini yerine getirmektedirler.

Blastokist Transferi Nasıl Gerçekleşir?

Döllenme sonrasında 5 gün boyunca en iyi büyüme oranına sahip olan ve en kaliteli olan hücre rahime yerleştirilir. Daha önce gerçekleştirilen bu işlemlerde, embriyoların laboratuvarda içerisinde bulunduğu kültür ortamlarının günümüzdeki kadar gelişmiş olmamasıyla sebebiyle 5 gün bekletilmesinin mümkün olmadığı biliniyor. Gelişen teknolojilerle birlikte kültür ormanları daha elverişli hale gelmiş olup, döllenme sırasında en kaliteli olan hücreyi gözlemleme imkânı sunmaktadır.  

Blastokistlerin kalitesini belirleyen unsurlar şu şekilde sıralanabilmektedirler;

  1. Embriyo hücre bölünme hızı
  2. Hücre büyüklüğü
  3. Hücreler arası artık maddeler
  4. Hücre sayısı

Blastokist transferi sırasında gözlemlenmiş olan en kaliteli hücre anne adayının rahimine yerleştirilir. Tek embriyonun yerleştirilmesi sonucunda çoklu gebelik ihtimali azalmıştır. Çoğul gebeliklerin hamilelik süresince sonlanması ihtimali daha fazla olmaktadır. Yumurtalıkların aşırı uyarılması durumu görülen kişilerde de blastokist transferi uygulanabilmektedir. Gebelik ihtimali transfer sonucunda oldukça yüksektir. Fakat araştırmaların bir kısmı blastokist transferinin gebelik ihtimalini arttırmadığını iddia etmektedirler. Bu araştırmalar yalnızca daha az embriyo aracılığıyla gebelik ihtimalinin arttığını öne sürmektedirler.

Blastokist transferi birden fazla kez tüp bebek uygulaması yapılmış ve başarılı olamamış kadınlar için uygun olmaktadır. Fakat bu kişilerin az sayıda yumurta sahibi olmamaları gerekmektedir.

Yaklaşık 10 hastadan 6’sında yerleştirilen embriyonun gelişme gösterdiği bilinmektedir. Fakat hiçbir gelişme göstermediği durumların da var olduğu bilinmelidir.

Blastokist transferinden yaklaşık iki hafta sonra hamilelik testinin yapılması durumu normaldir. Hamileliğin haftasını öğrenmek için ise transferden kişinin hesapladığı güne kadar geçen süre hesaplanır ve üzerine iki hafta eklenir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.