Boş Gebelik Nedir?

Uzun süreler bebek bekleyen anne adayları için üzücü bir haber niteliğinde olan boş gebelikler her yaştan kadın için bir tehlikedir.

Gebeliğin vücut tarafından oluşturulmaya başlaması ancak gebelik kesesinin boş olması durumunda fark edilebilen bir durum olan boş gebelik, gebeliğin anne adayı tarafından devam ettirilememesi durumunda genellikle gebeliğin 12-14.haftalarında düşükle sonuçlanmaktadır. Düşük görülmeyen boş gebelik durumlarında ise bu haftalarda yapılacak ilk ultrason muayenesinde boş gebelik teşhisi konulmaktadır.

Boş Gebelik Nedir?

Boş gebelik, hamilelik kesesini oluşturan zarın ve plasentanın oluşması sırasında, bunların içinde bebeğin olmamasıdır. Gebelik kontrolleri sırasında yapılan ultrason tetkiklerinde embriyo ve bebeğin kalp atışları tespit edilemez. Bu haftalarda gebelik kesesinin boş olduğu görülür. Boş gebelik erken aşamadaki gebeliklerde tanı konulabilen bir durumdur. Adetleri düzenli olmayan kadınlarda yumurtlamanın tahmini tarihten sonra gerçekleşmesi olasılığı bulunduğundan, bu kişilerde boş gebelik dikkate alınmalıdır.

Boş gebelik neden olur?

Gebeliğin ilk 12 haftasında gerçekleşen düşüklerin ortalama yarısı boş gebelik sonucunda olmaktadır. Bunun sebebi kromozomal anomalilerden kaynaklanır. Tespit edilen boş gebelik vakalarının bir bölümünde vücudun gebeliği devam ettiremeyecek ve sağlıklı bir bebek olamayacak şekilde anormal kromozomlar belirlenmiştir. Boş gebeliğin nedeni genellikle hatalı hücre bölünmesiyle, kalitesiz sperm ya da yumurta hücresinden kaynaklandığı görülmüştür. Boş gebelik her yaştan kadını etkileyebilir. Ancak kadının ve erkeğin yaşı ilerledikçe, boş gebelik riski de artar.

Boş gebelik belirtileri nelerdir?
Gebeliklerde olduğu gibi adet kanamasının gecikmesi olur ya da gebelik testi boş gebeliklerde de pozitif çıkar. Erken dönem gebelik belirtileri arasında bulunan kramp girmesi ya da damlama tarzında kanamaların olması görülebilir. Ancak kadının vücudu bir süre sonra gebeliği sonlandırır ve oluşan gebelik kesesini dışarıya atar. Bunun dışarıdan görünümü normal adet kanamasından daha yoğun kanama şeklindedir. Bazı gebeliklerde ise, her şey normal olmasına, kanda gebelik hormonu artmaya devam etmesine, plasentanın büyümesine rağmen, en fazla sekizinci haftadaki ultrason tetkikinde gebelik kesesinin boş olduğu tespit edilerek, boş gebelik tanısı konur.

Boş gebelik yeniden olur mu?
Daha önceden boş gebelik geçiren kadınlarda, yeniden gebe kalındığında stres yaratan bir etkendir. Fakat boş gebeliğin tekrarlama eğilimi yoktur. Genellikle bir defa yaşanır, nadiren tekrarlama gösterdiği kadınlar vardır. Tekrarlayan boş gebelik vakalarında, tüp bebek yöntemi kullanılabilir.

Boş gebeliğin sonlandırılması nasıl olur?
Yapılan ultrason tetkikinde gebelik kesesinde bozulma tespit edilmesi, vajinal kanama olması durumunda kendiliğinden düşük olasılığı fazla olduğundan, kadın riskli olan kürtaj uygulaması yapılmadan takip edilebilir. Fakat kadında birden fazla sayıda gebelik kaybı olması, genetik araştırma planının olması ya da vücudun kendi bunu atamıyorsa, kürtaj yapılması gündeme gelir. Düşük ya da kürtajla boş gebeliğin sonlandırılmasından yaklaşık 1-1,5 ay sonra kadında adet kanaması olur. Yeni bir gebelik planı için, kadının 1-3 defa düzenli adet kanaması geçirmesi tavsiye edilir. Bu sayede daha sağlıklı bir gebelik oluşturulabilir.

Boş gebelik tanısı nasıl konur?
Boş gebelikte da beta Hcg değerlerinde yükselme olur. Çünkü plasenta implantasyon sonrasında bu hormonu ürettiğinden, hCG değerleri artmaya devam eder. Embriyo olmasa bile, plasenta büyümesini sürdürür. Boş gebelik tanısında ultrason tetkiki yapılmalıdır. Tetkik sırasında gebelik kesesinde embriyo izlenmediğinde, boş gebelik tespiti yapılır.

Boş gebelik tedavisi nasıl olur?
Rahim ağzının genişletilerek gebelik ürünü olanların rahim dışına alınması yani dilatasyon ile kürtaj yapılmasıyla boş gebelik sona erdirilir. Bu yolla alınan materyaller laboratuvarda incelemeye alınır.

Bunun dışında misoprostol gibi ilaçlarla abort yapılabilir. Bu şekilde ilaçla müdahale edilirse, daha fazla kanama olabilir. Aynı zamanda bu işlem birkaç gün sürebilir.

Bu tedaviler kadın açısından ağrılı olabilir. Bu nedenle uygun ağrı kesici ilaçlarla ağrı kontrol altına alınabilir. Boş gebelik için kürtaj yapılan kadınlarda 1-2 hafta içinde yeniden yumurtlama olur. Kadının adet kanaması yaklaşık 1 ay sonra olur. Bundan sonraki adet kanamasından itibaren kadının yeniden gebe kalmasında sakınca bulunmamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.