Cinsel İsteksizlik Belirtileri Nelerdir?

Cinsel İsteksizlik Nedenleri Nelerdir?

Cinsel isteksizlik, psikolojik ve fiziksel nedenlere bağlı olarak görülür. Sosyal değişimlerden kaynaklanması da muhtemeldir. İşten çıkarılmak, doğum, sevilen birinin vefat etmesi gibi değişimler cinsel isteksizliğe yol açabilir. Bu gibi durumlardan kaynaklı isteksizlik genellikle geçicidir. Psikolojik ve fiziksel nedenlere bağlı cinsel isteksizlik ise doğru tedavi uygulanana kadar devam eder.

Cinsel İsteksizlik Belirtileri Nelerdir?

Cinsel isteksizlik, birlikteliğe dair arzu duymama ile kendini belli eder. Kadınlarda cinsel isteksizlik erkeklere oranla çok daha fazla görülür. Kadınların yaklaşık %33’ünde, erkeklerin ise %14’ünde cinsel isteksizlik söz konusudur. Menopoz ve gebelik gibi durumlar ile yaşın ilerlemesi, kadınlarda bu durumun görülme nedenleri arasındadır. Cinsel isteksizliğin dikkat çeken belirtileri ise şu şekildedir:

  • İlişkiden zevk alamamak
  • Motive olamamak
  • Cinsel arzuda azalma

Menopoz dönemindeki kadınların yaklaşık yarısında, cinselliğe duyulan arzuda düşüş görülür. Erkeklerde de cinsel isteksizlik yaşın ilerlemesiyle artar. Her iki cinsiyette de yaş ile isteksizlik arasında doğru orantı vardır. Bu nedenle yaş ilerledikçe belirtilerin görülme sıklığında da artış meydana gelebilir.

Cinsel İsteksizlik Nedenleri Nelerdir?

Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen cinsel isteksizlik; birlikteliği başlatmak için arzu duymama ve uyaranlara karşı tepki vermeme şeklinde kendini gösterir. Cinsel isteksizliğin nedenleri arasında;

  • Korku
  • Utanma
  • İlişki sırasında ağrı veya acı hissetme
  • Penetrasyonu gerçekleştirememe
  • Partner ile uyumsuzluk
  • Erkekte erken veya geç boşalma sorunu
  • Sertleşme güçlüğü

gibi sorunlar sıralanabilir. Cinsel isteksizlik, psikolojik ve fiziksel nedenlere bağlı olarak görülür. Sosyal değişimlerden kaynaklanması da muhtemeldir. İşten çıkarılmak, doğum, sevilen birinin vefat etmesi gibi değişimler cinsel isteksizliğe yol açabilir. Bu gibi durumlardan kaynaklı isteksizlik genellikle geçicidir. Psikolojik ve fiziksel nedenlere bağlı cinsel isteksizlik ise doğru tedavi uygulanana kadar devam eder.

Cinsel İsteksizlik Tedavisi Nedir?

Cinsel isteksizliğin tedavi edilebilmesi altta yatan sebebin bulunmasına bağlıdır. Bu doğrultuda, tedavinin ilk aşamasında hekim tarafından kişinin öyküsü dinlenir. Tedavi; kadınlarda jinekolojik muayene, erkeklerde ise ürolojik değerlendirme ile devam eder. Cinsel isteksizlik; diyabet, prostat, kalp veya nörolojik hastalıklar gibi metabolik sorunlardan kaynaklanıyorsa öncelikle bu rahatsızlıklar ile ilgili bir tedavi gerçekleştirilir. Psikolojik nedenlerin varlığında ise tedavi; cinsel terapi, fiziksel egzersizler ve duygu durumunu destekleyici yöntemler eşliğinde ilaç kullanımına gerek kalmadan gerçekleştirilebilir. Bu süreçte partnerlerin birbirine destek olması çok önemlidir.

Fiziksel nedenler çözümlenmediği sürece psikolojik tedavi etkili olmaz. Bu nedenle öncelikle fiziki muayene yapılır. Bu süreçte damarlardaki yağ ile kandaki şekeri düzeyi incelenir. Prolaktin ve testosteron hormonlarının seviyesine de bakılır. Sonuçlara göre uygun bir tedavi yöntemi belirlenir. 

Online doktor görüşmesi hizmeti sunan GeminiLab, üreme sağlığınız konusunda uzman kişilerden yardım almanızı sağlar. Bu noktada hem sizin hem de partnerinizin sorularını yanıtlar. Evde uygulanabilen spermiogram testi ile üreme sağlığı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişilere de destek olur. Bu sayede olası hastalıkların tanısının konulması ve tedavinin başlatılması da kolaylaşır.

Cinsel İsteksizlik Teşhisi Nasıl Konur?

Cinsel isteksizlik nedeniyle uzun süre birliktelik yaşamayan çiftlerin ilişkilerinde ciddi sorunlar meydana gelebilir. Çatışmalar, partnere duyulan öfke, kişinin kendini değersiz hissetmesi gibi nedenler de isteksizliği arttırabilir. Cinsel isteksizlik, her bireyin hayatının farklı dönemlerinde karşılaşabileceği normal bir problemdir. Teşhis koyma aşamasında uzman bir hekimden yardım almak en doğru olandır.

Teşhiş için öncelikle cinsel isteksizliğin sebebi doğru bir şekilde tespit edilmelidir. Sonrasında cinsel isteksizliğin belirtileri ve nedenleri doğrultusunda destek alınabilir. Bu noktada üroloji/jinekoloji uzmanından destek alınabileceği gibi psikolog ile görüşmek de mümkündür. Bu süreçte eğer doktor tarafından gerekli olduğu dile getiriliyorsa partnerler tedaviye birlikte katılmalıdır. Böylece partnerlerin birbirleri ile olan ilişkileri daha net bir şekilde ortaya konur. Sonrasında gerekli görülürse fiziki muayene yapılabilir. Fiziki muayenede ikincil tip olarak ifade edilen sekonder cinsel isteksizlik nedenleriincelenir. Hormonal dengeler kontrol edilir ve teşhis konur. Ardından tedavi süreci başlatılır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.