Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nasıl Önlenir?

CYBH olarak da geçmekte olan cinsel yolla bulaşan hastalıklar, sıkça korunmasız ilişkide bulunma sonucu görülürler ve kişinin hayati tehlikede olmasına sebebiyet verebilirler. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel temas yoluyla bulaştığı ve cinsel partner sayısının artması sonucu görülme riskinin de arttığı bilinmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Bu hastalıklar cinsel temas sonucunda hastalık sahibi kişiden sağlıklı kişiye bulaşma yoluyla görülürler. Genellikle korunmasız ilişki sonucunda görüldüğü bilinen bu hastalıkların özellikle birden fazla partneri olan kişilerle cinsel temas halinde olan kişilerde görüldüğü bilinmektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara sebebiyet verdiği bilinen mikroorganizmaların birtakım yollarla taşınabildiği bilinmektedir. Kan, sperm ve vajinal sıvı aracılığıyla taşınan mikroorganizmalar cinsel temas yoluyla bulaşabilmektedirler. Cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip kişilerin bu hastalığı taşıdıklarının dış görünüş yoluyla belli olmadığı bilinmektedir. Bu nedenle cinsel temasta bulunacak partner seçiminde özellikle dikkatli olmanın önemli olduğu söylenebilmektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. HIV/AIDS
  2. Frengi (Sifiliz)
  3. Mikoplazma
  4. Bel soğukluğu
  5. Klamidya
  6. HPV (Genital siğil)
  7. Üroplazma
  8. Herpes Simpleks (Uçuk hastalığı)
  9. Hepatit B
  10. Hepatit C

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Kimlerde Görülür?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar cinsel temasta bulunan tüm bireylerde görülebilmektedir. Bunun yanı sıra bazı bireylerde bu hastalığın görülme riskinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu hastalıkların görülme riskinin bulunduğu kişiler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Korunmasız cinsel ilişkide bulunan kişiler
  2. Cinsel yolla bulaşmış olan herhangi bir hastalığı daha öncesinde geçirmiş ve iyileşme sürecini tamamlamış kişiler (Organizma benzerliğinden ötürü bir cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip olan kişide başka bir cinsel yolla bulaşan hastalık görülme ihtimalinin fazla olduğu bilinmektedir.)
  3. Cinsel partnerinin cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip olduğu kişiler
  4. Uyuşturucu madde kullanan kişiler (Özellikle enjektör paylaşımında bulunan kişilerde  HIV/AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Frengi gibi hastalıkların görülebildiği bilinmektedir.)
  5. Birden fazla cinsel partnere sahip kişiler
  6. Genital bölgelerinde farklılıkların ve birtakım belirtilerin görüldüğü kişiler

Şüpheli bir cinsel birliktelik yaşayan kişilere, herhangi bir belirti görülmediği takdirde dahi cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip olup olmadıklarından emin olmak için birtakım testleri yaptırmaları tavsiye edilmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar cinsel temasta bulunan her bireyde görülme ihtimali olan hastalıklar olarak bilinmektedirler. Fakat bu görülme ihtimali birtakım unsurlara göre değişiklik göstermektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için özellikle kişinin şüpheli cinsel ilişkiden kaçınması gerekmektedir. Güvenli cinsel ilişki için kişinin partnerinin cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalığa sahip olup olmadığını bilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için kişilere uzun dönemli ve tek eşli cinsel ilişkide bulunmaları tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra cinsel ilişki esnasında prezervatif yoluyla korunmanın cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşma riskini azaltmada etkili olduğu bilinmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nasıl Anlaşılır?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara sahip olan kişilerde birtakım belirtilerin görülmesi mümkündür. Özellikle bu belirtilerin görüldüğü kişilere cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalığa sahip olup olmadığını öğrenmeleri için tarama testlerinin uygulanması gerekir. Bu hastalıklara sahip olan kişilerin dışarıdan oldukça sağlıklı görünmeleri mümkündür ve bu nedenle hastalığın olup olmadığını anlamak oldukça zordur. Hastalığın belirtileri özellikle üreme organlarında meydana gelmektedir. Bu nedenle özellikle üreme organlarında meydana gelen değişiklikler dikkate alınmalıdır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nasıl Teşhis Edilir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Özellikle oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi ve bulaşma riskinin azaltılması açısından erken teşhisin oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtilerinden bir veya birkaçına sahip olan kişiler ile şüpheli bir birliktelik yaşayan kişilerin cinsel yolla bulaşan hastalıklara yönelik olan tarama testini gerçekleştirmesi tavsiye edilmektedir.

Anne adayının cinsel yolla bulaşan bir hastalığa sahip olduğu durumlarda, doğum esnasında bebekte enfeksiyon görülme riskinin bulunduğu bilinmektedir. Bu nedenle bebek sahibi olmayı düşünen kadınların cinsel yolla bulaşan bir hastalığa sahip olup olmadığını bilmeleri ve öğrenme amacıyla tarama testinin tam donanımlı bir merkezde gerçekleştirmeleri oldukça önemlidir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara sahip olma durumunda kişilerde birtakım ortak belirtilerin görülebildiği bilinmektedir. Bu belirtiler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Ateş
  2. Özellikle kas ve eklemlerde meydana gelen ağrı
  3. Deride dökülmelerin görülmesi
  4. Baş ağrısı
  5. İshal
  6. Vajinada kaşıntının meydana gelmesi
  7. Peniste akıntıların görülmesi
  8. İdrar esnasında ve sonrasında meydana gelen ağrı ve yanma hissi
  9. Genital bölgede siğillerin görülmesi
  10. Cinsel ilişki esnasında veya sonrasında görülen ağrı
  11. Adet dönemi haricinde kanamaların meydana gelmesi
  12. Testislerde şişmelerin ve ağrıların meydana gelmesi
  13. Vajina akıntısında anormalliklerin veya vajinada beklenmeyen kanamaların meydana gelmesi
  14. Mide bulantısı ve kusma

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Testi Nedir ve Nasıl Gerçekleştirilir?

Şüpheli bir birliktelik yaşayan kişilerin yaptırması tavsiye edilen cinsel yolla bulaşan hastalık testi erken teşhisin gerçekleştirilmesi açısından oldukça önemlidir. Cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip kişilerde görülen belirtiler diğer hastalık belirtileriyle ciddi oranda benzerlikler taşımaktadır. Bu nedenle hastalığın kesin olarak teşhis edilmesi için mutlaka tarama testinin tam donanımlı bir merkezde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hangi Durumlarda Bulaşmaz?

Toplumda cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile ilgili birtakım yanlış kanılar bulunmaktadır. Bu kanılar özellikle hastalığın hangi yollarla bulaştığı ile ilgili olmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar başlıca şu durumlarda bulaşmamaktadır;

  1. Günlük temas ve iletişim halinde
  2. Cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip kişilerde aynı ortamda bulunma yoluyla
  3. Hastalığa sahip kişinin kıyafetlerini giyme yoluyla
  4. Hastalığa sahip kişi ile yemek yenilen araçların paylaşılmasıyla
  5. El sıkışma ve dokunmayla
  6. Böcek ve sinek ısırmasıyla
  7. Aynı havuz ve denize girmeyle
  8. Öpüşme ile.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Cinsel yolla bulaşan birçok hastalık bulunmaktadır. Belirtilerin meydana gelmesi sonucunda öncelikle kişiye tarama testinin uygulanması gerekmektedir. Tarama testi sonrasında kişinin hangi hastalığa sahip olduğu detaylı muayeneler aracılığıyla tespit edilir. Bu noktadan sonra hastalığa uygun tedavi yöntemi belirlenir. Hastalığa uygun tedavi yöntemi belirlenirken hastanın durumunun da dikkate alınması ve hastalığın hangi seviye olduğunun belirlenmesi oldukça önemlidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.