Çocuklar İçin Mutfak Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Çocuklar İçin Mutfak Güvenliği

Mutfak içerisinde barındırdığı eşyalardan dolayı çocuklar için bir hayli zorlu ve tehlikeli yer olmaktadır. Bıçaklardan çatallara, büyük tencerelerden ocaklara ya da küçük ev aletlerine kadar mutfakta bir hayli çocuklar için zararlı ürünler bulunur. Evlerde bulunan hiçbir oda mutfaklar kadar çocuklara zarar verici ve tehlikeli ürünleri barındırmamasından dolayı mutfaklar için güvenlik tam anlamı ile sağlanması gerekir.

Çocuklar İçin Mutfak Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Genel Güvenlik Önlemleri

Mutfaklarda çocukları korumak için gerekli güvenlik önlemleri alabilirsiniz. Bunlar;

  • Çocuklar dolapların kenarları gibi sivri olan yerlere kafalarını çarpabilir ve gözlerini incitebilirler. Bu yüzden sivri köşelere koruyucu ve tampon yapıda malzemeler takabilirsiniz.
  • Mutfakların dolaplarında ya da çekmecelerinde bulunan düğmeler ve kolları sabitleyin ve çıkmasına olanak olmayacak şekilde monte edin.
  • Elektrik prizleri gibi yapıları çocuk korumalı olan prizler ile güvenlik fişleriyle birleştirerek kullanın.
  • Yerler fayans dahi olsa oraların kaymaz şekilde olmasını sağlayın. Güvenlik açısından rahat olması için Non-Kilit yapıda olan halıları tercih edin. Yerlere dökülen çorba ya da meşrubat gibi sıvı ola şeyleri anında silin.
  • Çocukların erişmesinin zararlı olacağı ve onlara zarar verecek yapıda malzemeleri içeren dolapları güvenlik mandalları kullanarak koruma altına alın.
  • Küçük çocuklar için zararlı yapıda olan baharatlar bulunabilir. Bundan dolayı baharatları çocukların ulaşamayacak kadar yüksek olan yerlerde muhafaza edin.
  • Çöp kutuları çocuklar için mikrop yuvası olmaktadır. Bundan dolayı çöpleri atmadan önce farklı poşetlere koyun ve öyle atın. Ayrıca çöp kutularını kapalı kapıların olduğu dolapların içinde muhafaza edin.
  • Eğer evlerinizde alkol ve bu tarz ürünler varsa bunları çocukların göremeyecek kadar uzak olan yerlerde muhafaza edin. Aksi halde çocuklarınıza ciddi anlamda zararlar verebilir.

Mutfaklarda Soba, Fırın Ve Ocak Önlemi

Mutfaklarda en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de soba, fırın ve ocak olmaktadır. Bunların önlemleri için de oldukça dikkatli olmakta fayda var. Aksi halde çocuklar sadece kendilerini değil, başka yapıların yanmasına da neden olarak hem evlere hem de kendilerine zarar verebilirler.

  • Ocak, fırın ve soba mutfakların en büyük risk aletleridir. Bundan dolayı sorunsuz ve kaliteli bir şekilde çalıştığına emin olmak gerek. Bunlar eğer gazla çalışıyorsa gaz kaçağı olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Ürünlerde bulunan pilot ışıklarının da düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi önemli olmaktadır.
  • Evlerde mümkün olduğu sürece önlem açısından arka tarafta yer alan brülörleri kullanmayı tercih edin. Mutfaklarda meydana gelen kazaların büyük çoğunluğu ön kısımlarda bulunan brülörlerinden dolayı olmaktadır. Çocuklar tencerelerde bulunan kapakları açmaya çalışmaları ya da içlerine bakmaya çalışmaları çocukların üzerine yiyeceklerin dökülmesini ve onların yanmasına neden olabilir. Tencerelerin pot tutacaklarını da arka kısımlara doğru tutarsanız çocuklar için önemli bir önlem olacaktır.
  • Perdelerden mutfak bezlerine kadar mutfaklarda kullanılan tüm yanıcı malzemeleri sobalardan uzak tutun.
  • Tencere ve kenar kısımlarında bulunan kolların sağlam olması bir hayli önemli noktalardan bir tanesidir.
  • Çocuklarınızın sobalardan zarar görmemesi için sobalara koruyucu kullanmanız gerekir.
  • Her zaman sıcak yüzeyleri kontrol ederek bırakın. Bazı üniteler dış yanıklara neden olabilecek şekilde düzgün izode edilmemiş olabilir.
  • Bazı evlerde fırınlar bir odayı ısıtmak için kullanılır. Fakat fırını kullanmıyorsanız sürekli kapalı tutmayı tercih edin.
  • Çocuklar ayakta ve mutfakta olduğu zamanlarda fırın kapaklarını açmayın. Çocuklar fırın kapaklarının iç kısımlarına dokunarak yanabilirler.

Mutfaklarda Buzdolabı Ve Dondurucular

Mutfaklarda buzdolabı ve dondurucular çocuklar için büyük sorunların bulunduğu noktalardır.

  • Buzdolapları ve dondurucularda çocuklar için bulunan kilitlere kapı mandalı ya da toka ürünleri takın.
  • Buzdolapları üzerinde kullanılan mıknatısları çıkartın. Bu yapıda olan küçük eşyaları sıkı hale getirip, onları yutarak kendilerine zarar verebilirler. Bu yüzden çocukların en çok dikkatlerini çeken ürünler mıknatıslı ürünler olmaktadır..
  • Cam şişeler ve kavanozları çocukların alamayacak kadar yüksek olan yerlerde muhafaza edin.
  • Bulaşık makineleri içinde buluna bıçaklardan çatallara kadar her şey çocuklar için zarar verici özelliktedir. Çocukların dikkatini çeken ürünler olmasından dolayı makineler içinde uzun süre bıçak ya da diğer kesici aletleri bırakmayın.
  • Her şeyde daha iyi önlem almak için çocuklara özel olarak bulunan cihaz mandallarını kullanmayı ihmal etmeyin.

Mutfaklarda Küçük Ev Aletleri

Mutfaklarda küçük ev aletleri her ne kadar biri birinden farklı kolaylaştırıcılıkları ile bulunsa bile çocuklar için oldukça tehlikeli olmaktadır. Bundan dolayı küçük ev aletleri güvenlik açısından her şeyin sağlanması gerekiyor.

  • Ekmek kızartma makineleri, karıştırıcılar, kahve makineleri, yiyecek için gerekli işlemciler ve diğer küçük cihazlar mutfaklar en önemli ürünlerden bir tanesidir. Bunlar eğer o an kullanılmıyorsa cihazların fişlerini çekerek, çocuklardan uzak tutmak gerek.
  • Kordonların sarkmasını önleyin. Bu kordonlar çocuklara zarar verici ürünlerden olmasından dolayı kordonların sarkmasını önleyecek tedbirler alınmalıdır.
  • Ekmek kızartma makinesi içinde unblockajı yapmayın. Bunun için asla bıçak ve başka yapıda metal olan nesneleri kullanmayın. Bu durum kişileri elektrik çarpmasına neden olabilir. Elektrikli aletlerle sorun yaşamamak için içinde metal ürünlerden ziyade tahta olan ürünleri kullanmayı tercih edin.

Önlemlerle Tehlikeleri Ortadan Kaldırabilirsiniz!

Mutfaklarda gerekli önlemleri aldığınız zaman sorunları rahat bir şekilde ortadan kaldırabilirsiniz. Çünkü çocuklar için en tehlikeli olan ortamlardan biri mutfaktır. Güçlü yapıda olan temizleyicilerden, mobilya cilası ya da bulaşık makinesi sabunu gibi diğer birçok tehlikeli ürün bulunmaktadır. Bunları dolaplarda sakladığınız an en azından çocukları zehir içerikli ürünlerden korumuş olabilirsiniz. Çocuklara yasaklı olan ürünleri kilitleyin ve bunları görmesini imkansız hale getirin.

Lavabonun alt kısımlarında bulunan bazı ürünler yerini almaktadır. Bunları iyi bir şekilde korumak için her seferinde yerinde oturan çocuk kilitleri kullanarak muhafaza edin. Tehlikeli maddeler her zaman çocukların dikkatini çeker. Bundan dolayı asla yiyecek kaplarına ya da çocukların rahat bir şekilde ellerine alacak oldukları kaplar içine koymayın. Çünkü bu durum onların dikkatlerini çekebilir ve zehirli olan maddelerin tadına bakabilirler.

  • Bıçaklar, çatal ve makas gibi keskin aletler mutfakta yerini alır. Bundan dolayı bu tarz ürünleri güvenli mutfak eşyaları ve mandallı çekmecelerden ayrı tutarak saklayın. Bu tarz ürünleri ya çocukların ulaşamayacak oldukları yerlerde ya da kilitli olan dolaplar içinde saklayın.
  • Asla fırın kapısını açık bırakarak işlemlerinizi yapmayın. Bu sayede çocuklar iç kısımlarına değerek ellerini ya da bedenlerinden bir bölgeyi yakabilirler.
  • Tencereler ocak üzerine düzgün bir şekilde oturması yapılmalıdır. Sap kısımları arka tarafa bakmalıdır. Bu sayede çocuklar tencerelerin kapaklarını açamaz ve saplarından tutarak çekemezler.
  • Evlerde gazlı olacak kullanıyor olabilirsiniz. Eğer ocaklarınız gazlıysa asla kadranı sıkıca kapattığınızı kontrol etmeden bırakmayın. Çocukların ocağı açamayacak şekilde sıkı olması gerekli önlemlerin alınmasına katkı sağlamaktadır.
  • En kolay işlemlerden biri biberonları mikrodalga içinde ısıtmak olmaktadır. Fakat bunu yapmayın. Mikrodalgalar ısıyı düzensiz bir şekilde yayar. Bundan dolayı sıvılar düzgün bir şekilde ısınmaz. Bazı anlarda aşırı ısındıkları için patlayabilir ya da bebeklere sıcak gelerek onların ağızlarının yanmasına neden olabilir.
  • Çocukların mutfaklara her zaman bir ilgisi olmuştur. Bundan dolayı yangın gibi durumlara engel olmak için mutfak söndürücüleri her zaman mutfaklarda muhafaza edin.
  • Zehir kontrol merkezleri tarafından konsantre yapıda olan çamaşır ve bulaşık deterjanlarının paketlerinin zehirlenmeler üzerinde daha etkin olduğu belirtilmiştir. İç kısımlarında minimum düzeyle kalmış olsa bile solunum veya göz tahrişlerine neden olabilir. Bundan dolayı çamaşır paketleri çocukların ulaşamayacak olduğu yerlerde saklanması gerekir.

Bunun gibi noktalara dikkat edilerek tüm işlemler yapılırda mutfak içinde karşılaşılması mümkün olan durumlar ortadan kaldırılmış olur. Böylece ne çocuklar bir zarar görür ne de evlere en ufak zarar vermesine olanak olur. Evin en çok tehlikeleri içerisinde barındıran mutfaklardan çocukları uzak tutarak, her anlamda güvenlik önlemlerini alarak zarar görülmesine engel olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.