Deri Altı Çubukları Nedir? Nasıl Kullanılır?

Deri altı çubukları herkes tarafından kullanılabilir mi?

Gebelikten korunma amacıyla deri altı çubuklarını kullanmak isteyenler bu konuda bir doktora danışmalıdır. Yapılan bir değerlendirmenin ardından bu yöntem kullanılabilir. Menopoza girmeyen her yaştan kadın için uygun olan deri altı çubukları bazı özel durumlar dışında kadınlarda kullanılabilir. Bunlar arasında geçmişinde meme kanseri öyküsü olanlar, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı olanlar, nedeni bilinmeyen vajinal kanamaları olanlar sayılabilir.

Deri Altı Çubukları Nedir? Nasıl Kullanılır?

Deri altı çubuğu denilen implant uzmanlar tarafından üst kol deri altına yerleştirilen uzunluğu 4,5 cm, genişliği 0,2 cm olan gebelikten korunmaya yardımcı olan bir çubuktur. Bunun deri altına yerleştirilmesinden sonra koruyucu etkisi 3 yıl boyunca devam eder. Deri altı çubuklarını yerleştirilmesi de kolay olur. Koruyucu etkileri yumurtalıklardan yumurta hücresinin gelişmesini ve atılmasını önlemekle, rahim ağzındaki mukusun koyulaşmasını sağlayarak spermlerin girişine engel olmakla ve rahim içi dokusunun incelmesini sağlayarak gebelik ürününün yerleşimine engel olmasıyla görülür.

Deri altı çubukları nedir, nasıl kullanılır?
Gebelikten korunma yöntemi olan deri altı çubukları uygun görülen kadınların sol üst koluna yerleştirilebilir. Deri altına yerleştirilen bu çubuklar başka bir yönteme gerek kalmadan 3 yıl süreyle kadının gebelikten korunmasını sağlar. Doğum kontrol yöntemi olarak deri altı çubuğu tercih edilecekse, bir uzmandan destek alınmalıdır.

Deri altı çubukları gebelikten nasıl korur?
Bu yöntemin gebelikten koruma etkisi daha çok kadının yumurtlamasına engel olmasından kaynaklanır. Üst kol deri altına yerleştirilen çubuklar yumurta hücresinin yumurtalıklarda gelişmesine engel olur. Bu yüzden yumurtalıklardan atılamazlar. Bunun dışında çubukların koruma etkisi rahim ağzı sıvısının yoğunlaşmasını sağlaması spermlerin rahme kadar gitmesine engel olur. Buda gebeliğin önlenmesinde önemli bir aşamadır. Herhangi bir sebeple gebelik ürünü oluşsa bile, bunun rahme yerleşmesini de engel olur. Rahim içi dokusunun kalınlaşmasını önlediği için, embriyo rahimde tutunamaz.

Deri altı çubuklarının avantajları nedir?
Günümüzde doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan diğer yöntemlerle kıyaslandığında, deri altı çubukları oldukça etkilidir. Bir kadının menopoza girene kadar bu çubukları güvenle kullanması mümkündür. Ayrıca östrojen içeren diğer yöntemler gibi yan etkileri yoktur. Emzirme döneminde bile anne sütünün kalitesi ve tadı üzerine olumsuz etkileri bulunmadığı için, güvenle kullanılabilir. Deri altı çubukları takıldığı andan itibaren 3 yıllık etkin bir koruma sağlar. Çıkarıldığı zamanda 3 ay kadar sürede kadının üreme fonksiyonları eski haline döner. Bu yüzden uzmanlar doğum kontrol yöntemi olarak bu çubukları avantajlı kabul eder.

Deri altı çubukları dezavantajları nedir?
3 yıl gibi bir süreyle gebelikten etkin bir şekilde korunmayı sağlayan deri altı çubukları, kadında adet dönemi düzensizliklerinin olmasına, aksaklıklara neden olabilir. Bu çubukların yerleştirilmesi kolay olsa da, yapılan işlemin küçük bir cerrahi uygulama olduğu da dikkate alınmalıdır. Bunun alanında uzman kişilerce yapılması önerilir. Hatalı bir işlemde enfeksiyon ve iltihaplanma gibi sorunlar yaşanabilir, nadiren çubukların dışarıdan fark edilir şekilde olması da mümkündür. Bunlar deri altı çubuklarının dezavantajı olarak görülür.

Deri altı çubukları kimler için uygundur?
Bu doğum kontrol yöntemi başka yöntemleri kullanan ancak sıkça unutkanlık gibi sorunlar yaşayanlara uygundur. Örneğin doğum kontrol hapı kullanan kadınların hapı içmeyi unutması gebelik açısından risk olabilir. Ayrıca uzun süreli etkin bir korunma isteyenler içinde deri altı çubukları uygundur. Bu yöntem menopoza girmeyen her kadına uygulanabilir. İçeriğinde östrojen olduğu için başka yöntemleri kullanamayan, emzirme döneminde olup 6 haftayı geçenler için bu korunma yöntemi uygundur. Deri altı çubukları uzmanlar tarafından yeterince çocuk sahibi olmuş, yakında bir çocuk istemeyen kadınlara her zaman önerilir.

Deri altı çubukları kimler için uygun değildir?
Bu korunma yöntemi meme kanseri geçirenlere, kalp hastalığı olanlara, epilepsi, tüberküloz, yüksek tansiyon hastalarına tavsiye edilmemektedir. Nedensiz vajinal kanamaları olanlara, ilk 6 haftanın içindeki emziren kadınlara da önerilmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.