Doğum Gebelikte Kaçıncı Haftada Olur?

Yumurtanın döllenerek embriyoyu oluşturması ve en nihayetinde gebelikle beraber bir bebek beklenmesi sürecinde, doğumun hangi haftada gerçekleşeceği merak edilir.

Sağlıklı ve normal bir doğum için genel anlamda bir tarih vermek gerekirse, söz konusu zamanın 37 ila 40. haftalar arasına denk gelmesi söylenebilir. Bu tarihten önce yapılan doğumlar erken olarak nitelenir.

Çiftlerin hayatında önemli bir dönüm noktası olan hamilelik süreci, sonucunda bir bebeğin dünyaya gelmesi ile yerini anneliğe bırakır. Bu harika ve hatta olağanüstü duygular ise anne ve babalarda farklı etkiler yaratır. Yeni bir bebeğe sahip olmak düşüncesi mutlu olmak için oldukça yeterlidir. Elbette ki bu süreç içinde sağlıklı bir doğumun ne zaman gerçekleşeceği, normal olarak hangi haftalar doğumun olacağı gibi sorular akla gelir.

Hamilelik Süreci Nasıl Başlar?
Cinsel ilişki sırasında sperm hücresi rahme doğru ilerler. Daha sonra ise bu hücreler yumurta hücresi ile buluşur. Bu buluşmaya döllenme denir. Yani erkekten gelen sperm hücresi, kadında var olan yumurta hücresini dölleyerek yeni bir süreç başlatılır. Bu noktada döllenen yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi görülür. Ardından yumurta bölünerek çoğalır ve en nihayetinde de embriyo oluşur. Aşağı yukarı 5 gün gibi kısa bir zaman içinde döllenen yumurta rahmin içine gelir ve burada tutunur. Ardından yaşanan bölünme ve çoğalmalar ile gebelik süreci hız kazanır. Elbette ki her anne adayı ne zaman doğum yapacağını bilmek ister.

Haftalar Neye Göre Hesaplanır?
Ancak anne adaylarının hamilelik süreçleri ve zaman hesaplamaları ilk referans günü olarak son adet döneminin ilk gününü alır. Bunun sebebi ise hamile kalınan günün tespitinin zor olmasıdır. Söz konusu günden itibaren hafta sayımları ve zaman kontrolleri gerçekleştirilir.

Normal Bir Gebelik Dönemi Nasıl İlerler?
Son adet tarihinin ilk gününden itibaren sayılan 40 hafta, normal bir gebelik sürecini verir. Toplam olarak 9 ay 10 gün olarak bilinen ya da 280 gün olarak ifade edilen söz konusu süreç, her şart normal olduğu takdirde 40 hafta olarak şekillenir. Ancak doğum için 40 haftanın beklenmesi gerekmez. Bebeğini ne zaman doğuracağını merak eden anne adayları, 37. haftadan itibaren hazırlıklı olmalıdır.

Doğum Ne Zaman Gerçekleşir?

Normal doğumlar 37. hafta ile 40. hafta arasında herhangi bir gün gerçekleşir. Ancak bu genel geçer bir kuraldan ziyade, alışılagelen bir tarihi verir. Eğer bebek 37. haftadan daha önce doğarsa “erken doğum” olarak bu doğuma isim verilir. Olur da bebek 40. haftadan sonra doğarsa, buna da “geç doğum” adı verilir. Her ne kadar her zaman için geç doğum olarak dünyaya gelecek olan bebeklerin sağlık sorunu söz konusu olmasa bile, bu haftadan itibaren anne adayları doktor gözetiminde tutulmalıdır.

Bebeğin erken doğum ya da geç doğum olması, doğrudan bir sağlık sorununu işaret etmeyebilir. Anne adayları bu konuda panik ve evham yapmamalılardır.

Doğum 40. Haftayı Geçerse Ne Olur?
Normal süre içinde doğum yapmayan anneler geç doğum sürecinde uzman doktorlar tarafından gözetim altında tutulurken, 41. haftaya gelinmesine rağmen herhangi bir gelişme yaşanmamışsa, anne adayına suni sancı verilebilir. Böylece dışarıdan etkili bir şekilde anne rahmi kasılmaya başlar. Böylece doğum gerçekleştirilmeye çalışılır. Çünkü 41. haftadan doğum olmamaya devam ederse itibaren anne ve bebek zarar görebilir.

Sezaryen Doğumlarda Uygun Zaman Aralığı
Anne adayları her zaman için normal doğum yapmak durumunda değildirler. Sadece keyfi olarak değil, aynı zamanda bebeğin ana rahminde ters şekilde durması, annenin sağlık açısından sorun yaşayacak bir konumda bulunması gibi nedenler de sezaryen doğum yöntemi için geçerli nedenlerdir. Sezaryen tercihinde bulunan anne adayları hangi haftada doğum yapacaklarını önceden bilmek isterler. Genel anlamda sezaryen doğumlar için 39. hafta doğum haftası olarak öne çıkarılabilir.

Eğer anne adayının kanamaları olur, hatta bu kanamalar oldukça artar ve büyük riskler baş gösterirse, bu tarz durumlarda da sezaryen yöntemi devreye alınabilir. Tıp biliminin ilerlemesi ile beraber artık 28. haftadan itibaren doğan bebeklerin hayata tutunması daha çok görülmekte, erken doğumun zorunlu olduğu bu tip durumlarda daha iyi sonuçlar alınabilmektedir.

3 yorum

  • Meltem B. dedi ki:

    Eşimle beraber çocuk sahibi olmak istiyoruz ve bunun için gerekli bütün bilgileri hemen hemen okuduk.Belli bi süre geçmesine rağmen henüz olumlu bir sonuca ulaşamadık malesef.Sizin yazınızı okuyuncada herşeyin yolunda olduğunu ama biraz zaman gerektiğini düşünüyorum.Açelya hanım bu konuda paylaşımlarınız gerçekten çok kaliteli.Anne ve anne adaylarının idolu olabilirsiniz ))

  • Kardelen F. dedi ki:

    Normal bir gebelik 40 hafta olarak hesaplanir buda 9 ay 10 dur. Normal surecte 40. Haftada dogum beklenirken bazi nedenlerden dolayi 37.haftadan sonrada dogumun gerceklesme olasiligi vardir. 37. Haftadan once olan dogum erken dogum olarak bilinir. Erken dogumunda tehlikeli yonleri oldugu gibi gec doğumda anne ve bebek acisindan tehlike arz eder. Hamileligin basladigi haftayi ve hamileligin sonlanacagi haftayi anne ve hekim iyi takip etmelidir.

  • sabahat b. dedi ki:

    Ben normalden 2 ay daha önce doğum yaptım çocuğum 7 aylık iken dünyaya geldi.Doktorlar çocuğunuzda sağlık problemi yok dediler ama ben yine bir anne olarak endişeleniyorum.Bebeklerin en az kaç aylıkken doğması lazım.Erken doğum beraberinde ciddi sağlık sorunları getirir mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.