Doğum İzni ve Süt İzni

Doğum İzni Nedir?

Doğum izni ülkemizde devlet tarafından çalışan ve yeni doğmuş olan bayanlara meslek ile ilgili olarak verilmekte olan izindir. Yasal olan bu süreç içerisinde anne adayları ücretini alarak yeni doğmuş bebekleri için gerekli olan zamanı ayırabilir

Doğum İzni ve Süt İzni

Süt İzni ve Doğum İzni Farklı Mıdır?

Süt ve doğum izni birbirinden tamamen farklı kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğum izni genel olarak gerekli olan ameliyatların yapılması için çalışmakta olan bayanlara verilen izindir. Bu süreçte izin yaklaşık olarak 7 ile 10 gün arasında değişiklik gösterecektir. Süt izni ise bebek dünyaya geldikten sonra başlar ve bebeğinizin beslenmesi için süt vermeniz gereken zamanların tümünü kapsamaya devam eder. Devlet tarafından verilmekte olan bu destekler sayesinde siz de ücretinizden mahrum kalmadan süt ve doğum izni yapabilirsiniz. Tabii ki bahsetmiş olduğumuz bu ücretinizi alabilme durumundan faydalanmak için devlet bünyesine çalışıyor olmanız gerekmektedir. Ülkemizde özel alanlarda çalışmakta olan bayanların büyük bir bölümü doğum ve süt izni yaparken ne yazık ki maaş alamadıkları için ekonomik olarak ciddi anlamda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Fakat bunun yanında devlet bünyesinde çalışmakta olan kişiler için endişe edilecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Doğum ve süt izniniz yasal olarak devam ettiği sürece hem maaşını alabilir hem de bebeğiniz ile ilgilenmek için yeteri kadar vakit bulabilirsiniz. Bu uygulamalar sayesinde özellikle son yıllarda annelerinin bu konuda mağdur olması büyük oranda engellenmiş oldu.

İzinlerden Faydalanmak İçin Gerekli Şartlar

Eğer maaşınızı alırken doğum ve süt izninden faydalanmak istiyorsanız sahip olmanız gereken bazı hakları bulunmaktadır. Gerekli olan resmi belgelerin bulundurmanız halinde bahsetmiş olduğunuz bu avantajlardan kolay bir şekilde faydalanabilirsiniz. Eğer doğum yaptıktan sonra süt ve doğum izni almayı düşünüyorsanız öncelikle devlet bünyesinde kayıtlı bir sigortanızın bulunması gerekmektedir. Eğer bugüne kadar sigorta primlerinizi düzenli bir şekilde gerçekleştirdiyseniz ve uzun zamandan beri sigortanız devam ediyorsa devlet tarafından verilmekte olan tüm desteklerden kolay bir şekilde yararlanmaya başlayabilirsiniz. Bunun yanında ülkemizde herhangi bir sigorta kapsamında yer almayan ve kaçak yollarla çalışmaya devam eden kişiler de bulunmaktadır. Ne yazık ki yasal olmayan yollarla çalışmakta olan kişiler için doğum izninin verilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Eğer devlet tarafından sigortaya sahipseniz, emzirme izni konusunda günlük yaklaşık olarak bir buçuk saat hakkınız bulunmaktadır. Bu süre içerisinde tekrar çalışmaya dönmezseniz resmi olarak bazı problemler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer siz de sorunsuz bir şekilde izinlerinizi değerlendirmek istiyorsanız bahsetmiş olduğumuz bu bir buçuk saat içerisinde tüm işlerini halletmeniz gerekiyor. Özellikle büyükşehirlerde yaşamakta olan kişiler için bir buçuk saat oldukça daha bir sürü olduğu için çeşitli çözüm yöntemleri başvurmak gerekebilir.

Emzirme İzninin 1.5 Saat Olması ve Ulaşım Sorunu

Ülkemizde bebekleri emzirmek için annelere tanınmış olan izin süresi günlük bir buçuk saat civarındadır. Büyükşehirlerde yaşamakta olan kişiler için bahsetmiş olduğumuz bu süre oldukça yetersiz olduğu için zaman zaman problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirlerde eğer eviniz işyerinize biraz olsun uzak ise sadece evinize gitmek bile iki saat sürebilir. Peki böyle bir durumda ne yapmak gerekiyor? Tabii ki bebeğinizin yeni dünyaya geldiği zamanlarda sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmesine özen göstermek gerekiyor. Aksi takdirde özellikle küçük yaşlarda ortaya çıkan ve beslenmeye bağlı olarak gelişim gösteren hastalıklar ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu konuda yardımınıza süt çıkartmaya yarayan sağlık ürünleri yetişiyor. Herhangi bir eczaneyi ziyaret ederek siz de bu ürünlerden satın alabilir ve daha sonra göğüslerden gelen sütleri bu ürünlerin içerisinde depolayabilirsiniz. Bahsetmiş olduğumuz bu medikal ürünler oldukça sağlıklı koşullarda üretilip insanların kullanımına sunulduğu için hijyen konusunda herhangi bir şekilde endişe etmenize gerek olmayacaktır. Sabah evden çıkarken bakıcınıza veya bebeğinize bakan aile büyüğüne saha önceden sağlamış olduğunuz sütü bırakarak akşama kadar taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Bahsetmiş olduğumuz bu çözüm sayesinde hem bebeğinizi biraz dolaylı yoldan olsa da beslenmiş olacak hem de günlük bir buçuk saat emzirme hakkını saklı duracaktır. Tabii ki bu yöntemi kullanmak için eve ulaşamama gibi bir durumun uzun olması gerekmektedir. Aksi takdirde bebeğinize direkt olarak göğüsten süt vermek çok daha sağlıklı olacaktır.

Doğum İzni Süresi Ne Kadardır?

Devlet kurumları bünyesinde çalışmakta olan bayanlar için belirlenmiş olan resmi izin 8 hafta doğumdan önce ve 8 hafta doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta boyunca geçerlidir. Doğumdan önceki izin bölümünü eğer anne kendi isteği ile kullanmak istemezse bahsetmiş olduğumuz bu süre doğum yaptıktan sonra kullanabilir. Tabii ki bu işlemleri gerçekleştirmek için devlete bazı resmi belgeleri sunmak gerekiyor. Bu belgelerin hangileri olduğu hakkında detaylı bir şekilde bilgi almak istiyorsanız çalışmış olduğunuz kurum size bu konuda yardımcı olacaktır. İzinlerin kullanılabilmesi için geçerli olan belgeler, kurumlardan kurumlara değişiklik gösterdiği için net bir bilgi vermek doğru olmaz. Doğum yaptıktan sonra izin süreniz eğer ikiz veya üçüz bebeğiniz olduysa iki hafta kadar daha uzun tutulmaktadır. İkiz veya üçüz doğumlarda bahsetmiş olduğumuz bu iki hafta süre boyunca izne ayrılabilir ve aynı zamanda hakkınız olan maaşı almaya da devam edebilirsiniz. Böylece daha çok fazla çocuklarınıza zaman geçirebilir ve aynı zamanda maddi olarak da devletten destek alabilirsiniz. Bahsetmiş olduğumuz kurallarının uygulanabilmesi için ikiz bebeklerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmiş olması gerekmektedir. Çoklu doğumlardaki izin sürelerinin değişikliği hakkında bilgi edinmek istiyorsanız yine çalışma yeriniz size bu konuda en doğru bilgiyi verecektir.

 Doğum İzni Nasıl Alınır?

Doğum izninden faydalanmak istiyorsanız uygulamanız gereken ilk aşama doktora gidip hamile olduğunuza dair bir belge almak olacaktır. Doktorlar tarafından verilmiş olan bu belgeyi işyerinizdeki muhasebe veya insan kaynakları bölümüne teslim ederek izin konusundaki gerekli olan işlemleri kısa süre içerisinde başlatabilirsiniz. Ülkemizde prosedürlerin işleyiş süresi birbirinden farklı olduğu için mümkün olduğu kadar erken zamanda bahsetmiş olduğumuz belgeyi temin etmenizi ve işyerinize sunmanızı tavsiye ediyoruz. Daha sonra iş yeriniz tarafından alınmış olan bu belge SGK’nın ilgili kuruluşlara gönderilecek ve hakkınızda izin çıkması için talepte bulunulacaktır. Gerekli olan işlemleri tamamlandıktan sonra SGK kurumu tarafından hakkınızda izin belgesi çıkartılacak ve size teslim edilmiş olan bu belgeyi istediğiniz zaman kullanabileceksiniz. Daha önceden resmi bir belge almanıza rağmen eğer doğum sırasında ikiz veya üçüz bebek sahibi olduysanız, daha önceden sunmuş olduğunuz belgelerin düzenlenmesi gerekebilir. Doğum yaptıktan sonra bu belgeleri şahsen düzeltme izniniz olmadığı için yakınınız bu belgelere müdahale ederek izin sürenizi belirli bir miktarda uzatmayı başarabilir. Doğum sırasında bebeğin ölü doğması veya aynı şekilde anneye herhangi bir zarar gelme durumunda ise doğum izin sureleri ciddi anlamda değişiklik gösterecektir. Bahsetmiş olduğumuz bu olumsuz durumlar ile karşılaşacak olursanız prosedürlerin çok daha farklı işlediğini bilmenizi isteriz. Kısaca ölü doğan bebekler ile ilgili olarak işlenmekte olan prosedürleri de bir göz atalım.

Ölü Doğumlar ve İzin Süresi

Sıradan bir doğum izni aldıktan sonra eğer doğum yaparken bebek ölü olarak dünyaya gelirse uygulanmakta olan prosedür bir miktar farklılık göstermeye başlar. Bahsetmiş olduğumuz bu durum karşısında annelerin psikolojik olarak destek alması gerekebileceği için doğum süresi bir miktar uzatılır. 8 haftalık verilmiş olan izin süresi duruma bağlı olarak 10 ile 12 hafta boyunca uzatılabilir. Bu süre boyunca psikolojik olarak destek aldığınız için maaşınız düzenli bir şekilde ödenmeye devam edilir. Devlet tarafından ölü doğan bebekler ile ilgili işlem prosedürü kısaca bu şekilde uygulanmaktadır. Aynı şekilde eğer doğum sırasında anneye herhangi bir şekilde zarar gelecek olursa annenin hakkı olan doğum izinleri baba tarafından kullanılabilir. Bahsetmiş olduğumuz bu durumun geçerli olabilmesi için babaların da devlet kurumuna bağlı olan bir yerde çalışıyor olması ve düzenli olarak sigorta primlerini yatıyor olması gerekir.

Doğum Sonrası Maaşsız İzin

Doğum yaptıktan sonra 8 hafta bittiği zaman tekrar mesleğinize başlamanız gerekmektedir. Eğer bu süre içerisinde bebeğiniz ile vakit geçirmek ve onunla ilgilenmek istiyorsanız izin sürenizi uzatabilirsiniz. Fakat bahsetmiş olduğumuz bu uzatma işlemlerini yaparken devlet tarafından verilmekte olan maaş kesintiye uğrayacaktır. Eğer isterseniz mesleğinizi kaybetmeden 8 hafta daha maaş almadan izin kullanma şansına sahipsiniz. Bu süre içerisinde bebeğinizin ilk anlarını onunla beraber geçirebilir ve böylece çok daha sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olabilirsiniz. Bahsetmiş olduğumuz bu durum tamamen kişilerin kendi tercihine bağlı olan bir olgudur.

Hamilelik İznindeyken Memurlarda Atama

Hamilelik iznine girmiş olan bayanların Bu sırada atamalarının yapılması durumunda ne olacağı birçok kişinin aklını karıştıran durumlar arasında yer almaktadır. Hamilelik süreci insanın kontrolü dışında gerçekleşmekte olan bir durum olduğu için eğer bu süre içerisinde herhangi bir şekilde atama gerçekleşecek olursa sahip olduğumuz haklar uzun süre boyunca geçerliliğini korumaya devam edecektir. Herhangi bir kuruma atamanız gerçekleşirse hamilelik izniniz bitene kadar bahsetmiş olduğumuz bu hakkınız korumaya devam edecektir. Fakat ücretsiz izne ayrıldıysanız ve atamanız bu süre içerisinde gerçekleştiyse kısa süre içerisinde işe dönmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü böyle bir durumda herhangi bir maaş almadığınız için devlet tarafından atama işlemi başka insanlara aktarılabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız devletin size tanımış olduğu resmi süre içerisinde mesleğe geri dönmeniz sizin için daha faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.