Doğum Kesisi Dikişlerinin Bakımı

Doğum kesisi dikişleri enfeksiyon kapılmaması için oldukça önemli bir işlemdir.

Doğum kesisi, normal doğumlarda doğumu kolaylaştırmak amacıyla uygulanan kesilere verilen addır. Doğumu takip eden süreçte doğum kesisinin temizliğine ve pansumanlarına dikkat edilmesi enfeksiyon riskini yoka indirecek kadar önemli bir kavramdır. Doğum kesisinin bakımında doktor tarafından verilen antibiyotiklerin düzenli kullanımı da oldukça önemlidir. Dikişlerin tam olarak iyileşmesinden sonra normal cinsel hayata dönülebilmektedir.

Doğum Kesisi Dikişlerinin Bakımı

Normal doğum yapan kadınlara epizyotomi denilen doğum kesisi uygulanmışsa, hastaneden taburcu olup eve döndüklerinde, kesi yapılan bölgeye bakım uygulanmalı ve temizlik kurallarına dikkat edilmelidir. Doğum kesisi genellikle normal doğumda herkese tedbir amaçlı yapılan bir uygulamadır. Eğer dikiş uygulanmadıysa, vajina bölgesi için özel bakım yapılmasına gerek yoktur. Epizyotomi vajina ve makat arasındaki perine bölgesine yapılmaktadır. Hastaneden ayrılmadan önce doğum kesisi pansumanı ve bakımı yapılır. Ancak evde en az bir hafta süreyle dikişlerin olduğu alana düzenli bakım yapılmalıdır. Bölgedeki hassaslık ve ağrı bu sürede iyice hafifleyecektir.

Doğum kesisi dikişlerinin bakımında nelere dikkat edilmelidir?

Dikişlerin olduğu perine bölgesi her zaman temiz ve kuru tutulmalıdır.

Tuvaletten sonra perine bölgesiyle, dikişlerin üzerini bol suyla yıkamak ve kurulamak gerekir. Büyük abdestten sonra batikon denilen antiseptik solüsyonla dikişlere pansuman yapılmalıdır.

Tuvalette yapılan temizliğin tuvalet kâğıdıyla önden arkaya doğru yapılmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde doğum kesisine yapılan dikişler mikrop kapabilir.

Doktor tarafından önerilmediği takdirde dikiş yerine soğuk uygulamasının düzenli olarak yapılmasına gerek yoktur. Bu uygulama doğum kesisi yapılan bölgede aşırı ödem olması, hematom gibi sorunların bulunması halinde yapılabilir.

Doktorun kullanmanızı önerdiği antibiyotikli ilaçları, ağrı kesicileri ve diğer reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız.
Özellikle ilk günlerde perine bölgesindeki dikişlerin olduğu alanda hafif bir şişlik olabilir. Bu birkaç gün içinde kendiliğinden düzelecektir. Ancak fazla şişlik olması halinde, ağrı yapması ve morluk oluşması durumunda mutlaka doktora gidilmelidir.
Doğum kesisi dikişlerinin olduğu bölgeden ağır bir koku geldiği takdirde, yine ihmal edilmeden doktora gidilmelidir. Bu durum iltihabın ve enfeksiyonun bir belirtisi olarak görülebilir.

Doğum sonrası yapılan kesiler genellikle kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılmaktadır. Bu konu hakkında annelere gereken bilgilendirme yapılır. Bu nedenle dikişlerin alınmasına gerek kalmaz. Doğumun ardından 8-10 günde dikişler kendiliğinden eriyerek düşer.

Dikişlerin ilk günlerde bir ayna yardımıyla kontrol edilmesi de tavsiye edilir. Çünkü ilk günlerde dikişlerin bir kısmında açılma, dudaklar arasındaki aralıkların büyük olması gibi bir sorun olursa, zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir. Eğer dikişler açılmışsa yeniden lokal anestezi yapılarak kesi yeri onarılır.

Dikiş yapılan bölgede aşırı derecede rahatsızlık veren ağrıların hafifletilmesi için, ılık su konulmuş leğene oturulması ya da dikişlere ılık suyla kompres yapılması faydalı olur.

Doğumdan sonra gelen vajinal kanamalar için kullanılan petlerin en geç 6 saatte bir değiştirmesi tavsiye edilir. Uzun süreli aynı petin kullanımından kaçınılmalıdır.

Doğum yapan kadınların uzun süre ayakta kalması, doğum kesisine yapılan dikişlerdeki şişliği arttırabilir. Bu nedenle ayakta fazla kalmadan günlük işlerin halledilmesine dikkat edilmelidir. Bölgeye ayaktayken daha fazla kan gideceğinden, şişliğin artması engellenemez. Bu dikişlerin iyileşmesine olumsuz etki yapar.

Dikişlerin olduğu bölgede iyileşme oluncaya kadar kabızlıktan korunmak gerekir. Bu yüzden anneler sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelidir. Buna rağmen kabızlık sorunu yaşanırsa, doktora danışarak ilaç kullanılabilir.

Doğumdan sonraki doktor kontrolü genellikle 7-10 gün içinde planlanır. Bu kontrole gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Kontrolde doğum kesisi dikişlerinin durumu da değerlendirilir.

Doğum kesisi yapıldıysa cinsel ilişki ne zaman başlamalı?

Perine bölgesine yapılan dikişlerde tam iyileşme sağlanmadan cinsel ilişkide bulunmak hem sakıncalı, hem de olanaksızdır. Çünkü bölgedeki ağrı buna engel olur. Doktor kontrolünde dikişlerin tam olarak iyileştiği belirtilmedikçe, cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Doğumdan sonra dikiş yapıldıysa, genellikle bir ay kadar sonra cinsel ilişkiye başlamakta sorun olmaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.