Doğum Sonrası Ateş ve Enfeksiyon Neden Olur?

Doğumdan Sonra Ateş Gibi Belirtilere Dikkat Edilmeli

Doğumdan sonra kadında görülen olumsuzluk işareti olan en küçük bir belirtiye bile dikkat edilmelidir. Annede görülen ateş özellikle 38 derecenin üzerine çıktıysa, ciddi bir enfeksiyonun olduğuna işaret sayılır. Bu yüzden doğumdan sonra annenin ateşi sıkça ölçülmeli ve enfeksiyonlara erken aşamada müdahale edilmelidir. Ateş enfeksiyonun en önemli belirtisidir. Annenin lohusalık sürecinde bu tür enfeksiyonlara açık olduğu unutulmamalıdır.

Doğum Sonrası Ateş ve Enfeksiyon Neden Olur?

Doğumdan sonra annede biraz ateş yükselmesi normal kabul edilir. Fakat ateş önemli bir enfeksiyon belirtisi olduğu için, anne doğumla birlikte takibe alınır. Doğumdan sonraki ilk 24 saatte kadının vücudunda iki defa vücut ısısı ölçümü yapılır. Normal sağlıklı bir annenin ateşi bu ölçümlerde 38 dereceden fazla olmamalıdır. Eğer ölçümler sonucunda vücut ısısında bunun üzerinde bir artış tespit edilirse, bu postpartum ateş olarak tanımlanır. Doğum sonrası ateş olmasının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Ateşin vücutta bir enfeksiyona işaret ettiği mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu yüzden doğum sonrası ateş ve enfeksiyon neden olur, bunun ihmal edilmeden araştırılması gerekir.

Doğum sonrası ateş neden olur?

  • Mastit (Meme iltihabı)
  • Meme dolgunluğu
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Endometrit, rahim içinde enfeksiyon

Bu nedenler doğum sonrası olağan sayılan ateş nedenleridir. Antibiyotik tedavisi yapılarak sorun giderilebilir. Doğum sonrası ateş tespiti yapılan annelerde uygulanan antibiyotik tedavisinden olumlu yanıt alınamazsa, daha ciddi enfeksiyonların olduğu dikkate alınmalıdır. Vücut ısısını arttırabilecek bu nedenler arasında yara enfeksiyonu, plasentanın bir parçasının içerde kalmış olması yani plasenta retansiyonu, damar iltihabı olabilir. Ateşin düşmemesi halinde, ciddi sorunlarla karşılaşmamak için ihmal edilmeden mutlaka doktora gidilmelidir. Hem normal doğumdan, hem de sezaryenle yapılan doğumdan sonra enfeksiyon riski her zaman vardır. Özellikle kesi yapılan alanda enfeksiyon meydana gelebilir. Bu risk doğumlarda % 1-8 oranında görülmektedir.

Doğum sonrası ateş ve enfeksiyon neden olur?
Kesi yerinde enfeksiyon: Sezaryen ve normal doğumda bebeğin çıkarıldığı alanda yapılan kesi yerinde akıntı meydana gelirse, enfeksiyon varlığı düşünülür. Doğumdan sonraki lohusalık döneminde dikiş yerine yeterince özen gösterilmemesi halinde enfeksiyon riski daha yüksektir. Dikiş yapılan alanın belirli bir süre kuru kalması gerekir. Normalde doğum sonrası kadının banyo yapmasında bir sakınca görülmez. Normal doğum yapanlar bir gün sonra, sezaryen doğu yapanlarda bir hafta içinde banyo yapabilir. Ancak ayakta banyo yapılması, dikiş yerinin kuru tutulması gibi önerilere de dikkat edilmelidir. Dikiş bölgesi temizliği sadece suyla yapılmalıdır. Ardından hemen kurulanmalıdır. Temizlikte cildin gerilmesine neden olacak sabun kullanılmamalıdır. Bu önerilere uyulursa, doğumdan sonra iyileşme süreci de kısalmış olur. Eğer doğum sonrası ateş oluşursa, bunun bir enfeksiyon uyarısı olduğu kabul edilir.

Endometrit: Doğumdan sonra pek çok kişiyi etkileyen bu bakteriyel enfeksiyon rahim içinin iltihaplanmasıyla oluşur. İlk belirtisini ateş ve karın alt bölgesinde ağrıyla verir. Ardından kötü kokulu akıntı meydana gelebilir. Endometrit daha çok doğumdan bir hafta sonra etkisini göstermeye başlar. Doğum sonrası ateş nedenlerinin en fazla görüleni bu enfeksiyon türüdür. Bu belirtiler oluyorsa mutlaka bir doktordan yardım alınmalıdır.

Damar iltihabı (Tromboflebit): Gebelik damarlarda pıhtılaşma eğilimini arttıran bir süreçtir. Bu yüzden doğumdan sonra pıhtılaşma ve damar iltihabı sıkça görülebilen bir sorundur. Doğumdan sonra ateş bu yüzden de olabilir.

Doğum sonrası ateş ve enfeksiyona neden olan kronik etkenler

  1. Gebelikte suyun erken gelmesi
  2. Doğumun sezaryen ile yapılması
  3. Beslenmede yapılan hatalar, düzensiz beslenme
  4. Diyabet hastalığı
  5. Fazla kilolu olma, obezite

Doğum sonrası ateş belirlenen kişilerde günde iki defa ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. İlaçlara rağmen ateş düşmezse, daha ciddi bir durumun varlığı düşünülür. Lohusa sürecinde anneye daha fazla dikkat edilmelidir. En küçük bir sağlık sorunu bile ihmal edilmemelidir. Özellikle geçmeyen ateş bir enfeksiyonun geliştiğine dair önemli bir bulgudur.

1 Yorum

  • Ayfer gocmen dedi ki:

    Günaydın ben kırk gün önce sezaryanla dogum yaptim doğum yaptıktan sonra ara ara bende ateş basması titreme üşüme oluyor nedeni acaba ne olabilir bu konu hakkinda bilgisi olan varsa lütfe bana yardımcı olsun teşekkür

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.