Doğum Sonrası Cinsel İsteksizlik

Cinsel İsteksizlik

Doğum yapan pek çok kadında, doğum sonrası görülen durumların başında, cinsel isteksizlik gelmektedir. Lohusa dönemine giren kadınların, bu dönemde cinsel ilişkiye girmeleri tavsiye edilmemektedir. Çünkü lohusalık döneminde, kadınlar fiziksel ve de ruhsal olarak toparlanma evresini yaşarlar. Vajinalarının iyileşmesi de yine bu sürece denk gelmektedir. Bu nedenle de lohusalık döneminde cinsel ilişki yaşanmaması daha doğru olur. Ancak lohusalık döneminden sonra da bazı kadınlarda cinsel isteksizlik durumu devam edebilir.

Doğum Sonrası Cinsel İsteksizlik

Doğum Sonrası Cinsel İsteksizlik Nedenleri
Doğum sonrasında, lohusalık dönemi geçtikten sonra da cinsel isteksizlik görülmesi, kadının bulunduğu kültüre ve kendi deneyimlere bağlı olarak değişebilir. Hamilelik ve sonrasında yaşanan zorluklar ile bebek bakmaktan dolayı oluşabilecek cinsel isteksizlik durumu, 1 yıl süresinde devam edebilir. Yorgunluk ve de hayata adaptasyon sorunlarının giderilmesi ile cinsel isteksizlik de yok olacaktır.

Genel olarak doğum sonrasında yaşanan cinsel isteksizliğin nedenleri;

Yorgunluk: Hamilelik dönemi ve sonrası kadınların en zorlu süreçlerinden biridir. Bu dönemde kaygı, mutluluk, korku duyguları da en yoğun biçimde hissedilir. Duyguların yoğun biçimde hissedilmesi, doğumdan sonra uykusuz geceler geçirilmesi, yorgun evrelerin de nedenidir. Yorgunluk da cinsel isteksizliğin başlıca nedeni olmaktadır. Bebeğin sürekli annesine ihtiyaç duyması ve bu nedenle de annenin bebeğine sürekli zaman ayırması, annenin kendine vakit ayıramamasına da neden olur. Bu da cinselliğin unutulmasına neden olabilir. Bu bakımdan, karşılıklı sağlıklı bir cinsel yaşam için babanın da annenin üzerinden birtakım sorumlulukları alması gerekmektedir.

Lohusalık Evresi: Cinsel isteksizliğin görülmesinin en temel nedeni, doğum sonrasında yaşanan lohusalık evresi olmaktadır. Lohusalık döneminde kadınlar, doğum sonrası depresyonu yaşayabilirler. Annelik rolü, birden fazla sorumluluğun yerine getirilmesi, bebeğe bir şey olacak gibi nedenler anneyi depresyona sürükleyebilir. Terapilerle kısa zamanda düzelecek bu durum, cinsel isteksizliğin de oluşmasına neden olmaktadır.

Vajinal Sorunlar: Doğum sonrası sağlıklı bir cinsel yaşam için ilk önemli faktör, kadının fizyolojik olarak iyileşme sürecini tamamlamasıdır. Normal yapılan bir doğumun iyileşme süresi 6 haftaya denk gelir. Sezaryen doğumunda ya da vajinal dikişi olan kadınlarda iyilişme evresi çok daha uzundur. Bu evrede cinsel ilişki isteksizliği, kadının psikolojik olarak yaralarının iyileşmediği ya da acı çekeceği düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Yine emzirme dönemindeki annelerde, salgılanan hormonlar nedeniyle vajinada kurumalar da oluşabilir. Vajinanın kuru olması da cinsel ilişki sırasında ağrı ya da acıya neden olabilir. Vajina kuruluğunu gidermek içinse bu evrede, kayganlaştırıcı ürünler kullanılabilir.

Yeniden Hamile Kalma Korkusu: Yeni doğmuş bir bebeğe bakma zorluklarını yaşayan anne, yeniden hamile kalmaktan korkabilir. Bu da kadının cinsel ilişkiye girmeye kaçınmasına yol açabilir. Doğumdan sonra cinsel ilişkiye girmek için en sağlıklı dönem ise, kadının adetlerinin düzenli olarak yeniden başladığı dönemler olmalıdır. Yine hamile kalma korkusunu yenmek için doğum kontrol yöntemlerine başlamak da bir seçenektir.

Annelik İçgüdüsü: Doğum yapan bir annenin en şiddetli güdüsü annelik olmaktadır. Bebeğini hayatının merkezine alan anne, güdüleri nedeniyle belli bir süre cinselliği de unutabilir. Hayattaki önceliği bebeğini korumak ve beslemek olan annenin, bu durumlar nedeniyle cinselliğe karşı isteksizliği de oluşabilir. Ayrıca normal doğum yapan annelerde, vajina ile doğumun ve bebeğin özdeşleştirilmesi görülebilir. Bu da cinsel isteksizliğe neden olan durumlardandır. Annenin cinselliğe karşı isteksizliğinin sona ermesi için, anneye biraz zaman verilmesi, duruma alışmasını sağlamaya yardımcı olunması ve de kadın ne zaman hazır olursa o zaman cinsellik yaşanması, önemlidir.

Benzer Konular:

Normal Doğumdan Sonra Cinsel İlişki

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.