Doğum Sonrası Emzirmenin Yasak Olduğu Durumlar

Alternatif Emzirme Yöntemleri

Emzirmeye alternatif yöntemler belirlenmiştir. Emzirmeye alternatif en önemli yöntem sağma yöntemidir.

Doğum Sonrası Emzirmenin Yasak Olduğu Durumlar

Doğum sonrasında bebek anneye verilerek emzirmesi istenir. Doğum süreci bu şekilde ilerlemektedir. Ancak bazı durumlarda emzirme eylemi ötelenebilir. Misalen emzirmenin yasak olduğu durumlar arasında aktif HIV durumu gösterilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü Afrika gibi çocuğun besin bulamayacağı ve ek gıdaya ulaşamayacağı yerler hariç, HIV(+) annelerin emzirmesinin doğru olmadığını belirtmiştir. Ayrıca doğum sonrasında annenin dış ortamdan kaptığı hastalıklar durumlarına alternatif çözümler oluşturulmuştur. Çocuğun immün sistemi 2 yaşına kadar yavaş yavaş tamamlanmaktadır. İmmün sistemin oluşumunda anne sütünün büyük bir rolü vardır.

Anne sütü dönem dönem farklı içeriklerle karşımıza çıkar. Emzirmenin yasak olduğu durumlarda alternatif çözümlere odaklanarak bebeğin temel besin kaynağından mahrum kalmaması önemlidir. Anneler sağma adı verilen yöntemle bazı özel durumlarda sütünü sağıp vermektedir.

Yapılan araştırmalar dahilinde annenin bebekle iletişim kurması çok önemli ve özeldir. Ancak bazı özel durumlar bebeğin sağlığı açısından emzirmeyi yasak hale getirebilir. Bu durumların bir hekim görüşü sonrasında belirlenmesi önemlidir. Hekimler bu konuda yetkin olan tek isimdir.

Hangi Durumlarda Emzirmek Yasaktır?

Emzirmenin yasak olduğu durumlar söz konusudur. Annenin sağlığında oluşabilecek anormal durumlarda hekime başvurulmalıdır.

Emzirmenin yasak olduğu durumlardan bazıları şunlardır:

  • Aktif tüberküloz
  • Meme dokusunda enfeksiyon
  • Meme başı enfeksiyonları
  • Viremi ya da bakteriyemi durumları
  • Aktif HIV enfeksiyonu

Bu durumlarda hekim görüşü altında alternatif yöntemlerle besleme yapılabilir.

Meme ve Meme Başı Hastalıkları

Meme ve meme başı bebeğin direkt ağız mukozası ile temasta olan dokulardandır. Bu sebeple buralardaki enfeksiyonun bebeğe geçmesi durumu söz konusu olabilir. İmmün sistemi henüz gelişmemiş bebek ya da gelişmiş olsa bile dirençli bir enfeksiyon geçiren anne gibi durumlarda emzirmek çok yanlış bir davranış olacaktır.

Aktif Tüberküloz

Tüberküloz halk arasında verem olarak bilinmektedir. Tüberküloz durumlarında solunum izolasyonu sağlanmalı ve belirli bir süre ilaç alınmalıdır. Tüberkülozun bebeğe bulaşmaması adına anne ev izolasyonundaysa sağma yöntemi ile besleme sağlanabilir. Aktif tüberkülozda anne ile bebeğin görüşmesi yasaklanmaktadır. Mycobacterium Tuberculosis etkeninin oluşturduğu hastalık durumu bebek için ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

Alternatif Emzirme Yöntemleri

Özel sağlık durumları emzirmeye alternatif yöntemler oluşturulmasını sağlar. Emzirmeye alternatif yöntemler belirlenmiştir. Emzirmeye alternatif en önemli yöntem sağma yöntemidir. Anne bir cihaz yardımıyla sütünü bir şişeye sağar. Bu sayede de bebeğin besin olarak alacağı maddeleri direkt meme üzerinden değil de şişe üzerinden alması sağlanır. Alternatif yöntemler bebeğin sağlığının korunması adına önemli bir aşamadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.