İlaçsız Tüp Bebek Tedavisi
Doğum Sonrası Rahim Enfeksiyonu Nedir?
Hamilelik döneminde, kadınların rahminin iç tabakasında birtakım değişimler olmaktadır. Rahmin iç tabakasının değişiminden sonra oluşan tabakaya desidua adı verilmektedir. Hamilelik sonrasında birtakım nedenlerden dolayı, desidua tabakasında enfeksiyon gelişimi oluşabilir. Bu durumun adı, doğum sonrası rahim enfeksiyonudur.
Doğum Sonrası Rahim Enfeksiyonu Riskini Arttıran Durumlar
Doğum sonrasında rahim enfeksiyonunun görülme riskini arttıran birtakım faktörler mevcuttur. Bunlar;
Plasentanın manuel olarak alınması, olarak gösterilebilir.
Doğum Sonrası Rahim Enfeksiyonu Belirtileri
Doğum sonrasında rahim enfeksiyonu yaşanmasının belirtileri;
Akıntı ve akıntıların da kötü kokulu olmasıdır.
Doğum Yapıldıktan Sonra Rahim Enfeksiyonu Oluşmasına Risk Yaratan Faktörler
Doğum yapıldıktan sonra da rahim enfeksiyonu oluşmasına neden oluşturacak birtakım durumlar mevcuttur. Bunlar;
Önceden yapılmış kürtajın risk oluşturması, olarak gösterilebilir.
Endometrit
Hamilelik sonrasında görülen enfeksiyonel durumlar arasında en yaygın olanlardan biri de, endometrit enfeksiyonlardır. Doğumdan sonra, annenin ateşlenmesinin en yaygın nedeni endometrit, yani bakteriyel enfeksiyondur. Endometrit enfeksiyon; anne rahminin iç tabakasının iltihap kapmasıdır. Endometrit enfeksiyonun belirtileri de; karnın alt kısmında ağrı oluşması ve hassasiyet hissedilmesidir. Tıpkı doğum sonrası enfeksiyon belirtilerinde olduğu gibi kötü kokulu akıntı da endometrit enfeksiyonun belirtisi olabilir. Sezaryen yöntemi ile doğum yapmayı tercih eden kadınlarda, normal doğum yapan kadınlara göre endometrit enfeksiyonun görülme olasılığı daha yüksektir. Endometrit enfeksiyonu, genel olarak doğumdan bir hafta sonra oluşmaktadır.
Endometrit Oluşumunda Risk Teşkil Eden Durumlar
Endometrit oluşumunda risk teşkil eden birtakım noktalar bulunmaktadır. Bunlar;
gösterilmektedir.
Doğum sonrasında oluşabilecek anemi durumunun önüne geçmek, endomitin oluşumunun da önüne geçebilir. Doğum sonrasında oluşan aneminin nedenleri, ameliyatlı doğum olması, doğum süresinin uzaması ya da doğum sonrasında kanama oluşması gösterilmektedir. Hamilelik döneminde kötü beslenme alışkanlıkları, demir emiliminde zorluk yaşanması, art arada hamile kalınması ya da çoğul gebelik, aneminin diğer nedenlerindendir. Folik asit takviyesi ile doğum sonrası aneminin tedavisi gerçekleştirilir. Çok nadir durumlarda kan nakline ihtiyaç duyulur. Aneminin tedavi edilmesi, enfeksiyon oluşumunun da önüne geçecektir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.