Doğum Yaptıktan Sonra Adetlerin Başlaması

Doğumdan sonra adetlerin başlaması geciktiyse ne zaman doktora gidilmeli

Doğum yapan kadınlar lohusalık süresinin ardından mutlaka bir doktora gitmelidir. Özellikle emzirmeyen annelerin adetleri başlamadıysa, emzirse bile aşırı kanamaları oluyorsa doktora gitmeyi ihmal etmemek gerekir. Bu muayenede hem adetlerin gecikmesi hem adet düzensizliği değerlendirilir. Ayrıca kadın için uygun olan bir doğum kontrol yöntemi belirlenir. Adetlerin başlamasına etki eden en önemli unsur ise emzirmedir.

Doğum Yaptıktan Sonra Adetlerin Başlaması

Doğum yaptıktan sonra kadının göreceği ilk adet kanaması genellikle 3 ayda başlar. Doğumdan sonra kırk sonu denilen dönemde görülen kanamalar ise adet kanaması değildir. Bu kanama adetlerin başlaması olarak algılanmamalıdır. Anneler bebeklerini düzenli olarak emzirirse, adetlerin başlaması 6 ayı bulabilir. Bu durumda adetlerde düzensizlik bile görülebilir. Bunu yaşayan annelerin telaşa kapılmadan adetlerinin düzene girmesini beklemeleri gerekir. Emzirme döneminde bazı kadınların bir yıl ya da daha fazla adet düzensizliği olabilir. Ancak her kadında doğumdan sonra adet düzensizliği görülecek diye bir genelleme yapılamaz. Her kadın doğum yaptıktan sonra adetlerin başlamasını, düzenini farklı şekilde yaşayabilir. Doğumdan sonra adet görülmemesi, bebeğin emzirilmesi kadının gebe kalmasını engellemez. Bu yüzden kadınlar emzirse de, adet görmese de, doktoruna danışarak korunma yöntemlerini uygulamalıdır.

Doğum yaptıktan sonra adetlerin başlaması düzenli olur mu?
Lohusalık döneminin ardından kadının adet görmemesi halinde adet düzensizliği olduğu kabul edilir. Buna neden etkenler arasında kadının emzirme sıklığı, emzirmenin devam ediyor olması, emzirmenin süresi olabilir. Doğum yaptıktan sonra adetlerin başlaması emzirmeyle doğru orantılıdır. Doğumdan sonra emzirmeyen kadınlarda adetler erken dönemde başlarken, emziren kadınlarda daha geç başlamaktadır. Bu süreçte oluşan löşi denilen doğum kanamaları adetlerle karıştırılmamalıdır. Adet kanamasına göre miktarı fazla olan bu tür kanamalar, doğum yaptıktan sonra 6 hafta kadar devam edebilir. Başlangıçta parlak kırmızı renkteki kanama, ilerleyen zamanlarda pembe, sarımsı ve kahve renklerine döner. Miktarı da azalmaya başlar. Bu kanamaların ardından kadının emzirmeye devam etmesi halinde, adetlerde gecikir. Bunun nedeni emzirme yüzünden salgılanan hormonlardır. Emzirmek kadında yumurtlamayı baskılayıcı bir etkiye neden olur.

Doğum yaptıktan sonra adetler ne zaman başlar?
Adet kanamalarının başlaması genellikle doğumdan sonraki 8-12 haftalar arasında olur. Eğer emzirme halen devam ediyorsa, bu sürelerden sonra da adet düzensizlikleri olabilir. Bunu yaşayan doğum yapmış kadınların telaş etmemesi, zamanla bu düzensizliğin aşılacağını bilmesi gerekir. Doğumdan sonra emzirmeyen kadınlarda ise, 4-8 hafta arasında adetler başlar. Ancak kadınların emzirmeyi bir doğum kontrol yöntemi olarak görmemesi gerekir. Adetler başlasa da, düzensiz olsa da kadınların doğum kontrol yöntemi kullanmaları tavsiye edilir. Bunun nedeni cinsel ilişkinin başlamasıyla kadının gebe kalma riskinin olmasındandır.

Emziren kadınların kullanacağı doğum kontrol yöntemi içinde doktoruna danışması gerekir. Çünkü bilinçsizce kullanılan doğum kontrol hapları anne sütünün azalmasına yol açabilir, üç aylık iğneler kullanılırsa da adetlerde düzensizlik meydana gelebilir. Uzmanlara göre emzirme sürecinde en sağlıklı korunma yöntemi rahim içi araç yani spiraldir. Kadınların doğum sonrası adet görmediği dönem sıkıntıların yaşanmaması adına iyi bir dönemdir. Fakat adet düzensizliği ortaya çıkarsa, kadınlar bunun neden olduğu sıkıntılara katlanmak zorunda kalırlar.

Doğum yaptıktan sonra adetlerin başlamaması gebeliğe engel olur mu?
Kadınlar hem doğum öncesinde, hem de doğumdan sonra belirli bir zaman cinsel ilişkiden kaçınırlar. Bu etki kadınlarda hem hormonal değişimlere, hem de fizyolojik ve ruhsal sıkıntılara yol açar. Bunlara maruz kalmamak için, kadınların uygun bir doğum kontrol yöntemini kullanması ve cinsel ilişkiye bundan sonra başlaması tavsiye edilir. Doğum yaptıktan sonra adetlerin başlamaması ya da düzensiz olması kadının hamileliğine engel olmaz. Özellikle adet düzensizliğinde kadında yumurtlamanın başladığı aşikardır. Adet kanaması olmasa bile bundan sonra gebe kalması büyük bir olasılık dahilindedir.

Doğum yaptıktan sonra adetlerin başlaması, başta emzirme nedeniyle uzayabilir. Bunun dışında kadındaki hormon dengesizliği, yumurtalıklarda kist oluşması gibi etkenlerde adetlerin başlamasını geciktirebilir ya da adet düzensizliklerine neden olabilir. Bu yüzden doğum yapmış kadınların bu konuda bir doktora danışması önerilir. Bebeğini emzirmeyen annelerin bu konuda daha hassas olması da gerekir. Emzirme dışında adetlerin başlamasına engel olan ya da düzensiz olmasını sağlayan etkenin mutlaka araştırılması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.