Doğumda Prezentasyon Bozukluğu Nedir?

Doğumda Prezentasyon Bozukluğu Risk Faktörleri

Doğumda Prezentasyon Bozukluğu son zamanlarda birçok kişinin merak ettiği durumlardan biridir. Doğum sırasında kafanın yüz ya da makat ile doğum kanalına girmesi durumu beklenmedik bir durum olduğu için tıpta malprezentasyon adı verilen ya da prezentasyon ismiyle anılan bir bozukluk halidir. Doğum sırasında bebek, doğum için bir pozisyon alır. Normal doğum başladığında ise ilk olarak bebeğin başı doğum kanalına girer. Daha sonra arka kısımlar gelir.

Doğumda Prezentasyon Bozukluğu Nedir?

Doğumda Prezentasyon Bozukluğu konusunda farklı risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlar;

  • Erken doğum durumları,
  • İri bebek doğumu,
  • Bebeğin suyunun fazla olması,
  • Trizomiler,
  • Pelvik darlık durumu,
  • Pelvik tümör durumu,
  • Bebeğin eşinin önde olması,
  • Rahim ile ilgili farklı sorunlar.

Bu terimlere benzer olarak malpozisyon adı verilen ve bebeğin başının dışında bir pozisyonla doğum kanalına ilerlemesi durumu ortaya çıkabilir. Bebeğin baş kısmı normal olarak doğum kanalına girdikten sonra ilerler ve en sık görülen pozisyonda doğum gerçekleşir. Ancak bu durumun tersi görüldüğünde ortaya ciddi sorunlar çıkabilir.

Bebeğin rahim içinde duruş bozukluğu olarak adlandırılan bu olayda normal doğum yapılabilmesi için bebeğin baş aşağı gelişi tek başına yeterli olmayacaktır. Normal olarak bebeğin yüzü annenin arkasına bakarak doğar ve bunun adı OksiputAnterior’dur. Bunun yanında yüz gelişi olarak oblik ve yan duruşları da önemlidir. Fetus kanalının uzunlamasına ve eksenini annenin uzunlamasına eksenine paralel durmasına verilen adlar ile birlikte anne ve bebeğin sağlık durumu konusunda ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Doğumun değerlendirilmesi ve doğum şeklinin planlanmasında bebeğin geliş pozisyonunun belirlenmesi en önemli faktördür. Doğum sırasında doğum kanalına giren ve fetal adı verilen kısım, bebeğin duruşunu belirler. Bu kısım alın, baş, yüz ve kafa arkası da olabilir. Makat ya da baş bölgesiyle birlikte kol ve bacak doğum kanalına girdiğinde bileşik geliş anomalisi adı verilen durum gerçekleşir.

Oblik ya da transvers geliş durumu daha çok erken doğumlarda görülür. Gebeliğin erken dönemlerinde genel olarak transvers geliş gözlemlenir. Ayrıca geliş ne kadar geç olarak görüntülenirse doğuma yakın dönemlerde de yan gelme olasılığı artar. Çoğunlukla bebek eşinin rahim ağzına yerleşmesi durumunda ileri derecede çatı darlığında ya da rahimin bozukluğunda sık gözlenen bir bulgu olarak bilinir. Doğum sırasında kol ya da kordon sarkması gibi durumlar rahimin yırtılması gibi durumları tetikleyeceğinden ultrasonla konulan tanı sonrasında sezeryan yapılması gerekir. Ayrıca bebeğin ultrasonla olan yerleşimi de uzman tarafından değerlendirilmelidir. Bebek ölü ya da erken doğum söz konusu ise plasentanın da konumunun uygunluğu durumunda her an sezaryen olasılığı göz önüne alınmalıdır. Doğumda Prezentasyon Bozukluğu gündemde olması gereken ve doğum sırasında ciddi kayıplara neden olabilen bir durum olduğundan uzmanlar tarafından sürekli gözetim altında doğum gerçekleştirilmelidir.

Benzer Konular:

Doğum Sancısı Nasıl Olur?

Bebeğin Doğum Kanalına Girmesi

İkiz Gebeliklerde Normal Doğum Mu? Sezaryen Mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.