Hamilelik Döneminde Karın Sertleşmesi ve Belirtileri
Hormonların Duygulara Etkisi
Anneler ve anne adayları doğumun zor süreçlerinin yanında hormonsal olarak değişiklikler olur. Bu değişiklikler etrafındaki insanlar tarafından fark edilip ona göre önlemini alır.
Günümüzde en önemli konulardan biri haline gelen doğumdan sonra hormonel seviye nasıl olmalı yeni doğumdan sonra araştırılan popüler konu haline geldi. Artık birçok anne kısa yoldan hormonel dengenin sağlanması için tedavi yöntemine başvurmaktadır.
Kırk haftalık doğum süreci anneleri yormaktadır. Yorulan annelerde östrojen ve progesteron hormonları 15 kat daha fazla artar. Bu hormon değişimi annelerde çok farklı durumlara sokmaktadır. Bu doğum zamanına kadar artış gösteren hormonlar alışma evresi zaman alır. Bu hormon değişimleri annelerde ruhsal ve fiziksel birçok davranışlarda değişikliğe neden olur.
Anneler ve anne adayları doğumun zor süreçlerinin yanında hormonsal olarak değişiklikler olur. Bu değişiklikler etrafındaki insanlar tarafından fark edilip ona göre önlemini alır. Şimdi doğumdan sonra oluşan hormonal dengenin bozulmasıyla oluşan uygu bozukluklarına bir göz atalım.
Doktorlar doğumdan sonra hormonel seviye nasıl olmalı, duygu değişimleri olurken nasıl yaklaşmayız hepsini açıkladı. Bizler de hormonların oluşturduğu duygu değişimlerine bir bakalım.
Hormonların duygular üzerindeki etkisi:
Yukarda belirtilen duygular çokça hormonların yüksek olmasıyla anne ve anne adaylarının duygusal dengesinde bozukluklara neden olur. Doğumdan sonra da postpartum depresyon dedikleri cinsel isteksizlik, kusma, iştahsızlık ve uykusuzluk gibi olaylar anne üzerinde hormonların yüksek olmasından dolayı dengesizlik oluşur.
Anne adayları ve anneler östrojen ve progesteron hormonlarının vücuttaki fazlalığı doğumdan sonra hormonel seviye nasıl olmalı sorusu ile aile bireyleri kapsamlı bir araştırma yapıyor. Bu sayede eşler arasında ve aile bireyleri arasındaki uyum üzerinde bilgi edinilmiş olur.
Anne doğumdan sonra ortaya çıkan değişimleri eşler ve aile bireyleri empati kurarak karşılık vermesi lazım. Bebek bakımına yardım ederek ve eşi ile ilgiyi alakayı üst seviyede tutarak o dönemi daha rahat atlatılması sağlanır. Sevginin gücünü göstererek daha huzurlu bir ev ortamı oluşturulur.
40 haftalık doğum evresi ve doğumdan sonraki ilk aylar anne için çok önemlidir. Bu dönemde duygu değişimi olduğu gibi hormonların etkisi ile fiziksel değişiklikler de meydana gelmektedir. Bunlar genellikle emzirme ile göğüslerde sertleşme, saçlarda oluşan yıpranma ve dökülme, kilo almaya bağlı hareket zayıflığı ve hareket engelleri olmak üzere fiziksel değişikliklere karşı eşimizi hazırlamak ona destek olmamız gerekir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.