Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Normal Midir?

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi

Doğum sonrasında saç dökülmesi çok normal bir süreçtir. Çünkü, hamilelik döneminde saçlar, ağırlıklı olarak uzama ve büyüme gösterirler. Ancak doğum gerçekleştikten sonraki 2 ile 6 aylık dönemlerde saç doğal olan dökülme evresini geçerek, kendini yenilemeye başlar.

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Normal Midir?

Doğum Sonrasında Yaşanan Saç Dökülmelerinin Nedenleri
Kadınların doğum yapmasından sonraki 2 ile 6 aylık dönemlerde, sıklıkla yaşadıkları sorunların başında saç dökülmeleri gelmektedir. Kadınlar arasında paniğe yol açabilecek bu durum, aslında çok normal bir süreçtir. Doğum sonrasında görülen saç dökülmelerinin nedeni; hamilelik döneminde yüksek seviyede salgılanan östrojen hormonunun, doğumla birlikte normal seviyesine inmesidir. Hamilelik süresince, östrojen hormonunun yüksek salgılanması; saçların da genel olarak büyüme evresinde kalmasına neden olmaktadır. Saçların normal döngüsü ise, büyüme ve dökülme şeklindedir. Bu döngüden çıkan saçlar, hormon seviyesinin normale inmesiyle, kendi normal döngü süreçlerine girer ve dökülürler. Çok az kadında saçlar normal döngüsünde, yani büyüme ve dökülme süreçlerini yaşar. Hamilelikten sonraki 2 – 6 ay evresinde büyüyen saçlar doğal dökülme evresini toplu olarak yaşayarak yenilenme evresine girerler. Bu da saç dökülmelerin geçici bir süreç olduğunun bir göstergesidir. Kalıcı saç kaybının yaşanmadığı bu dönemde, saçlar zaman içinde yenilenerek eski saçların geri kazanılmasını sağlar.

Hamilelik sonrasındaki sürecin, anneler için zor bir süreç olduğu unutulmaması gerekir. Annenin uykusuz kalması ve emzirme gibi aktiviteler, fazla enerji harcanmasına neden olur. Bu durumlar da annenin vücudunu zorlamaktadır. Tüm bunların üzerine saç dökülmesi eklenince, annenin çok daha fazla strese girmesi gözlemlenebilir. Bunun için annenin kendi sağlığına da önem vermesi gerekmektedir. Kansız kalmamak ve de başka herhangi bir sorunun yaşanmadığından emin olmak, alınabilecek önemler arasındadır. Yine annenin saç derisinin sağlıklı olduğundan emin olması gerekmektedir. Bunun için de saçın günlük yıkanmasına ve de saç bakımında kaliteli ürünler kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Saç Ürünleri Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Normal, sağlıklı koşullar sağlandığı takdirde, doğumdan ortalama bir yıl sonrasında annenin saçları normal haline dönmektedir. Ancak çok nadir durumlarda, bazı kadınların doğum sonrasında hiçbir zaman saçlarının eski haline dönmediği gözlenmiştir. Ancak bu durumun yaşanmasına, annenin sağlık sorunları, yaşadığı stres ya da besinlerde azalma ve de demir eksikliği sonucu oluşan kansızlık durumları neden olmaktadır. Bu durumların yaşanmaması için önlem almak önemlidir. Ancak piyasada saç çıkaran ya da dökülmeyi durduran başlıklarındaki saç bakım ürünlerinden uzak durulması gerekmektedir. Saç dökülmelerinin 4 aydan uzun bir sürede devam etmesi ya da yeni çıkan saçların eskisi gibi olmaması durumlarında ilk yapılacak şey; uzman bir doktora başvurmak ve doktorun yönelteceği tavsiyeleri uygulamak olmalıdır.

Ayrıca konu ile ilgili aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

2 yorum

  • seda dedi ki:

    dogum sonrası pskolojım alt ust olacak kadar dökülme yasadım. durduramıyodum. gercekten Patentli keratin cok ıyı geldı bna artık sacıma baska bırsey kullanmak ıstemıyorum.

  • Bahar dedi ki:

    Saçlarım da dökülme var açılmalar da olmaya başladı doktora gittim testler yaptırdım ama hiçbir sorun çıkmadı. Saç çıkarıcı keratin seti kullanmaya başladım tavsiye üzerine saçlarım da dökülme durdu açılmalarda da etkisi olmaya başladı. Bu kadar zaman dökülme ve açılmayı boşa takmışım kafama saç çıkarıcı titanyum seti çözümmüş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.