Doğumun Ardından Bebeğin Kafasında Şişlik

Yeni doğan bebeklerin kafasında şişlik neden olur

Doğumdan sonra bebeğin kafasında şişlik oluşması çeşitli nedenlerden olabilir. Bebeğin doğumu sırasında kanalda fazla oyalanması, basınç altında kalması, en önemlisi zor bir doğumda aletle müdahale edilmesi, vakum ve forseps gibi aletlerin kullanılması bebeğin kafasında şişliğe neden olabilir. Bu tür şişlikler kendiliğinden en geç 2-3 ay içinde düzelir. Bunun için bir tedavi uygulanmasına, telaş edilmesine gerek yoktur.

Doğumun Ardından Bebeğin Kafasında Şişlik

Doğumun ardından bebeğin kafasında şişlik gözlenmesi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Bu sebeplerden en yaygın olanları sefal hematom ve kaput suksadeneum denilen travmatik durumlardır. Bunlar genellikle vajinal doğumda bebeğin doğum kanalında ilerlediği zamanda, bebeğin başına uygulanan basınçla ya da doğumda forseps, vakum gibi aletlerin kullanımı sonucunda oluşurlar. Genellikle doğuma aletlerle müdahale etmenin neticesinde doğumun ardından bebeğin kafasında şişlik görülür.

Doğumun ardından bebeğin kafasında şişlik oluşmasının nedenleri
Kaput suksadeneum: Doğum kanalına başıyla giren bebeğin başına bir basınç uygulanır. Rahim ağzı bebeğin başının önündeki bir engeldir. Rahim ağzı açıldığında bebek buradan geçerken daha fazla zorlanır. Bu durumda başına uygulanan basınçta artar. Basıncın artması bebeğin başının burada sıkılmasına neden olur. Başın orta kısmında oluşan sıvı birikimiyle, başta ileriye fırlayan bir çıkıntı oluşur. Buna kaput suksadeneum adı verilir. Bu şişliğe parmakla dokunulduğu zaman bölgede çukurlaşma meydana gelir. Doğumdan yaklaşık 2-3 gün sonra bu durum kendiliğinden düzelme gösterir. Bunun için uygulanan bir tedaviye de gerek duyulmaz. Karput suksadenom vajinal doğum sırasında vakum uygulamasında ve müdahale edilen, alet kullanılan doğumlarda daha çok görülür. Sezaryen ile doğumda ise nadiren görülür.

Kaput suksadeneum riskini arttıran etkenler

  • Bebeğin iri olması yüzünden uygulanan basıncın artmasıyla
  • Zamanından önce açılan amniyon kesesi yüzünden, halk arasında bebeğin kuruya kalması şeklinde tabir edilen durumda
  • Doğum sürecinin uzaması halinde de bebek doğum kanalında daha fazla zorlanır
  • Zor geçen doğumlarda, bebeğin doğum kanalında zorlanması, başının sürtünmesi gibi etkenlerde
  • Doğumda kullanılmak zorunda kalınan forseps, vakum gibi aletler yüzünden kaput suksadeneum riski artar.

Molding: Bu sorun bebeğin kafasındaki uzunlamasına olan bir şekil bozukluğudur. Bebeğin kafası doğum kanalında ilerlediği için basınç yüzünden çeşitli şekilde bozuklukları meydana gelebilir. Zorlanarak doğum kanalından geçtiği sırada kafasındaki kemikler üst üste binerek bu tür şekil bozukluklarına yol açabilir. Kemiklerin aralarında olan boşluklarda dolma olabilir. Bu yüzden bebeğin kafası yan kısımlardan basık bir görünüme sahip olabilir. Genellikle yandan bakıldığı zaman bebeğin kafası yukarıya doğru uzunlamasına görülebilir. Bebeğin başında basınç yüzünden oluşan bu sorunda herhangi bir tedaviye gerek kalmaz. Doğumun ardından kısa bir sürede kendiliğinden düzelme gösterir.

Sefal hematom: Bu doğumun ardından bebeğin kafasında şişlik oluşmasına yol açan, bebeklerin kafasında oluşan bir tür travmadır. Travma sonucunda periosit denilen kemik zarı altında kan ve sıvı toplanır. Meydana gelen şişlik sadece kafa kemiği ile sınırlı olur. Kemikleri ve eklem yerlerini geçerek başka alanlara sirayet etmez. En fazla başın yan kısımlarında bu travma gözlenir. Yavaş ilerleme gösterdiği için, bebeğin doğumuyla birlikte bunun farkına varmak mümkün olmaz. Gözle görülebilmesi için doğumdan sonra birkaç saat geçmesi gerekir. İlk anda ele gelen bu şişlik, zaman geçtikçe yumuşamaya başlar. Kendiliğinden geçmesi 15 günle, 90 gün arasında değişir. Herhangi bir tedavi uygulanmasına da gerek kalmaz.

Subgaleal hematom: Bu sorun doğumdan sonraki 2-3 günde belli olabilir. Bebeğin kafasındaki kemik dokularla sınırlı olan ve dokunmayla birlikte çalkantı hissi yaratan şişlikle karakterize olmuş bir sorundur. Bu sorun doğum sırasında meydana gelen travmayla kemik ve kemik zarının arasında kan birikimiyle oluşur. Şişliğin düzelmesi yaklaşık iki ayı bulur. Normalde bir tedavi uygulanmasına gerek kalmaz. Ancak bölgede mikrop kapma sorunu olursa, gecikmeden antibiyotik tedavisi uygulanması gerekebilir.

1 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.