Eklampsi

Eklampsi Nedir ve Neden Görülür?

Eklampsi, tıbbi literatürde preeklampsi olarak geçmekte olan hamilelik zehirlenmesi yaşamayan kadının nöbet geçirmesi durumu olarak bilinmektedir. Eklampsi, bir nöbet şekli olmakla birlikte epilepsi krizlerine benzemektedir.

Eklampsi

Eklampsi sırasında hastada bilinç kaybı görülebilmektedir. Bunun yanı sıra hasta kol ve bacaklarında kasılmalar hissedebilmektedir. Eklampsi görülmesi, anne adayının hayati riske girmesine neden olabileceği için neredeyse tüm eklampsi nöbetlerinde sezaryen yöntemi uygulanması gerekmektedir.

Eklampsi nöbeti yaşayan hastalar, genel olarak şiddetli preeklampsi hastalığına sahip olan hastalardır. Her 10 eklampsi nöbeti yaşayan 2’sinde preeklampsi bulgularının görüldüğü bilinmektedir.

10 eklampsi krizinden 8’inin doğum esnasında veya doğum gerçekleştikten 2 gün içerisinde görüldüğü bilinmektedir.  

Eklampsi Belirtileri Nelerdir?

  • Nöbet ve krizler geçirilmesi
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Şişkinlik ve ödem
  • Görme bozukluğu
  • Bilinç kaybı (geçici)
  • Mide veya karaciğerde ağrı

Eklampsi Nasıl Tedavi Edilir?

Eklampsi teşhisi nöbet geçirilmesi esnasında gerçekleştirilmektedir. Nöbet öncesinde herhangi bir teşhis konulması mümkün değildir. Fakat nöbet geçirilmeden önce birtakım belirtilerin görülebilmesi mümkündür. Bu belirtiler arasında;

  • Karaciğer enzimlerinde artış görülmesi
  • Platelet (trombosit) sayısında düşüş görülmesi
  • Kan basıncı (tansiyon) yükselme
  • İdrarda aşırı protein atılımı (proteinüri)
  • İdrar miktarında azalma (olüguri), hiç idrara çıkarmama (anüri) durumları yer almaktadır.

Eklampsi sırasında uygulanabilecek olan en kesin tedavi, sezaryen doğumun gerçekleştirilmesidir. Sezaryen doğumun gerçekleştirilmesinin ardından eklampsi nöbetiyle birlikte görülen tüm durumlar ortadan kalkacaktır. Sezaryen doğumun eklampsinin görüldüğü anda gerçekleştirilmediği takdirde nöbet kendini tekrarlayabilmektedir.

Eklampsi sırasında hastanın solunum yolunun kapanma ihtimali söz konusudur. Solunum yolunun kapanmasını önlemek için nöbetin başlangıcında solunum yolu açılmalıdır. Yükselen tansiyonun düşürülmesi için doktor tarafından bazı ilaçlar hastaya verilebilmektedir. Genel olarak eklampsi görülen hastalara, nöbetin devam etmemesi için magnezyum sülfat tedavisi önerilmektedir. Doğum sonrasında anne, oldukça ciddi ve düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir. Eklampsi nedeniyle erken doğumun gerçekleşmesi durumu söz konusu olduğu takdirde bebeğin yoğun bakıma alınması gerekebilmektedir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.