Emzirme döneminde sigaranın zararları

Sigara, insanlar için her dönemde hayati tehlike arz eden bir madde olarak bilinmelidir.

Sigaranın insanlığa verdiği zararlar noktasında herkes en az birkaç defa bir doküman, canlı şahit yahut eğitici bir reklam ile karşılaşmıştır. Bu denli büyük zararları olan sigaranın gebelik ve emzirme dönemlerinde de hem anne adayı hem de bebek için büyük tehlike arz ettiği unutulmamalıdır.

Sigara gebelik döneminde olduğu kadar doğumun ardından emzirme döneminde de bebek açısından oldukça zararlıdır. Sigara sağlığa zararlı bazı maddeler içermektedir. Normalde sağlıklı bir kişiye bile zararlı olan sigara, bebeğiniz içinde sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir.

Emzirme döneminde sigaradaki zararlı maddeler anne sütüne geçer mi?
Bu konuda yapılan araştırmalar sigara içen annelerin emzirme konusunda başarısızlık yaşadığı, bebeklerini emzirme süresini daha kısa tuttuğunu, sigaranın anne sütünün miktarını ve kalitesini etkilediğini tespit etmiştir. Anneler sigara içtikleri için bebeklerini sütten erkenden keserek, ek gıdalara geçerler. Sigaradaki zararlı maddelerin, nikotinin anne sütüne geçmesi konusunda da tereddütler bulunmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalarda sigara kullanan annelerin sütünde ve sigara içilen ortamlarda bulunan annelerin sütünde bu zararlı maddelere ve nikotine rastlanmıştır. Bu yüzden emzirme dönemindeyken annelerin sigara içmesi bebekler açısından zararlıdır. Anne sütündeki zararlı maddeler bebeğe zarar vermektedir.

Sigara anne sütünün tadını değiştirir mi?
Emzirirken sigara içmeye devam eden kadınların bebeklerinde kolik ağrılar, huzursuzluk, kusma gibi etkiler daha fazla görülmektedir. Bu nedenle bebeklerin bakımı daha zor olmaktadır. Anne sütüne geçen maddeler nedeniyle sütün tadı da değişmektedir. Bu yüzden bebekler sütü almak istemez ve emzirme dönemi daha kısa sürer. Anne sütüyle beslenen bebeklerin daha sağlıklı bir gelişimi olmaktadır. Ancak sigaranın etkisiyle bebeğiniz daha kısa sürede emmeyi keseceğinden, onun sağlıklı gelişimini engellemiş olursunuz.

Sigara içen anneler bebeklerine anne sütü yerine mama verebilir mi?
Bebeklerin anne sütü alması konusunda uzmanlar her zaman uyarılarda bulunmaktadır. Sadece sigara içmek uğruna bebeğinize hazır mama ya da diğer ek gıdaları vermeniz önerilmez. Anne sütü gibi değerli bir besinden bebeğinizi mahrum bırakmamalısınız. Uzmanlar bebeklerin hazır mamayla beslenmesini sigara içmesine rağmen annenin kendi sütüyle beslemesine tercih etmezler. Bu anne sütünün ne kadar faydalı bir besin olduğunu göstermektedir.

Emzirme döneminde sigara içen anneler için öneriler
Annenin sigara içmesi halinde, içtiği sigaranın üzerine ne kadar zaman geçerse süte geçen zararlı maddelerin etkisini yitirdiğini bilmelidir. Bu nedenle bebeğini emzirmesi gereken zamanları buna göre ayarlamalıdır. Yapılan araştırmalarda nikotinin anne sütündeki yarılanma ömrünün 97 dakika olduğunu belirlemiştir. Bu yüzden anneler sigara içtikten 2 saat sonra bebeklerini emzirirse, onların göreceği zararı azaltmış olurlar.

Bebeğinizin bulunduğu ortamlarda sigara içmemelisiniz. Başkalarının da sigara içmesine izin vermemelisiniz. Bu şekilde pasif içici haline gelen bebeğiniz sigaradan daha fazla zarar görecektir. Sigara içildiği için evinizi düzenli olarak havalandırın. Eğer arabada da sigara içiliyorsa, arabanında havalandırılması gerekir.

Elinizden geldiği kadar emzirme döneminde sigarayı azaltmalısınız. Özellikle bebeğinizi emzirirken sigara içmeye devam etmemelisiniz. Bu durumda bebeğinizi hem anne sütüyle, hem de solunum yoluyla olumsuz şekilde etkilersiniz. Sigaranızı bebeğinizin olmadığı, mümkünse açık havada, balkonda içmeye gayret etmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.