Fetüs Nedir

Fetüs gebeliğin üçüncü ayından itibaren anne rahmindeki canlıya verilen isimdir

Fetüs anne rahminde geometrik bir sistemle büyüme gösterir. Gebeliğin bulunduğu aya göre orantılı şekilde büyür. 6. aya kadar gebelik ayının karesi kadar büyüyen fetüs, altıncı aydan itibaren gebelik ayının beşle çarpımı kadar büyümüş olur. Gelişimini doğuma kadar tamamlayan fetüs, aileye yeni bir birey olarak katılır.

Fetüs Nedir

Fetüs, gebeliğin üçüncü ayından itibaren doğuma kadar süren dönemde anne rahminde bulunan canlı için kullanılan bir isimdir. Kadının rahminde gelişen ve doğuma hazırlanan çocuğun, doğumdan önceki adı fetüs ya da cenindir. Bir bebeğin dünyaya gelişi sırasında anne rahminde geçirdiği farklı evreler bulunmaktadır.

Yumurta hücresinin embriyona dönüşmesi

İlk başlangıçta yumurta hücresi ile erkeğin sperm hücresi döllenerek zigot adı verilen döllenmiş yumurtayı oluşturur. Bundan sonra zigotun dölyatağında yerleşerek, burada bölünerek çoğalmaya ve gelişimini tamamlamaya çalışır. Bu süreçte farklı isimlerle tanımlanır. Hamilelik toplamda 280 gün olarak kabul edilir. Hamileliğin ilk 12 haftasında anne rahmindeki canlının organ taslakları tamamlanmakta ve bu sürece embriyon denmektedir. Buna eskiden rüşeym adı verilmekteydi.

Hamileliğin 45. gününde amniyos kesesinde göbek kordonuyla plasentaya bağlı olan, 2,5 cm kadar boya sahip embriyo virgül gibi belirlemeye başlar. Bu dönemde henüz kol ve bacaklar taslak şeklinde oluşmuştur. Bu aşamadaki embriyon diğer memelilerle aynı durumdadır.

Hamileliğin 9. haftasında başı, boynu, gözleri, burnu ve kulakları belirginleşmiş olan embriyo, artık bir insana benzer şekle bürünmüştür.

Embriyonun fetüs haline gelmesi

Hamileliğin 3 ayında yani 12. hafta içinde embriyo 9 cm boyuyla fetüs haline gelir. Bu dönemde başı vücudunun yarısı kadar iridir. Yani başı vücudundan büyüktür. Kolları ve bacakları da şekillenmeye başlamıştır.

Hamileliğin dördüncü dördüncü ayında 16 cm olan fetüs daha belirgin hale gelmiştir. Hamileliğin beşinci ayına kadar devam eden, aynı büyüme hızını sürdürür. Fetüs gebelik aynın karesiyle orantılı şekilde büyümektedir. Yani beşinci ayda fetüs beşin karesi olan 25 cm boyunda olur.

Altıncı aydan itibaren fetüsün boyu gebelik ayının beşle çarpılmasıyla kolayca tespit edilir. Buna Ahlfeld Harris formülü denir. Bu formülle 7 aylık fetüs boyu 35 cm, 8 aylık olan fetüs 40 cm boyunda, 9 aylık olan fetüs 45 cm, 10 aylık olan yani yeni doğan çocuk ise 50 cm boyuna ulaşır.

Fetüs doğuma kadar beslenme, oksijen gibi ihtiyaçlarını anneden karşılar

Doğumdan önce kadının rahminde bulunan fetüs, buradaki oksijen gereksinimini, beslenme ihtiyacını dölyatağı içindeki yapışık olan plasenta aracılığıyla annenin kanından sağlar. Plasenta fetüse göbek kordonu ile bağlıdır. Fetüsle plasenta arasındaki bu bağ, doğumda doktor tarafından kesilir ve bebeğin annesiyle olan ilişkisi böylece sona erer. Fetüsün anne karnındaki yaşamı, gelişimi doğumla birlikte tamamlanmış olur.

Fetal Dönem Nedir?

Fetal dönem, hamileliğin 9. haftasından, son haftasına kadar ( 40. Hafta) olan süreyi kapsayan ve fetusun organlarının ve sinir sistemlerinin geliştiği bir dönemdir. 9. haftada mercimek büyüklüğünde ve kurbağa görünümünde olan fetusun, ilerleyen haftalarda kaslarının, organlarının ve sinirlerinin gelişerek insan görünümüne benzeme sürecini tamamladığı 40. Hafta arasındaki dönem, fetal dönem olarak adlandırılır.

Mesela fetus 10. Haftada sıvı yutabilir. El ve ayakları oluşumunu tamamlar. 12. Haftada bazı iç organlarının yanında, refleksleri de gelişiyor ve fetus el, kol hareketlerinde bulunabiliyor. 19. Haftada fetus duyma, tat alma, koku alma ve görme duyguları gelişiyor. 37. Haftada bebeğin tüm gelişimi tamamlanıyor ve fetus 37. Haftasında doğsa bile sağlıklı bir birey olarak hayatına devam edebiliyor. 40. Haftada fetus artık ortalama kiloya ve boya erişip gelişimini tamamlamış oluyor.

Anne Karnındaki Fetüs İhtiyacı Olan Tüm Besin Ve Oksijeni Ne İle Karşılar?

Anne karnındaki fetüsün gelişmesi ve ihtiyaçlarını karşılaması için besinleri alması, oksijen ile yakması ve atıkları göndermesi gerekir. Bu işlemler arasında sadece gerekli olan oksijen kısmını annenin aldığı oksijen sayesinde giderir. Ama diğer işlemler için anne ve bebek arasında göbek bağı olarak da adlandırılan kordonun varlığı gereklidir.

Kordon bebeğin gelişimi için kan yoluyla beslenmeyi sağlayan organın adıdır. Toplamda üç büyük damardan meydana gelir. Damarların birinden kan, diğerinden oksijen ve en sonuncusundan ise atık ürünlerin dolaşımı sağlanır. Oldukça önemli olan kordonun bebekle bağlantısı anne karnında kesildiğinde bebeğin ölümü gerçekleşirken bebeğin alınması halinde doğum gerçekleşir.

1 Yorum

  • Hazal dedi ki:

    Meraba bn esimle haastaligimdan sonra iliskiye girdim.ilk bosalmasi.bu kac gün icerisinde belli olur yorum ala bilirmiyim ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.