Gebelik Arasında Ne Kadar Ara Vermek Gerekir?

Gebelikte Diğer Çocukların Yaşı Önemli mi?

Sahip olduğunuz ilk bebeğiniz eğer 6 aylık veya daha küçük ise, tekrar gebe kalmanız tavsiye edilmemektedir. Yaş farkının büyük olduğu durumlarda büyük çocuklar diğer yeni doğacak olan bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Belirli zaman aralıkları ile bebek sahibi olmak çocuklarınızın akran olmalarını da sağlayacaktır. Ayrıca yaş farkını orantılı tuttuğunuz zaman iki küçük bebeğinizi aynı anda büyütebilme imkanını da elde edebilirsiniz.

Gebelik Arasında Ne Kadar Ara Vermek Gerekir?

İki gebeliğin arasındaki süre, ilk gebeliğin doğumunun gerçekleşmesinden sonraki ikinci gebeliğin başladığı tarih şeklinde tanımlanmaktadır. Burada süreden kastedilen durum iki hamileliğin başlangıç tarihi değildir. Araştırmalara göre iki gebelik arasında kısa süreler olduğu zaman birtakım risklerin ortaya çıktığı söylenmektedir. Uzmanlar, iki gebelik arasındaki sürenin 2 yıldan daha az olmaması gerektiğini belirtmektedir. 5 yıldan daha uzun bir süre de olmaması gerekmektedir.

İkinci gebelik, ilk gebelik döneminin sonlanmasından 6 ay sonra olursa ortaya çıkacak olan riskler de yükselmektedir. Kadınların 35 yaşında veya daha büyük bir yaşta olduğu durumlarda ise iki gebelik arasındaki sürenin minimum 1 yıl olması gerektiği söylenmektedir. Bunun sebebi, 35 yaşındaki ve daha üzeri yaştaki kadınların doğurganlık özelliklerinde azalma yaşanmasıdır.

Gebelik Arasındaki Sürenin Kısa Olmasının Zararları Nelerdir?
Doğumun üzerinden 1 veya 2 yıldan daha az bir süre geçtikten sonra tekrar hamile kalan anne adaylarının vücutlarında birtakım sorunlar yaşanabilir. Bu sorunlar özellikle metabolizma ile alakalıdır. Hormonlar henüz normal haline dönmediği için bazı riskler ortaya çıkabilir. Sorunlar arasında en sık karşılaşılanlar arasında kansızlık (anemi) sorunu vardır.

Yeteri kadar beklemeden ikinci defa hamile kalan anne adaylarının bebeklerini düşürme riski de bulunmaktadır. Ayrıca yapısal anomali durumları da ortaya çıkabilmektedir. Bu tür gebeliklerde bebekler normalinden daha düşük ağırlıkta dünyaya gelebilmektedir. Bazı nadir durumlarda bebeklerin otizm hastalığı ile doğması ve hatta ölü doğması gibi ciddi durumlar da yaşanabilmektedir. Bu durumlara ek olarak ilk gebeliğinden kısa bir süre sonra gebe kalan anne adaylarının sütü de kesilecektir. Aynı zamanda hamilelikte bebek emzirmek önerilmediği için anne adayının sahip olduğu bir bebeği de yeterli sütü alamaz.

Kadınların gebelik dönemlerinde farklı rahatsızlıklar ya da anormal durumlar yaşandığı zaman bebeğini düşürebilme riski mevcuttur. Düşük gebeliklerde anne adaylarının vücutlarının gebelik durumunu kabullenmeleri zorlu bir süreçtir. Düşük yaşandıktan sonra en az 6 ay süre boyunca korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir. Vücudun bir süre boyunca dinlendirilmesi ve normal haline dönebilmesi için 6 aylık bir süre gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Sezaryen ve Normal Doğum Arasında Beklenecek Olan Süre Değişkenlik Gösterir mi?
İki gebelik arasındaki süre doğum şekline bağlı olarak değişikliğe uğramaz. Hem sezaryen hem de normal doğum için uzmanlar tarafından önerilen iki gebelik arasındaki ideal süre süre en az 2 yıl en fazla 5 yıldır. Sezaryen doğum yapıldığı zaman ortaya çıkabilecek olan kesiklerin ve dikişlerin normal doğumlara göre daha hızlı iyileşebildiği bilinmektedir. 2 yıllık bekleme süresi geçtiği zaman sezaryen doğum yapan kişiler de iyileşmiş olurlar.

İki gebeliğin arasında geçecek olan sürecin bu değerlerde tutulması anne ve bebek sağlığı için son derece önemlidir. Bu sebeple, korunma yöntemlerinin bilinçli bir şekilde uygulanması ve aceleci davranılmaması gerekmektedir. Beklemeden yeni bir bebek sahibi olan annelerde ve bebeklerde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

İki Gebelik Arasında Beklemek Neden Önemlidir?
Önceki doğumda meydana gelen problemlerin tamamen iyileşmesi bu süreçte gerçekleşir. Gebelik döneminde anne adaylarının besin maddesi kayıpları yaşadığı bilinmektedir. Emzirme döneminde de kayıplar yaşanmaya devam edilir. Kaybedilen besinlerin geri depolanması ve anne adaylarının kendilerini toparlamaları belirli bir süre beklemelerini gerektirir. Eksiklikler giderilmeden tekrar hamile kalınması anne sağlığını ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

İki gebelik arasında beklemek, hamilelik sürecinde meydana gelebilecek riskleri azaltabilmenizi sağlar. Doğumdan hemen sonra hamile kalmak farklı komplikasyonların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Sezaryen doğum söz konusu ise, daha büyük riskler ortaya çıkabilir.

Doğumu gerçekleşen bebeğin yeteri oranda süt alamaması onun sağlıklı olarak gelişmesini engelleyebilir. Bebeklerin süte en fazla ihtiyaç duyduğu bu dönemde hamile olan anneler yeteri miktarda süt veremeyebilirler. Bebeği erken dönemde sütten kesmek, bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkiler.

Bir sonraki hamilelik dönemi için iyi bir planlama yapılması için de iki gebelik arasında ufak bir süre bırakılmalıdır. İyi bir şekilde planlanmış olan hamilelik sürecinde herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşılması riski de düşük olur.

Doğum Sonrasında Beklemek için Hangi Korunma Yöntemleri Uygulanabilir?
İki ayrı gebelik arasında gereken süre 2 yıl olarak belirtilmiştir. Bu sebeple, bu süreci iyi değerlendirmek ve en doğru doğum kontrol yöntemlerinin uygulanması gerekir. Korunma yöntemleri aşağıdaki gibidir;

Hap: Bebeğin ilk emzirildiği döneme denk geliyor ise, çok fazla tercih edilmemesi gereken bir korunma yöntemidir. Fakat yine de hap ile korunma elde edilecek ise anne sütüne zarar vermeyecek olan mini hapların kullanılması gerekir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından bu konuda mutlaka bilgi alınmalıdır. Hapların her gün aksatılmadan kullanılması gerekmektedir. Haplar, aynı günlerde ve aynı saatlerde alındığı zaman etkili olacaktır.

Anneler farklı sebeplerden dolayı bebeklerini emziremiyorsa, bu durumda normal olan korunma haplarını da kullanabilirler. Bu tür hapların alınabilmesi için doğumdan sonra en az 21 gün geçmiş olması gerekmektedir.

Spiral: Doğumun gerçekleşmesinden sonraki 6. haftada doktor onayıyla spiral taktırabilmeniz mümkündür. Spiral kullanmak için adet görmeye başlamış olmanıza gerek kalmaz.

Tüp: Tüp bağlatılması, geriye dönüşü olmayacak bir korunma yöntemidir. Eğer bir daha çocuk sahibi olmak istemediğinizden eminseniz doğumdan 48 saat ya da 6 hafta sonra her iki tüp bağlatabilirsiniz. Tüp bağlatılması işlemi cerrahi operasyon gerektiren ciddi bir işlemdir.

Prezervatif: En bilinen korunma yöntemleri arasında yer almaktadır. Korunmaya sağladığı katkı %100 güvenilir ya da çok fazla etkili olmasa bile en zararsız ve en kolay korunma yöntemi prezervatif kullanmaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.