Gebelik Döneminde Dereotu Tüketmek

Gebelikte dereotu yemek güvenli midir?

Gebelikte tüketilecek her türlü bitkinin faydalı etkileri olabileceği gibi, zararları da olabilir. Normalde gebe kadınların bu konuda doktoruna danışması gerekir. Başkalarının tavsiyesiyle bitkileri tüketilmemelidir. Özellikle bitkisel karışımlar kullanılmamalıdır. Dereotu da faydalı bir besin olmasına rağmen, aşırı tüketiminde gebeliğin düşükle sonuçlanmasına bile sebep olabilir. Bu yüzden dereotunu hangi miktarda güvenle tüketebileceğinizi doktorunuza sorunuz.

Gebelik Döneminde Dereotu Tüketmek

Gebelik döneminde beslenmede yer alması gereken besinler anne adayları açısından merak konusudur. Hangi besin daha faydalı olur, hangi besini tüketmeliyim diye tereddütler yaşanır. Bunlar arasında gebelik döneminde dereotu tüketmek te bulunmaktadır. Çok yıllık bir bitki olan dereotu, gerek salatalarda, gerekse tıbbi içeriklerde kullanılan şifalı bir bitkidir. Ülkemizde de hemen her yerde yetişmektedir. Tazesini, kurusunu rahatlıkla temin edebiliriz. Hatta evimizde saksıda bile dereotu yetiştirebiliriz. İçeriğinde bulunan vitaminler, mineraller gebelik döneminin de ihtiyaçlarını karşılayacak düzeydedir. Fakat dereotu tüketimini fazla abartmamak gerekir. Başta ciltte tahriş olmak üzere, adet kanamalarını arttırma gibi ciddi riskler ortaya çıkabilir. Gebe kadınlar içinde düşük tehlikesi oluşturabilir. Bu nedenle dereotu faydalı bir besin olsa da, gebelikte tüketilirken doktora danışılmalı ve gereğinden fazla yenmemelidir.

Gebelik döneminde dereotu tüketmek zararlı olur mu?
Normal şartlarda gebelik döneminde dereotu tüketmenin bir sakıncası olmaz. Sadece tükettiğiniz dereotu miktarını fazla abartmamanız gerekir. Eğer uygun miktarda tüketilirse, dereotu gebelik için faydalı etkiler yapabilir. Fazla tüketilen dereotu gebelikte ciltte olumsuz etkilere neden olabilir. Zaten gebelik nedeniyle hassas bir yapıya kavuşan kadının bedeni, bu etkiyle egzama gibi cilt sorunları yaşayabilir. Ayrıca cilt hastalıkları bulunan kişilerinde dereotu tüketmemesi gerekir. Eğer gebe iseniz ve cildinizde böyle bir rahatsızlık varsa dereotunu hiç tüketmeyin. Aşırı dereotu tüketmek vücutta kana akışını uyarır. Bu etkiyle adet kanamalarının kolaylaşmasını ve artmasını sağlar. Ancak gebelikte bu durum büyük risk oluşturur. Gebeliğin düşükle sonuçlanmasını sağlayabilir. Alerjik bir yapısı olanlarda gebelikte bundan etkilenebilir. Eğer gebelikte alerji olduysanız, dereotu tüketiminizi gözden geçirebilirsiniz.

Gebelik döneminde dereotu tüketmek faydalı olur mu?
Gebelikte dereotu tüketimini sınırlı bir şekilde yapabilirseniz, faydalarından sizde yararlanabilirsiniz. Kendine has aromasıyla yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet katacak olan dereotu, sizlere aşağıdaki yararlı etkileri sunabilir.

Bakteriyel enfeksiyonlardan korunma: Dereotu anti bakteriyel etkisi olan bir bitkidir. Dolayısıyla gebelikte bakteriler nedeniyle oluşabilecek enfeksiyonlardan korunmanıza yardımcı olacaktır. Bakterilerin üremesine ve yayılmasına engel olan dereotu, sağlıklı bir gebelik geçirmenizi sağlayabilir.

Serbest radikallerden korur: Dereotu vücudu etkisi alan serbest radikallerle savaşan bir bitkidir. Bu yüzden gebelikte uygun miktarda tüketilirse, serbest radikallerin saf dışı kalmasını sağlayarak, oksidatif stresten korunmanıza destek olur.

Kemiklerin güçlenmesini sağlar: Kemik sağlığı gebelik döneminde daha önemli hale gelir. Hem annenin, hem de bebeğin kemik gelişimine katkı sağlayan dereotu, aynı zamanda ileri aşamada kadının osteoporoz riskini de azaltır.

Kansızlığı önlemede etkilidir: Demir bakımından zengin bir bitki olan dereotu, gebelikte önemli bir risk olan kansızlıkla mücadelede size destek olabilir. Kan yapıcı etkisiyle dereotunu makul miktarlarda tüketebilir, demir haplarını içmek zorunda kalmazsınız.

Kolesterolü dengelemek için: Kandaki kolesterol değerleriniz yüksek çıkıyorsa, dereotu tüketebilirsiniz. Kolesterolün normal seviyelere indirilmesine yardımcı olan dereotu, kalp hastalıklarından korunmanıza yardımcı olabilir.

Detoks etkisi yapar: İçerdiği magnezyum oranıyla gebelik döneminde dereotu tüketmek vücudunuza detoks etkisi yapar. Böylece daha sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilirsiniz. Antioksidan etkisiyle de gebelikte yaşanabilecek cilt sorunlarına engel olur.

Fetusun büyümesini destekler: Çinko içeriği bakımından zengin olan dereotu fetusun gelişimini destekler. Çünkü çinko hücrelerin daha hızlı gelişmesini sağlar. Aynı zamanda annedeki çinko eksikliğine de engel olur.

Mantar enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olur: Dereotu dezenfektan etkisi sayesinde mantar enfeksiyonu olan dizanteriden korunmaya yardımcı olabilir. Gebelikte dizanteriden korunma amacıyla dereotu tüketebilirsiniz. Ancak bu konuda doktorunuzdan destek almanızı tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.