Gebelik Döneminde E Vitamini

Gebelikte E vitamini ihtiyacı doğal yollardan karşılanmalı

E vitamini yaşamın her anında vücut sağlığı için gerekli bir vitamindir. Gebelikte bu ihtiyaç daha fazla artmaktadır. Uzmanlar E vitamini ihtiyacının doğal kaynaklardan karşılanmasının önemli olduğunu vurguluyor. Bu ise sadece dengeli beslemeyle sağlanabilir. Bu gebelikte beslenmenin ne kadar önemli olduğunu da ortaya koyuyor. Gebelikte E vitamini eksikliği beraberinde çeşitli sorunları da getiriyor. Bunun yanı sıra gebelikte fazla E vitamini alımı da tavsiye edilmiyor. Gebe kadınların E vitamini içeren besinleri günlük ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde tüketmeleri öneriliyor.

Gebelik Döneminde E Vitamini

Sağlıklı yetişkinlerde E vitamini eksikliği nadiren etkili olur. Ancak gebelik döneminde eğer beslenme düzeni sağlıklı değil ise, E vitamini eksikliği ortaya çıkabilir. Bu vitamin yeşil yapraklı sebzelerin bir kısmında, bitkisel yağlarda, tahıllarda, fındık gibi besinlerde bulunur. Eğer gebelik döneminde bu besinlere yer verilemezse, gebe kadında E vitamini eksikliği olabilir. Bu durumda gebelikte erken doğum, gebelik zehirlenmesi preeklampsi gibi ciddi riskler ortaya çıkabilir. Ayrıca E vitamini eksikliği demir fazlalığı yüzünden ağırlaşabilir. Bu yüzden gebelik döneminde E vitamini ihtiyacının miktarı önemlidir.

Gebelik döneminde kadınların vücut sağlığı açısından her gün belirli bir miktarda E vitamini almaları gerekir. E vitamini tohum, yağ, fıstık ve bazı sebzelerin bünyesinde olan önemli bir antioksidan kaynağıdır. Kullanıma sunulan E vitamini yağı, yumuşak jel ve oral kapsül bulunmaktadır. Gebelikte özellikle kadınların sorunu olan cilt çatlakları için E vitamini yağı cilde haricen uygulanabilir. Ancak E vitamini yağını kullanmak içinde gebe kadınların doktoruna danışması tavsiye edilir.

Gebelik döneminde oluşan çatlakları önlemek için E vitamini yağı kullanılabilir mi?

Genel olarak cilde E vitamini yağının tatbik edilmesi gebelikte güvenli olarak görülür. Bunun yan etkileri pek bulunmaz. Ancak nadiren E vitamini yağının dilde uygulanmasında kontakt dermatit denilen alerjik reaksiyona yol açtığı da bilinmektedir. E vitamini yağının tatbik edildiği bölgede kuruma, pul pul dökülme, iltihaplı görünüm gibi kaşıntılı lezyonlar meydana gelebilir. Böyle bir etkinin görülmesi halinde, gebe kadının E vitamini yağı kullanımını bırakması ve doktorunu bilgilendirmesi gerekir.

Gebelik döneminde E vitamini kan şekeri seviyelerini düzenler

Yeterli miktarda E vitamini alınması halinde, gebelikte kan şekeri seviyeleri sağlıklı bir şekilde korunabilir. Bu gözlemler sonucunda belirlenmiştir. Bunun dışında gebe kadında astım riskini de azalttığı da görülmüştür. E vitamini kaynağı olarak görülen zeytinyağı hamilelik döneminde önemli bir besin olarak görülür. Bu nedenle gebelikte tüketimi tavsiye edilir.

Gebelik döneminde E vitamini tüketimi ne kadar olmalı

Tavsiye edilen günlük E vitamini oranı günde 3 mg kadardır. Dengeli ve düzenli bir diyette bu miktarın bulunması gerekir. Başta mısır özü yağı, zeytinyağı olmak üzeri diğer bitkisel yağlarda E vitamini bulunmaktadır. Bunların dışında E vitamini içeren besinler arasında badem, ay çekirdeği, fındık, yumurta ve brokoli sayılabilir.

Gebelik dönemi beslenme daha önemli bir hale gelmektedir. Kadınlar diğer zamanlardan daha fazla beslenmeye dikkat etmelidir. Vücudun ihtiyacı olan besin öğelerinin yeterince alınması önemlidir. Bu anne için olduğu kadar bebek içinde önemlidir. Fakat gebe kadınların beslenmede yaptığı hatalar, yetersiz beslenmenin ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle E vitamini eksikliği gebelikte anne ve bebek açısından ciddi sorunlara neden olabiliyor.

Yağda çözünen bir vitamin olan E vitamini, bu nedenle vücutta depo edilebiliyor. Bu nedenle belirli bir süre az alınmış olsa da, bu depolardan E vitamini ihtiyacı karşılanabiliyor. Ancak gebelikte daha fazla E vitaminine ihtiyaç duyulduğu için, bu vitamin yetersiz alındığı zaman depolarında tükenmesi fazla sürmüyor.

E vitamini vücutta serbest radikallerle mücadele edebilen önemli bir antioksidandır. Kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere, şeker, cilt, dolaşım sistemi, bağışıklık sistemi, saç üzerinde önemli etkileri vardır. Bu yüzden gebelikte E vitamini almaya özen gösterilmelidir.

Düzenli alınan E vitamini gebe kadınların kan akışını daha akışkan hale getirir. Anne ve bebeğin bağışıklık sistemini aktifleştirir, kan basıncı düzenlenir. Bu vitaminin yaşlılık karşıtı olması, cilde önemli faydalar sağlaması gebelik döneminde de önemli faydalar olarak görülmektedir.

Gebelik döneminde E vitamini eksikliği

Eğer gebelikte E vitamini eksikliği ortaya çıkarsa, gebelik komplikasyonlarının yanı sıra, kan basıncının artmasıyla anne ve bebek açısından ciddi sorunlar meydana gelebilir. Bu tür sorunlar sadece gebelerde değil, gebe olmayan kadınlarda da görülebiliyor. Özellikle adet öncesi sorunlar, menopoz sorunları E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.

Gebelik döneminde E vitamini fazlalığı

Gebelik döneminde E vitamini eksikliği kadar, bu vitaminin fazlalığı da sakıncalı durumlara neden olabilir. Özellikle bilinçsiz E vitamini kullanımı tavsiye edilmemektedir. Gebelikte günde 15 mg üzerinde E vitamini alınması çeşitli sorunlara yol açabilir. Bunlar arasında gebelikte kanama olması, baş ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk sayılabilir. Ayrıca gebeliğin riske girmesi, düşük, erken doğum gibi sorunlarda yaşanabilir.

Benzer Konular:

Gebelikte Kullanılan İlaçlar ve Vitaminler Nelerdir?

1 Yorum

  • Zeliha dedi ki:

    e vitamini normal zamanda da vücudunuzdaki kahverengi lekeleri temizler, kuru ciltlerinize iyi gelir, dudaklarınızı nemlendirir ve çok daha fazla olumlu etkisi vardı vücudunuza.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.